Selskapsform utgjorde forskjell for rørleggerbedriften

Slik fikk Lars Morten (38) fart på rørleggerbedriften

Rørleggeren Lars Morten Myran (38) opplevde at valg av selskapsform hadde direkte påvirkning av hvordan han ble oppfattet i bransjen. Det var da han etablerte AS at ting virkelig begynte å løsne for bedriften.

Trønderen angrer ikke et sekund på at han gikk tilbake til rørleggerbransjen, og startet bedriften Myran Rørservice AS. Men det er forskjell på å være ansatt, og å drive selv.

– Da jeg var ansatt som rørlegger kunne jeg gå hjem etter at jobben ute hos kunden var ferdig. Nå må jeg ta alt fra bestilling, leverandørkontakt, tilbud og administrativt selv. Det betydde også at det var mye som måtte gjøres som jeg ikke kunne, forteller Myran.

Det blir ofte lange dager på rørlegger Lars Morten Myran i Myran Rørservice AS. Men han angrer likevel ikke på at han tok steget og startet egen bedrift.

Rørlegger Lars Morten Myran i Myran Rørservice AS angrer ikke på at han tok steget og startet egen bedrift.

Det gjør seg med litt oppstartshjelp

– Det har vært veldig kjekt å ha kontakt med noen som virkelig kan det med å starte bedrift, og som har kunnet veilede underveis, forteller Myran.

Det ser Marte Mølnvik, vår leder på kundesenteret for bedrifter, at de fleste som starter for seg selv er enige i. Hun mener også startfasen kan være avgjørende for at bedriften skal kunne oppnå suksess.

– Det første du bør gjøre er å kontakte oss for å få råd om stegene du skal ta videre. Sammen finner vi ut hva som må være på plass før du går i gang. Eksempel på ting vi kan hjelpe med er kan være lovpålagte krav, yrkesskadeforsikring eller pensjon, sier hun.

Les også: Slik skapte NTNU-studentene sine egne arbeidsplasser med selskapet Dogu

Ting begynte virkelig å skje etter byttet av selskapsform fra enkeltmannsforetak til AS

Selv om det praktiske var på plass fra starten, merket Myran at det var vanskelig å få landet nye kunder uten de helt store referansene å vise til.

– Jeg opplevde at jeg ikke ble tatt seriøst ute i markedet med et enkeltpersonforetak. Rådet fra banken ble å starte et aksjeselskap isteden. Jeg begynte med å lande anbud, og etter hvert fikk jeg gode referanser. Det var da ballen virkelig begynte å rulle, forteller rørleggeren som i dag spesialiserer seg innenfor totalrenovering av bad.

Det er likevel den økonomiske situasjonen som ofte avgjør hvilken selskapsform man ender opp med å velge. Og det kan være greit å vite at du har folk i banken som kan gi gode råd og som kan hjelpe deg om du lurer på noe.

Marte Mølnvik er leder for vårt kundesenter for bedrifter.

Marte Mølnvik er leder for vårt kundesenter for bedrifter.

– Det er ting du bør tenke over når du skal velge selskapsform for bedriften din. For eksempel at du i et enkeltpersonforetak er personlig ansvarlig for økonomien i bedriften, mens du som eier i et aksjeselskap, i utgangspunktet ikke er det, sier Mølnvik.

Oppstartfasen er kritisk uansett hvilken selskapsform du velger. Det er da du må ta smarte vurderinger med tanke på investeringer, og det er viktig å ha full kontroll på pengene.

– Uansett selskapsform, er det viktigste du kan gjøre å skille dine egen penger og avtaler fra bedriftens penger og avtaler. Det kan gjøres enkelt og ryddig ved at du har to ulike nettbanker. Én privat og én for bedriften. I tillegg må du hele tiden ha kontroll på faste utgifter, skatter og avgifter, sier Mølnvik.

Les også: Nå er det enklere å starte bedrift

Rørleggeren ser mot fremtiden

Det var i starten både lange dager og mye nytt Myran måtte lære underveis, men allerede første året så han avkastningen i form av overskudd i bedriften.

– Det er utrolig godt å ha skapt sin egen arbeidsplass og kunne se at all den innsatsen man legger inn faktisk vises på regnskapet. Men det har til tider vært dager jeg knapt har vært hjemme, og jeg har måtte gå en del runder på prioriteringer i bedriften.

I framtiden ønsker han å vokse, og om noen år ser han for seg å ha noen ansatte i Myran Rørservice AS.

– For meg har det hele tiden vært viktig å ha mål å jobbe mot, men ingenting er gjort på en dag. Legger man ned mye innsats og virkelig brenner for å få bedriften til å vokse, er alt mulig. Men det hjelper med noen ekspertråd på veien dit, mener rørleggeren.

Og ekspertråd? Det skal alle våre kunder fortsette å få. Vi blir med deg på reisen, hele veien.

Inspirert? Her er alt du trenger når du skal starte for deg selv -->