Rotter og mus vil helst komme i hus

5 tips til hvordan du kan holde mus og rotter ute av huset ditt

Nå kommer høstkulda og da vil skadedyr som rotter og mus veldig gjerne inn i hjemmet ditt. Her er noen tips for å unngå at rotter og mus kryper inn og  gjør skade.

– Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi har også eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Les også: Så hva gjør man som familie om en av de voksne mister jobben?

5 ting du kan gjøre for å holde dem ute:

Katter er både fine kjæledyr og gode jegere av rotter og mus.

Katter er både fine kjæledyr og gode jegere av rotter og mus.

  1. Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker hvor mus og rotter kan komme inn gjennom
  2. Bruk tettemidler, metallnetting og til og med stålull i sprekker og små åpninger. Fugeskum anbefales ikke.
  3. Hold det litt ryddig utendørs. Ikke sett matsøpla ute, men sørg for at den er tett og kast den rett i matavfallsdunken.
  4. Katt er ikke bare godt selskap, de kan gjøre godt nytte for seg i kampen mot mus og rotter.
  5. Selv om du har gjort mange tiltak så finner ofte mus og rotter veien inn likevel. Skulle du være uheldig så kontakt forsikringsselskapet ditt – de hjelper deg med inspeksjon fra et skadedyrsselskap.

– Selv den minste sprekk kan være stor nok. Mus trenger faktisk ikke mer enn en halv centimeters sprekk i huset for å komme seg inn, og en rotte trenger ikke mer enn om lag en centimeter, sier Nielsen.

Les også: Lommepenger – the do’s and dont’s

Nordmenn frykter rotter mest

De tre siste årene har forsikringsselskapet vårt betalt ut over 40 millioner kroner(!) i erstatning i saker hvor insekter og dyr er skadeårsak. Gjennomsnittskadene er på nær 30 000 kroner. Det skjer også at hus må totalrenoveres for millioner.

– Men dyrest er det for de som ikke har dekning for skadedyr på forsikringen sin, og for de som ikke har forsikring i det hele tatt. Uansett hvor du har forsikringene dine så bør du derfor sjekke om dere har denne dekningen, avslutter Nielsen.

Dette dekkes av vår husforsikring -->