Kjøp midtnorsk julemat i år, på julemarkedet, via reko-ringen eller direkte fra bonden.

Slik kan du pirre smaksløkene med midtnorsk julemat

For mange av oss er maten noe av det fineste med hele julehøytiden. Samtidig er vi så heldige å bo midt i det beste og rikeste matfatet, nemlig Midt-Norge. Så da er det vel på tide å prøve en lokal vri?

– Trøndelag er kanskje den mest spennende regionen i landet. Vi produserer så godt som alt av mat her, sier Anja Gotvasli.

Anja er bonde og vår bransjeansvarlig for landbruk. Hun er oppvokst på et melkebruk i Sør-Beitstad, og driver i dag med kornproduksjon. Og med sin brede kunnskap om landbruk i regionen snakker hun ofte varmt om regionens voksende marked av nisjeprodusenter i avisene.

Landbruksansvarlig i banken, Anja Gotvasli, er selv bonde på Beitstad og heier på kortreist mat.

Landbruksansvarlig i banken, Anja Gotvasli, er selv bonde på Beitstad og heier på kortreist mat.

3 grunner til å velge kortreist julemat

Landbruksansvarlig Anja Gotvasli mener julen er en god anledning til å nyte fristelsene det lokale matfatet har å by på. Her får du hennes beste grunner til hvorfor du bør gjør det.

  1. Du støtter det lokale næringslivet
    Det er jo en juleglede å kunne være med og gavne lokalsamfunnet. Selv om du bor i byen, bidrar det til aktivitet i distriktene, og det vil komme alle i området til gode. Hvis vi skal ha et produktspekter, med verdens reneste og tryggeste mat, må vi faktisk kjøpe den.
  2. Handler du kortreist tar du bedre vare på miljøet
    Miljøperspektivet er viktig, og jeg tror det er noe folk tenker ekstra mye på i jula. Vi kjøper og spiser mye mat i høytidene. Det er godt å kunne vite at det ikke bare er mat som har vært rundt halve jorda.
  3. Du kan servere mat med en historie
    Kjøper du lokal julemat, får du mat med en historie. Du kan fortelle middagsgjestene at ribba er fra en gris som har hatt et godt liv, og som har løpt i skogen. Dette er vi gjerne mer opptatt av rundt høytider. Det er rett og slett artigere å servere julemat med en historie. Og sannsynligvis vil folk si at det kjennes på smaken!

Godt griseliv = god julemat

En av nisjeprodusentene i Midt-Norge er Bjørn Arild Gram. Han er nemlig ikke bare ordfører i Steinkjer, men sammen med søskenbarn og samboer driver han Gram Gris.

– Det er viktig å utnytte det man har til rådighet. I vårt tilfelle hadde vi mye uutnytta skogsbeiteområder, og da ble det naturlig å prøve svinehold, forteller Gram.

For ordfører og grisebonde Bjørn Arild er det viktig at dyrene har det bra. Og et godt liv gjenspeiles på smaken. Det blir god julemat av det.

For ordfører og grisebonde Bjørn Arild er det viktig at dyrene har det bra. Og et godt liv gjenspeiles på smaken. Foto: Gram Gris

Ordføreren forklarer at dette er økologisk frilandsgris. Det vil for det første si at de kun gresser på økologisk godkjente beiteområder og spiser økologisk kraftfôr og grovfôr (gress). I tillegg spiser de urter, røtter og andre herligheter de selv finner i skogen.

– Frilandsgrisen vår har store uteområder å bevege seg på. I snitt er det kun fire dyr på målet. De går ute året rundt, og har også små hytter de kan gå inn og varme seg i. Mer naturlig får du det ikke, forteller Gram.

Les også: Landbruk i 2018: Nå er det kortreist og ureist mat som gjelder

Kortreist julekasse med glad og feit gris

Gram forklarer at dyrevelferd er viktig for ham. Grisene har ingen trengsel, beveger seg mye og blir spreke. Det gjør også noe med kjøttet, mener han.

Grisene lever veldig godt hos familien Gram i Steinkjer.

Grisene lever veldig godt hos familien Gram i Steinkjer.

– Når grisen er i god form, blir produktet også bedre. Kjøttet får en fin marmorering. Vi slakter dem også når de er litt større enn det som er vanlig. Det gjør at de er litt feitere, og har litt mer flesk. I samarbeid med Vilteksperten på Steinkjer foredler vi kjøttet og selger det på nett og på forskjellige markeder, sier Gram.

Fordi grisen består av så mye mer enn ribbe, selger ikke Gram denne separat – heller ikke i jula. Men det er allikevel fullt mulig å få tak i ribbe fra Gram Gris.

– Vi har julekasser på vel 12 kilo. Og her er det både ribbe, julepølser, medisterfarse og bog. Det er selvsagt dyrere enn i butikk, men dette er en driftsform hvor både miljøvennlighet og dyrevelferd står sentralt. Dette er et eksklusivt kvalitetsprodukt. Men det tror jeg folk vil ha i jula, for julekassene går jevnt!

Les også: Er det mulig å få maks julekos på halvt julebudsjett?

Hvor får du tak i godsakene?

Det er ikke like lett å få tak i god, kortreist mat på nærbutikken, men du trenger likevel ikke dra langt. I desember har de fleste gårdene som driver med matproduksjon utsalg enten på gården sin, gjennom konsepter som Reko-ringen, og ikke minst; på Julemarkedet i Trondheim. Følg gjerne produsentene/gårdene på Facebook, for å følge med på utsalg, informasjon og tilbud.

Hvorfor velge oss som landbruksbank?

Hjertebank for midtnorsk landbruk

SpareBank 1 SMN er innmari stolt over midtnorsk landbruk, og håper å være en verdifull samarbeidspartner for både gårdbrukere og bransjen. Gjennom kompetente landbruksrådgivere på bank og forsikring har vi vært så heldige å få være bank for midtnorske bønder gjennom generasjoner. Vi samarbeider også med Matriket Midt, Oi! Trøndersk Matfestival, Landbruk 21 og en rekke andre for å bidra til innovasjon og næringsutvikling i landbruket i regionen vår.