Hanna gleder seg til å reise hjem til jul

Derfor gleder Hanna (21) seg til å reise hjem til jul

I august gledet hun seg til å flytte til Tromsø for å studere etter et friår hjemme. Men selv om Hanna Sem Øvereng (21) nå trives godt med livet i kollektiv, lengter hun også hjem til Trondheim. – Jeg gleder meg til å reise hjem til jul, sier den psykologistudenten.

Førstegangstjenesten i militæret ga Øvereng en forsmak på å bo hjemmefra. Det var noe hun likte godt.

– For meg handler det om følelsen av selvstendighet. Året etter Forsvaret, bodde jeg hjemme mens jeg jobbet, og etter hvert følte jeg mer og mer at jeg gikk oppå foreldrene mine. Jeg gledet meg til å flytte ut i den store verden, forteller hun.

Trives godt med å bo i studentkollektiv i Tromsø

Etter friåret satte trønderen kursen mot Tromsø og psykologistudier på UiT. Livet i kollektiv ble en stor, men fin forandring for Hanna.

– Det er koselig med kollektiv! Jeg flyttet inn med to jenter jeg ikke kjente fra før, men var heldig. Vi funker godt sammen, og hun ene går til og med samme studium som meg. Vi drar på forelesning sammen og snakker fag om kveldene, smiler hun.

Den største forskjellen fra livet hjemme er de daglige rutinene.

– Du må ta hensyn til folk rundt deg på en annen måte. Vi har jo alle forskjellige vaner med både husvask og oppvask. Men det ordner seg alltid.

Les også: God jul på studentbudsjett?

Jobber på gamlejobben i juleferien for å spe på med penger

Hanna Sem Øvereng bruker juleferien på å jobbe seg opp ekstra penger.

Hanna Sem Øvereng bruker juleferien på å jobbe seg opp ekstra penger.

I håp om å spe på stipendet har Hanna søkt flere jobber i høst, men ennå ikke fått napp. Da hjelper det litt å ha oppsparte midler – og en jobb hjemme i Trondheim.

– Jeg jobbet mye og sparte opp en god del penger mens jeg bodde hjemme. Det kommer godt med nå. I tillegg skal jeg selvsagt jobbe i juleferien, sier hun.

Men 21-åringen lever fortsatt sparsommelig. Det tok en stund før hun unnet seg noe ekstra som student:

– I starten spiste jeg nesten bare den billigste maten, men jeg merket etter hvert at du må kunne kose deg litt og. I stedet har jeg kuttet andre ting, funnet et rimelig mobilabonnement og billig trening. Det handler egentlig bare om å være bevisst, sier hun og legger til:

– Men strømregningen kom som et sjokk. Det er kaldt her oppe!

Les også: Trebarnsmor Marit har fått nok av gavehysteri – halverer julebudsjettet

Borte bra – men det er best å reise hjem til jul

Selv om livet som borteboer passer henne godt, gleder hun seg til juleferien. Spesielt blir det fint å se igjen alle venner som har flyttet til hver sin kant.

– Det skal bli godt å komme hjem til jul. Å se både familie og venner igjen. I tillegg ser jeg selvsagt frem til litt ekstra mat – og en seng jeg er vant til. Det er noe trygt ved det.

Reisen har hun allerede bestilt.

– Det er dyrt å reise. Heldigvis har jeg tidlig eksamen, så jeg drar ikke midt i rushet. Ellers er det lurt å være ute i god tid. Det kan fort bli en kjip start på ferien om du bestiller for sent!

Les også: Slik julehandler du trygt og enkelt på nett

Den beste julegaven du kan gi til unge er penger på BSU

Når man er student og har flyttet hjemmefra, så kan det være vanskelig å fylle opp BSUen på egenhånd. Et ekstra innskudd i julegave er dermed et sikkerstikk.

– Når du gir BSU-penger i julegave så gir du ikke bare penger. Du hjelper ungdommen med å komme seg inn på boligmarkedet, i tillegg til at de får god rente OG penger igjen på skatten til sommeren, sier finansrådgiver Guri Feragen.

Hvis du ønsker å gi penger på BSU i gave, så er det bare å be den du skal gi det til om kontonummer, og så betaler du enkelt via mobil- eller nettbank.

Få igjen penger på skatten? Start BSU før nyttår!