Brukte ski er like gode som nye

Eldar Rønning ble kretsmester på brukte ski

Du blir ikke mester av å ha det nyeste og beste skiutstyret. At brukte ski er vel så bra kan Eldar Rønning skrive under på. Nå vil han at flere leverer inn brukt skiutstyr til Byttehelgen slik at flere får muligheten til å prøve seg på ski.

Eldar Rønning er vokst opp med to søsken i en skiglad familie. Skiinteressen meldte seg allerede før han hadde fylt tre år. Fra tiårsalderen var han etter eget utsagn «sykelig opptatt av å gå skirenn og konkurrere». Men det var ikke dyrt og fancy utstyr som la grunnlaget for den tidligere landslagsløperen.

– Da jeg vokste opp brukte jeg stort sett brukte ski. Vi var jo tre unger, så utstyret gikk på rundgang. I tillegg hadde pappa mye brukt utstyr som ble tilpasset til oss, staver ble kappet til riktig høyde blant annet. Jeg hadde heller ikke egne skøytestaver, så da jeg skulle skøyte brukte jeg mamma sine skistaver, som var lengre, forteller Eldar Rønning, som nå jobber i SpareBank 1 SMN.

Foruten utstyr som familien allerede hadde, ble utstyr skaffet på blant annet opphørssalg og innad i skimiljøet. Det var ekstra stas å overta utstyr med sponsormerker og det hele fra den lokale skihelten som var på juniorlandslaget. Da han som 13-åring vant midtnorsk mesterskap på ski, var det iført tantens 20 år gamle skidress, brukte ski og staver. Det var ikke noe Eldar ofret en tanke.

Les også: Alt om byttehelgen i Midt-Norge

Tidligere skiløper Eldar Rønning er oppvokst med brukte ski. Det har han videreført til sine barn.

ENGASJERT I BYTTEHELGEN: Tidligere skiløper Eldar Rønning er oppvokst med brukte ski. Det har han videreført til sine barn.

Les også: Du blir ikke bedre av å få nye ski!

– Barn trenger ikke nytt utstyr, brukte ski er like gode som nye

– Det gjorde meg ingenting å bruke brukt utstyr, jeg tenkte aldri noe på det fordi det funket. Vi smurte skiene og behandlet dem bra. På den tiden var det heller ikke så mye fokus på utstyr som i dag. Det var heller ikke mange butikker, så tilgangen var ikke så stor. Det var sånn det var og det har jeg forsøkt å overføre til mine egne barn også.

Eldar har selv deltatt på byttehelgen de siste årene og kjøpt både brukt skiutstyr, skøyter og fullt slalomutstyr til sine barn. Det er også mulig å skaffe seg brukte klær på arrangementene. Skiinteressen og -gleden kommer fra muligheten til å kunne leke og utfolde seg, mener han, ikke dyrt og fancy utstyr.

– Barn trenger ikke nytt utstyr. De går gjerne på ski på dårlig føre, så da er det litt dumt å bruke nye ski til det. Vi har masse ski som er ripet opp fra før av, som vi ikke trenger å være redd for. Det viktigste er at de føler skiglede og ikke får hysteriske foreldre som er redd for det nye utstyret de har kjøpt. Det skal brukes.

Les også: Oversikt over alle byttehelg-arrangement i Midt-Norge.

Eldar Rønning kjøpte brukte ski til sønnen Martin (6 år) i fjor.

Eldar Rønning har kjøpt mye brukt sportsutstyr til barna sine på Byttehelgen de siste årene. Sønnen Martin (6 år) er storfornøyd.

Stor interesse for byttehelgen

Eldar merker at Byttehelgen har blitt en snakkis og at folk synes initiativet er fantastisk. I tillegg er det en gyllen mulighet til å støtte sitt lokale idrettslag.

Interessen for byttehelgen er stor, og mange steder er det lange køer lenge før salget åpner. Men for at flere skal få tilgang til utstyr avhenger det at utstyr som står og støver ned i boder og garasjer blir levert inn. Nordmenn sitter på brukt utstyr verdt flere hundre millioner. Det kan enkelt komme andre til gode.

– Jeg anbefaler alle til å rydde opp og levere inn slik at klubben kan få inn penger de kan bruke på barn og unge. Og ikke minst slik at mange barn får mulighet en til å komme seg på ski.

Her finner du din lokale byttehelg