Krangle om penger eller snakke om det? (Foto: Adobestock)

Krangle om penger – eller snakke om det?

Mange opplever å krangle om penger etter å ha flyttet sammen. Noen ganger helt fra starten av, mens andre ganger skjer det gradvis over tid. Finansrådgiver Marit Jørpeland har noen tanker om hvorfor det er slik, og hvordan det kan unngås.

– Det oppleves befriende å bli voksen, få seg jobb, klare seg selv. Endelig kan du både tjene og bestemme over pengene dine selv. Kanskje er du den som liker å spare, eller den som liker å unne deg ting? Uansett er det ditt valg! Helt til du møter noen, sier Marit.

Hvordan to som bor sammen bruker penger er noe som kan utløse krangel i heimen. Og det er ikke bare i situasjoner hvor den ene har holdt noe skjult, eller hvor de har lite at diskusjonene og irritasjonen dukker opp.

Les også: Annenhver forelder bekymrer seg for hvordan barna vil bruke penger i fremtiden

Motsetninger tiltrekkes

Alle har vel hørt at folk enten tiltrekkes av noen som er lik dem, eller ulik. Men det de ikke tenker på når de blendes av kjærlighet er kanskje hvordan dette slår ut i hverdagen gjennom ulik pengebruk.

– Jeg møter mange forskjellige problemstillinger, og jeg har ikke fasiten på hvordan man kan unngå å krangle om penger. Men det jeg har lyst til si er at dere må snakke om og bli enige om hvordan dere løser det. Kommunikasjon er livsviktig – også når det gjelder penger, forteller finansrådgivere.

Det er ofte skeiv pengefordeling og bruk som trigger problemer. Som for eksempel hvis den ene prøver å spare, samtidig som den andre brenner alt den har. Eller hvis en betaler alt av regninger, mat og andre «kjedelige ting», mens den andre er gnien eller egoistisk i pengebruken sin. Noen ganger kan det også være misforståelser eller mangel på forklaring som gjør at det blir unødvendig irritasjon rundt pengebruk.

Les også: – Kjære ungdom, dropp fasaden i 2019!

Slik kan dere unngå å krangle om penger

– Jeg ser mange varianter av løsninger, men det viktigste er å finne ut hva som passer for dere. Noe dere begge kan være enige om, og leve godt med, sier Marit.

Noen av alternativene hun ser for seg er disse:

 • Gå half’n half på utgifter + ha egne penger
  – Sett opp et budsjett og finne ut hvor mye er det i faste utgifter, inkludert mat og moro.
  – Så tar begge å putter inn halve hver, uavhengig av om en tjener bedre enn den andre.
  – Det dere har til overs er deres egne penger som dere kan gjøre hva de vil med uten at den andre kan mene stort om det.
  – Dette er en god løsning, om dere er helt enig om at dette er slik dere BEGGE vil ha det.
  – Hvis dere ikke er omforent om denne løsningen, så vil nok den som tjener minst og har minst hver mnd å rutte med, synes det er kjedelig.
 • Velg å ha helt felles økonomi
  – Her putter begge alle pengene og utgiftene inn i samme potten, uten at det taes hensyn til hvem som putter hva inn.
  – Begge bør være enige om hvordan dere vil bruke pengene, slik at det ikke oppstår konflikt om prioriteringer.
  – Om du er en sparer og den andre ikke, kan det også her bli konflikter om man ikke er enig.
 • Finn en gylden middelvei
  – Her betaler den ene alle regninger, og den andre betaler mat og klær for eksempel.
  – Dette fungere også fint om begge deler oppfatningen av at dette er en god løsning for de. For det er det som er viktig!

– Noen tenker at de ikke har god råd før de har over 50 000 kroner på konto, mens andre igjen opplever at de har god råd så lenge de får kjøpt det de trenger og går i null. Men det er viktig, at du vet hvordan din partner tenker – når har dere nok penger? Når har dere det ok, slik at dere slipper å krangle om penger, spør Marit.

Les også: Økonomiske nyttårsforsetter for hele familien

Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal.

Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal.

Folk krangler om penger av gode grunner

– Vi er så forskjellige, vi mennesker, og penger er blitt så utrolig viktig. Alle kjenner vi humøret endre seg fra de periodene vi har det greit med penger til situasjoner hvor vi må telle på kronene. Det er ikke gøy å takke nei til ting, eller å aldri kunne unne seg noe. Da er det lett å begynne å se på alt det den andre gjør feil, sier hun.

De forskjellene som en gang var attraktive og spennende, kan fort bli til irritasjon og fortvilelse når man ikke er enige om pengene. Det er noe rådgiverene våre hører om i samtale med kundene sine. Og det kan være i både små og store situasjoner. Verst er det likevel når noen har holdt forbruksgjeld og overforbruk skjult for den andre parten, frem til det har gått for langt.

– Dette blir ofte den store utløsende forskjellen som gjør at forholdet ikke klarer mer. Forhold som over lang tid sliter økonomisk ser vi tærer hardt på menneskene bak. Man må ikke ha mye penger for å være lykkelig, men man må ha nok – og vite hva som er nok. Være enig om hva deres økonomiske lykke er, sier finansrådgiveren.

Trenger dere hjelp til å finne ut hvordan dere skal gjøre det med penger så må dere gjerne spørre oss i banken, så kan vi se på det og finne løsninger sammen. Men husk! Bare dere vet hva som gjør dere lykkelig.

Samboerkontrakt er megaviktig

Som samboer har du ingen egen lov som beskytter dine rettigheter, og mange tror de er trygge fordi de er forelsket. Men tvert i mot kan det at man tar godt vare på hverandres rettigheter være et solid tegn på at forholdet er godt. Her er noen av fellene dere kan unngå.

– Det viktigste du kan gjøre for å sikre økonomien er å sette opp en samboeravtale. Bruk noen minutter på å sette dere inn i hvordan dere kan trygge hverandre og unngå fremtidige konflikter, avslutter Marit.

Slik unngår dere 90 prosent av kranglinga når dere flytter sammen