Sarah Panter talentstipend

Sarah vant talentstipend for unge som utgjør en forskjell

Butikken Sarah Panter lar folk «pante» brukte klær. Sarah Elise Gjemdal (23) ble belønnet med SpareBank 1 SMN Talentstipend for konseptet som redder verden – genser for genser.

 – Jeg har regnet ut hvor mye butikken har spart miljøet og kom frem til 53 tonn CO2. Det tilsvarer 30 000 biffmiddager eller 17 000 mil bilkjøring, smiler Sarah Elise Gjemdal på Mercursenteret.

23-åringen fra Namsos driver Norges første pantebutikk for klær, sko og tilbehør i Trondheim. Hit kan folk komme inn med ting de vil kvitte seg med og gå ut igjen noen kroner rikere.

For ideen fikk Sarah Elise tidligere i år talentstipend fra SpareBank 1 SMN på 20 000 kroner. Hun nådde da opp i kategorien samfunn.

– Å få talentstipend var som å drikke en styrkedrikk – det var en veldig motivasjonsboost etter å ha drevet butikken noen måneder, sier Sarah Elise.

Les også: 7 spørsmål og svar om talentstipend

Talentstipend brukt til byttekvelder

Når folk kommer inn med klær til Sarah Panter, gjør butikkpersonalet en vurdering av plaggenes verdi. Hvis butikken vil kjøpe – dette vurderes etter kvalitet og sesong – får selger utbetalt 25 prosent av verdien.

– Jeg er opptatt av kvalitet. Det som er slitt, skittent eller lukter, blir ikke kjøpt. I lokalet er vi bevisst på service, godt lys og hvordan ting stilles ut.

– Vi skal ikke oppfattes som en bruktbutikk, men en klesbutikk, forteller Sarah Elise, som studerer økonomi ved siden av.

En del av stipendet ble brukt til deltakelse på Feelgood Festivalen, som setter søkelys på gjenbruk med aktiviteter som bytting av klær og reparasjoner.

– Jeg arrangerte også noen veldig populære byttekvelder i butikken. Det er godt å vite at det du gjør blir lagt merke til og at folk rundt deg støtter opp, sier hun.

Leter etter unge som får ting til å skje

– Sarah Elise er ung og har likevel oppnådd veldig mye, sier Siri Borthen Flatås i SpareBank 1 SMN om stipendvinneren.

– Hun har klart å skape en forretning som forener butikk og bærekraft, og drømmer om å utvide konseptet til andre byer. Vi tror hun vil få til store ting, og med talentstipendet ønsker vi å være med å heie på henne på veien, fortsetter hun.

Banken har i mange år belønnet talenter innen kultur og idrett. Med samfunnskategorien er det ikke bare en ny Johannes Høstflot Klæboe eller Ida Jenshus som kan få stipendpenger.

– Vi ser etter gründere, forskerspirer, ildsjeler og andre unge samfunnsbyggere. Den som vil gjøre en forskjell, få ting til å skje og skape noe, sier Siri Borthen Flatås.

Les også: Er du et samfunnstalent ?

talentstipend

Her er Sarah øverst til venstre sammen med de andre som fikk talentstipend innen idrett, kultur og samfunn i 2018. Kanskje blir det du som står her i 2019?

Ny søknadsfrist 10. desember

Sarah Elise opplever å ha bidratt til å gjøre kjøp av brukte klær kult igjen.

– Noen spør om overskuddet vårt går til et veldedig formål. Da sier jeg at selskapet er den gode saken. Vi prøver å få ungdom miljøbevisst, og det har vi lyktes med. Faste kunder har også blitt opptatt av andre ting, som kosthold, sier hun.

Sarah Elise tror det i dag går an å være miljøbevisst uten å fremstå ekstrem.

– Du må ikke gå i hampkofte  og spise frø for å vise at du bryr deg. Det er mulig å finne brukte klær som både er kule og moteriktige. Selv er jeg miljøbevisst fordi det føles bra.

SpareBank 1 SMN skal dele ut 600 000 kroner til talenter. Søknadsfristen for 2019-prisen er 10. desember. Talenter mellom 18 og 30 år kan søke om stipend i kategoriene kultur, idrett og samfunn. Hovedprisen er 50 000 kroner, mens øvrige vinnere får 20 000 kroner.

Søk talentstipend innen 10. desember