Inge og barna ble enige om ukelønn og oppgaver på familieråd.

Ukelønn og oppgaver hos familien Andersen

Pappa og finansrådgiver på Heimdal, Inge Andre Andersen, og kona ville at barna skulle hjelpe til mer med daglige gjøremål i heimen. De to døtrene, på sin side, ønsket seg bankkort og ukelønn. Dette ble familiens løsning.

Det er mange forskjellige måter å løse dette med ukelønn på. Men etterhvert som barna blir større så vil de begynne å spørre om å få ting eller penger. Samtidig er de mer enn i stand til å gjøre noe for det, som for eksempel å bidra til et ryddig hus.

Hvordan løste dere det med ukelønn hos dere?

– Vi har satt opp faste oppgaver til hvert barn som skal gjøres hver uke, forteller tobarnsfar og finansrådgiver Inge Andre Andersen.

Men i husholdningen til denne familien så er det ikke alt som gir uttelling i penger. Fordi de mener at i en familie så sier det seg selv at en hjelper til med en del ting. Å rydde av bordet etter seg for eksempel, det er noe en uansett skal gjøre.

– Noen oppgaver er oppført som en selvfølge, men i tillegg har de oppgaver som gir uttelling på ukelønn. Det er forskjell på å holde orden på eget rom, og det å støvsuge hele huset.

Les også: Lommepenger – the do’s and dont’s

Hvordan ble dere enige om oppgaver og beløp?

– Vi hadde et «familieråd». Temaet var «hva kan den enkelte bidra med for å gjøre hverdagen enklere for alle sammen». Vi forklarte hvor mye tid vi foreldre bruker i løpet av uken på å legge til rette for ungenes aktiviteter, og at også vi trenger hjelp til daglige gjøremål, forteller Inge.

Det er ofte aktiviteter som skjer etter skoletid nesten hver dag gjennom uka. Da er det fint at også barna bidrar, og at de samtidig lærer noe om forholdet mellom arbeid og penger.

– Under møtet fikk begge jentene komme med konkrete forslag på hva de kunne gjøre, samt hvor hyppig det skulle gjøres. Og så snakket vi om hva en passende betaling skulle være.

Hvordan tenker familien det er lurt å gjøre når barna er i forskjellig alder?

– Det vi gjorde var å spørre begge barna hva de forventet i uke/månedslønn og det dannet grunnlaget for type og mengde arbeidsoppgaver, sier tobarnspappaen.

Det vil alltid være sånn at de eldre har litt annet behov enn de yngre. Og dermed kan man fint løse det med å justere arbeidsoppgavene deretter.

– Ettersom hun eldste uttrykte et større behov for penger så fikk hun også flere oppgaver, smiler han.

Les også: Slik kan dere enkelt snakke med barna om penger i hverdagen

Hvorfor utruste dem med mobilbanken Spink og bankkort?

– Den største fordelen med å gi ungene et eget kort er at vi foreldre slipper å ha kontanter på oss. For det er noe vi aldri har, ler Inge.

Svære ofte opplever foreldrene at ungene skal delta på aktiviteter som ikke er planlagt/avtalt på forhånd, noe som før betydde en tur i butikk eller minibank for å uttak av kontanter. Men nå overføres det penger i mobil- eller nettbank i løpet av sekunder. Og barna slipper å ringe foreldrene for å finne ut hvor mye penger de har.

– Før Spink ble lansert så var det ikke uvanlig å få 5-10 SMS på rappen fra dattera, med spørsmål om saldo på kortet. Men med mobilbanken Spink så er ikke dette en problem. Nå sjekker hun selv på null komma niks, avslutter han.

Gi barna barna kort og mobilbanken Spink