Kjetil Utne fra Trøndelag

Sykler fra Trøndelag til India for barn og unges rett til å bli hørt

Mange har forsøkt å beskrive træge Trøndelag. Drosjesjåfør og trønder Kjetil Utne, viser at pågangsmot, stahet og glød er en mer dekkende beskrivelse. Nå sykler 63-åringen til India for å støtte barns rettigheter, og spesielt barns rett til å bli hørt.

Som samarbeidspartner til festivaler og idrettslag er vi i SpareBank 1 SMN ofte i kontakt med ildsjeler og mennesker i Trøndelag som evner å gjøre en forskjell. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at noen har mer halsbrekkende idéer enn andre. Kjetil Utne er et eksempel på dette.

Her kan du se noen av dem som har fått støtte fra banken

Dokumenterer barns hverdag fra Trøndelag til Bangalore

sykkel fra Trøndelag til India

På denne sykkelen skal Kjetil trå seg gjennom 12 land og 11000 km.

Reisen til Kjetil Utne startet på Gamle Bybro i Trondheim 17. juli, og skal ende opp i Bangalore, India før jul. Da vil han ha tilbakelagt nesten 11 000 km på sykkel, uten særlig sykkelerfaring fra tidligere. Hvorfor gjør han så dette?

– Jeg vil gjerne møte barn, unge og voksne og lære om hverdagen til folk som bor langs hele ruta jeg skal sykle forklarer Kjetil Utne.

Turen går fra Trøndelag gjennom Sverige, Latvia, Litauen, Hviterussland, Ukraina, Moldova, Georgia, Armenia, Iran, Pakistan og India. Målet er å samle inn penger til den indiske barnerettighetsorganisasjonen The Concerned for Working Children (CWC). CWC driver et senter som kan huse over hundre barn som kommer fra en svært vanskelig bakgrunn.

– Dette barnesenteret vil ikke bare hjelpe de hundre barna som til enhver tid bor der og de tusener som besøker senteret. Senteret er et forbilde som påvirker både lokale og sentrale myndigheter og som andre kan lære av, sier Kjetil.

– Det har vært en fantastisk opplevelse!

Som et symbol på at barn har rett til å bli hørt, har Kjetil flere steder knyttet et rødt bånd rundt et tre. Her får han hjelp av flyktningebarn fra Øst Ukraina,

I tillegg jobber Kjetil Utne med et fotoprosjekt underveis på turen. I hvert land han besøker, finner han frem til barn som får låne kamera og tar bilder og svarer på spørsmål om sin hverdag.

– Jeg stiller de samme spørsmålene i alle land, og meningen er at resultatet skal bli en utstilling etter hvert, forteller han.

Utfordringene har vært mange. Det startet med tekniske utfordringer med sykkelen, og han har også blitt frastjålet bagasjen sin.

– Med god hjelp fra folk jeg har møtt underveis, er problemene løst i tur og orden. Typisk var episoden der sykkelen brøt sammen rett utenfor et selskapslokale i Ukraina. Det foregikk en bryllupsfest der, men en engelsktalende familie avbrøt sin deltagelse for å finne et hotell til meg og kjøre meg dit, forteller Kjetil.

I Ukraina møtte han en nordmann, som sammen med Kjetil nå skal etablere et Ungdomsråd etter modell fra Trøndelag. Og i Armenia møtte han et dukketeater som hjalp ham å komme i kontakt med aktuelle miljø i Iran.

– Overalt hvor jeg har vært har jeg møtt hjelpsomme folk. Det har vært en fantastisk opplevelse, sier Kjetil.

Slik kan du bli en del av heiagjengen

Du kan også bli med på eventyret, og følge denne halvsprøe, hjertevarme trønderens reise til India. Hvis du ønsker å gi ditt bidrag, kan du vippse til # 513789.

Les mer om Norway-India-Bikeathon her

SpareBank 1 SMN er laget av, deleid av, og til for folket og bedriftene i Midt-Norge. Da banken ble etablert for snart 200 år siden, var det lokalsamfunnet som eide banken. Dersom banken tjente penger, skulle overskuddet føres tilbake til lokalsamfunnet gjennom støtte til allmennyttige formål. Slik er det fortsatt. Hvert år bruker vi derfor deler av bankens overskudd på lokale prosjekter som skaper bolyst, aktivitet og glede for folk i vårt nabolag. Noen ganger følger vi også våre egne ut i verden, og støtter prosjekter som engasjerer utenfor våre egne grenser. Prosjektet Norway-India-Bikeathon er et eksempel på dette, og vi er stolt over å få være med på reisen til Kjetil Utne. Vi ønsker ham god tur og lykke til videre!