Menn som shopper julegaver i siste liten

5 tips til mannfolk som shopper julegaver i siste liten

Mange venter med å kjøpe julegaver helt til den siste uka før jul. Tre av fire av dem er menn. – Oppskriften på å ende opp med dyre og lite gjennomtenkte gaver er å starte så sent som mulig, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen. Men han har likevel gode tips til «tregostene».

Det er ikke bare en myte at det er store forskjeller i handlemønsteret mellom menn og kvinner til jul. En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at 10 prosent av norske menn kjøper julegavene den siste uka før jul. Bare 3 prosent av kvinnene er like sent ute.

Dette er Forbrukerøkonom Magne Gundersen sine beste tips til deg som er i siste liten:

  1. Lag en liste over hvem du skal handle til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle.
  2. Sjekk på forhånd, på nett eller telefon, at butikken faktisk har gavene du skal kjøpe. Da unngår du bomtur og desperate impulskjøp.
  3. Spar tid ved å gjøre handlingen på butikker i samme område eller på et kjøpesenter.
  4. Gi heller en opplevelse dere kan ha sammen. Bestill en reise eller konsertbilletter på nett, eller lag et gavekort på en middag, hyttetur, kayaking, sledetur eller teater.
  5. By på deg selv! Er du god på noe ikke alle kan? Gi bort av tiden din, enten det er gratis snekkerarbeid, dansetimer, vedkløyving, maling av husvegg, omlegging av dekk, middagslaging i en måned, snømåking, markedsføringsrådgivning, eller hva det enn skulle være.

Les også: Trebarnsmoren Marit har fått nok av gavehysteri – halverer julebudsjettet

Menn er oftere på desperat jakt etter julegaver

– Kvinner er jevnt over tidlig ute med gavekjøpene, mens vi menn utsetter julehandlingen så lenge vi kan. Det er nesten blitt en juletradisjon at menn er på desperat gavejakt rett oppunder julekvelden, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Halve befolkningen startet juleinnkjøpene i god tid før desember, men det er en klar overvekt av kvinner som er tidlig ute. Ifølge undersøkelsen er 60 prosent av kvinnene mot 38 prosent av mennene i gang med gavekjøp i november eller tidligere.

Les også: God jul på studentbudsjett?

Impulsive «siste liten»-kjøp blir fort dyre bomkjøp

Først når kalenderen viser desember starter flertallet av menn jakten på gaver til sine nærmeste. Å vente for lenge har klare ulemper fordi utvalget blir dårligere og de beste kjøpene kan bli utsolgt i juleinnspurten.

– Å handle julegaver i siste liten blir fort unødvendig kostbart. Med dårlig tid risikerer du å ende opp med dyre gaver, leie bomkjøp eller begge deler, sier forbrukerøkonomen.

Slik kan du pirre smaksløkene med midtnorsk julemat

Men er du sent ute så kan du likevel unngå stress og panikk

Selv om julekvelden rykker stadig nærmere, er det fortsatt mulig å hente seg inn og unngå den stressende, panikkartede og kostbare juleshoppingen rett før julaften.

– Det er så enkelt at du bruker litt tid på en plan for hvem du skal kjøpe julegaver til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle. Hvis du i tillegg holder du deg innenfor et fornuftig økonomisk ramme, vil både du, gavemottaker og lommeboka bli fornøyd til jul, lover forbrukerøkonomen.

Ifølge anslag fra hovedorganisasjonen Virke vil hver nordmann handle for 11.040 kroner i desember i år, 4.700 kroner i dagligvarer og 6 340 kroner i øvrige butikker.

Bruk MasterCard når du handler på nett -->

Om undersøkelsen
Den elektroniske spørreundersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 10.-16. oktober 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.051 personer over 18 år.