Familien Jørpeland skal feire jul med halvert julebudsjett

Trebarnsmor Marit har fått nok av gavehysteri – halverer julebudsjettet

Trebarnsmor Marit Jørpeland fikser både kalender- og julegaver på sparebluss i år. Men halvering av julebudsjett betyr ikke at det skal bli mindre kos for hverken barn og familie, venninner eller henne selv. Fordi i år prioriteres tid.

– I fjor brukte vi 12 000 kroner på gaver. Det synes jeg er unødvendig mye, så i år har vi julebudsjett på under halvparten. Vi skal bruke maks 5 200 kroner, sier trebarnsmor Marit Jørpeland (41) fra Verdal.

Med sønner på 16 og 8 år, en datter på 6 år, og en stor omgangskrets, får pengene i familien Jørpeland lett bein å gå på både i adventstida og jula.

Hvordan er det mulig å få maks kos på halvt julebudsjett?

Familien Jørpeland har bestemt seg for å ordne både billig adventskalender og billige julegaver.

– Vi senker lista. Da vi brukte 12 000 kroner på julegaver, tenkte jeg på alt det fine vi kunne gjort for de pengene. Dessuten blir en jo aldri fornøyd med gavene man handler heller. Kjøper du noe på salg, er det lett å synes at det blir for billig, og enden på visa blir fort å bruke enda mer, sukker Marit.

Hun legger til:

– Du ender opp med å kjøpe ting som ikke blir brukt, for penger du kunne brukt på noe annet!

Marit Jørpeland mener tid og opplevelser er viktigere enn dyre gaver.

Marit Jørpeland mener tid og opplevelser er viktigere enn dyre gaver.

Marit’s beste alternative gave-tips:

  1. Aktiviser og få tid med ungene
    Fyll adventskalenderen med spennende oppgaver og gjøremål: pepperkakebaking, julekortverksted, kinotur, bilprøvekjøring med 16-åringen med middag etterpå.
  2. Gi bort en sosial gave
    Voksne venner kan få «gavekort» på middag med drikke og spillkveld hjemme hos dere.
  3. Tenk bærekraft og resirkulering
    Gi ubrukte gaver og gavekort videre til noen som faktisk vil bruke dem.

Les også: Slik får du en god jul på studentbudsjett

Adventskalender full av gode opplevelser

Med unger i hus er adventskalender en pålagt «foreldreoppgave». Mens eldstemann får en Flax-julekalender, har Marit og mannen kommet opp med rekke aktiviteter som de to minste skal tas med på i førjulstida.

– De minste synes det er stas å hjelpe til. Vi ser for oss kalendergaver som innebærer tur ut for å hogge tre, julekortverksted og til og med vasking. Før laget jeg 24 gaver til alle, og det ble jo kjempedyrt før jeg i det hele tatt kom til julaften, sier Marit.

Til den som har litt eldre unger, foreslår trebarnsmoren alternativer til kino og dyre gaver.

– Gi dem klippekort på skyss eller øvelseskjøring med bil, eller la ungdommen få huset for seg selv en kveld.  Du kan foreslå å lage pizza, ha «kinokveld», førjulssamling eller DIY-kveld hjemme, sier Marit.

Å få tid sammen er det viktigste - også i jula. Og det klarer man fint - også med julebudsjett på sparebluss.

Å få tid sammen er det viktigste – også i jula. Og det klarer man fint – også med julebudsjett på sparebluss.

Opplever at mange har begynt å tenke annerledes om julegaver

Hva så med julaften? I familien Jørpeland er gaver til ungene prioritert i år. Grensen er satt til 1000 kroner til hver av dem.

– Den eldste vil få penger og en godtepose. En vil få noe han ønsker seg veldig, mens vi ikke er helt sikre på hva den minste skal få. Min erfaring er at når barna sier de ønsker seg veldig dyre ting, så viser det seg likevel at det egentlig ikke så farlig når det kommer til stykket. Ungene har egentlig alt. Det vil ha like stor verdi å satse på gode ideer og sette av tid til opplevelser, mener Marit.

Kanskje blir prøveprosjektet med halvt julebudsjett standarden for familien i Verdal. Marit opplever at flere av venninnene rundt henne har begynt å tenke litt annerledes. På bærekraft, hvor viktig det er med tid sammen og faktisk resirkulering av gaver.

– Hvem har vel ikke fått gavekort som ikke brukes? Da kan det være en ide å gi dem bort videre til noen som faktisk vil bruke dem. Jeg har iallfall aldri tid til å dra på spa, ler Marit Jørpeland.

Les også: Lommepenger – the do’s and don’ts

Det er jo tid vi mangler, egentlig

Selv om mange har begynt å tenke annerledes på gaver og pengebruk i jula, så bruker nordmenn likevel stadig mer penger på det. Ifølge en forbrukerundersøkelse Respons Analyse har gjennomført for SpareBank 1 i oktober 2018, planlegger vi i snitt å bruke 8 650 kroner ekstra til jul. Det er en økning på 525 (opp 6,5 %) kroner fra i fjor.

Marit Jørpeland er likevel ikke redd for at noen skal bli skuffet når hun nå legger mindre i gavepotten.

– Nei, jeg opplever ikke at folk blir det. Hvis du snakker med dem på forhånd om hvorfor du vil spare, svarer de fleste positivt. Mange blir glade når jeg foreslår å droppe gaver og heller spiller spill og drikker vin en kveld. Det er jo tid vi mangler, egentlig, sier Marit.

Det kan være tøft å bryte ut av tradisjonene. I mange år har ni venninner i Verdal møttes før jul til mat og gavebytting. I år har de blitt enig om en vri.

– Ofte er det vanskelig å finne noe ordentlig til så mange personer. Jeg har endt opp med å kjøpe mye kostbart ræl. I år gir hver av oss gave kun til én, og planen er å kjøpe noe skikkelig til den ene vi gir til. Det blir litt «Secret Santa», forteller Marit.

Gode tips til enkel og økonomisk julegavehandel