God jul på studentbudsjett?

God jul på studentbudsjett?

Pynte i eget hus? Dra på julebord? Kjøpe julegaver? Spise litt ekstra deilig mat? Eller sultefores på nudelpakker gjennom hele eksamenstiden, og heller glede seg til å komme hjem til mamma? Her er noen tips til hvordan du kan ha det litt trivelig i førjulstiden – på studentbudsjett.

Det er ikke til å komme unna at man har lite å rutte med som student. Selv når man har gjort seg flid med å holde budsjett, ha ekstrajobb, kjøpe first price, osv. Uansett hvor lite av pengene dine som har blitt BKP (bortkasta penger) i høst, holder de som er igjen på konto uansett ikke til å få en god jul på studentbudsjett. Eller?

5 tips til en god jul på studentbudsjett:

 1. Gjør ting som er gratis
  For de som ikke vil ut å gå i marka (selv om det er utrolig fint å være ute) så er det mange aktiviteter du kan være med på – og ofte er de gratis. Sjekk ut «Arrangementer i nærheten» på Facebook for å få opp ting som skjer i nærområdet ditt. Ekstra pluss er at du fort ser om noen du kjenner er interessert i arrangementet, så vet du hvem du kan dra dit med. Om du ikke finner det der så er juleverksted eller brettspillkveld med en god venn kjempehyggelig!
 2. Hjemmelaget er ikke bare før DIY’ere
  Nei, du trenger ikke være rå på å klippe,lime, sy, kokkelere eller male for å lage noe selv. Det er faktisk bare sjarmerende om det ikke blir perfekt. Og om du ikke vil lage noe, så kan du invitere på noe (som er gratis) eller tilby dine tjenester på noe vis. Den fineste pynten og den beste gaven er jo den det ligger litt hjerte og tanke i.
 3. Start en middagsstafett som kommer alle til gode
  Det er kanskje enklere om man bor i kollektiv, men det kan funke fint uansett med litt innsatsvilje. For at alle skal spise godt i eksamenstiden kan dere rullere hvem som lager middag. Dvs at du bare trenger å handle og lage middag én dag i uken, men samtidig kan du spise godt og sunt hver dag. Billigere, mindre tidkrevende, og veldig koselig. Fordi en pause og litt mat må man ha uansett.
 4. Rolig nå! Ta deg en pause!
  Det koster ikke mye å dimme lysene, tenne et lys, skru på noe chill musikk og drikke en kopp kakao. Men følelsen? Priceless. God jul på studentbudsjett? Check.
 5. Ring eller facetime de du er glad i
  Å høre stemmen til noen man bryr seg om er både godt for hjertet og hjernen, særlig i stressperioder. Også lenge du er på Wi-Fi koster det ingenting! Er det ikke det egentlig jula handler om? Å ta seg tid med de man er glad i? Vi tror tid er verdt mye mer enn penger.

To give julegave or not to give julegave?

Må du kjøpe julegaver egentlig?

Må du kjøpe julegaver egentlig?

De fleste familier har nok forståelse for at du som er student ikke slår på stortromma med gaver under treet i år, og i noen familier så velger de å gi deg «friår» på gavene. Andre familier blir enige om at alle bare får én gave hver, eller at man setter maksgrense på hva gavene skal koste. I disse miljø-tider hører vi også om familier som bare dropper gavene helt, fordi de ikke vil støtte opp om kjøpepresset. Vårt forslag er at du prater med familien din om hva de tenker om gaver i år.

Har du likevel har lyst til å kjøpe noen julegaver? Da er det greit å sjekke tipsene nedenfor.

3 tips til billig shopping og julegavehandel

 1. Bruk studentrabatten din!
  Du som er student har rabatt på en hel mengde ting. Men det kan være du må lete litt etter den. Gjør det, og spar penger.
 2. Sammenlign priser på nett – og benytt deg av tilbud
  Det er utrolig slitsomt med alt kjøpepresset og tilbudsjaget, men om du først skal kjøpe noe, så ta deg tid til å finne ut hvordan du kan bruke minst mulig penger på det. Fordi det er ofte stor forskjell fra butikk til butikk, og på fullpris og tilbudspris.
 3. Vær trygg når du handler på nett – bruk MasterCard Ung
  Skulle du bli svindlet, så er det i hvert fall godt å vite at du likevel kan betale husleie og å ha noe å leve for. Men husk å ha en plan for å betale det ned kjapt, sånn at du slipper renter. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.
Slik får du meste ut av studentpengene -->