Økonomiske nyttårsforsetter for familien

Ved å bruke litt tid på å gå gjennom økonomien din, kan du spare mye penger gjennom hele året. 

1 av 4 tror de får bedre økonomi i 2019, men flere enn før frykter dårligere privatøkonomi viser en undersøkelse gjort av Respons i uken før jul. Børsfall, skyhøye strømpriser og utsikter til renteøkninger gjør at nordmenn ser mindre lyst på egen økonomi enn for ett år siden.

– Det er flere skyer på den økonomiske himmelen som gir grunn til bekymring, selv om nordmenn flest kan regne med et godt år også i 2019. Jeg skjønner godt at mange er urolige for hvordan høyere renter og større strømregninger vil påvirke lommeboka, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Ifølge undersøkelsen tror 24 prosent at privatøkonomien blir bedre i 2019 enn i 2018, mens 19 prosent tror den blir dårligere. Vel halvparten regner med at økonomien bli om lag uendret.

Les også: Lommepenger – the do’s and dont’s

Tror på økte boligpriser

Tross noe mindre optimisme, er troen på vekst i boligmarkedet stor. Over halve befolkningen, 54 prosent, tror boligprisene vil øke gjennom året der de bor. Bare 12 prosent tror på en nedgang.

Forventningene til boligmarkedet deles av Eiendom Norge, som i sin prognose ser for seg en prisoppgang på tre prosent i 2019.

– Boliglånsrentene blir viktige å følge med på fremover. En mindre renteoppgang er forventet, men øker rentene mer vil det begynne å svi merkbart i lommeboka og påvirke boligprisene negativt, sier Gundersen.

Solid lønnsvekst

Forbrukerøkonomen understreker at nøkkelen til en trygg privatøkonomi er å beholde jobb og inntekt, samt at alle med boliglån er forberedt på renteoppgangen. En stabil utvikling i norsk økonomi tilsier at 2019 blir et godt år for nordmenn flest med et trygt arbeidsmarked og en solid lønnsvekst.

– Vi må forberede oss på litt økonomisk ruskevær fremover. Internasjonal uro kan smitte over på Norge, men jeg forventer at de fleste får en minst like god privatøkonomi i 2019 som i 2018, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Her er seks tips for å sikre et godt økonomisk år i 2019:

1. Kartlegg alt av forbruk

For å kutte forbruket må man aller først kartlegge utgiftene man har. Hva er nødvendige utgifter og hva er det ikke? Ved å logge inn i nettbanken får du god oversikt over hva du har brukt penger på i 2016. Sjekk om det finnes en funksjon i nettbanken som sorterer utgiftene dine ned i poster som mat og drikke, transport, klær osv. På den måten er det lett å finne ut av hvor pengesluket er.

2. Betal regninger og kutt i faste utgifter

Betal ned regningene dine, det er alfa omega. Om du har bygd deg opp kredittgjeld eller har regninger med høy rente bør du prioritere å betale dem først. Det kan være du tenker «Hvor skal jeg ta de pengene fra?» og da bør du rydde i de ulike utgiftspostene. Spørsmålet du må stille deg er; Hva ønsker jeg å prioritere pengene mine på? For eksempel betaler du for mange GB mobildata du aldri bruker? Ser familien på alle hundre tv-kanalene du betaler for? Ved å stille seg slike spørsmål kan store faste utgifter bli drastisk lavere, og du får midler til å betale regninger eller gjøre andre ting du har lyst til.

3. Undersøk alternativene

Om du gjør litt research på internett kan du finne ut at man kan spare mye på strøm, forsikringer, renter og avdrag på lån og liknende. Varen er ikke nødvendigvis dårligere selv om den er billigere, den kan være bedre eller nøyaktig den samme. Ved å investere litt tid i å utforske alternativene kan man finne billigere alternativer som passer ditt behov bedre.

4. Kutt usunne vaner

Uvaner kommer i mange former, også i økonomien. Små summer som en kaffe om morgningen, eller en pølse etter jobb kan fort bli store summer i lengden. Om du bruker 40 kroner hver dag etter jobb har du brukt 10.400 kroner i løpet av et år. Slike småsummer er unødvendige og kan enkelt gjøres noe med.

5. Sett opp budsjett

Etter å ha gått gjennom forbruket for 2016 og tatt grep om økonomien din, er tiden inne for å sette opp et budsjett for 2017. I budsjettet setter du opp inntekten etter skatt, faste og variable utgifter etter å ha skrelt bort det unødvendige og en post til sparing. De fleste bankene tilbyr en budsjettfunksjon i nettbanken der alle transaksjonene dine blir sortert i poster. På den måten kan du enkelt følge med.

6. Tydelige sparemål

Nå som du har kartlagt forbruket og satt opp budsjett, er tiden inne for å se på sparepotensialet. Om du har inntekt har du også et sparepotensial. Det å ha tydelige sparemål er viktig for å holde motivasjonen oppe og gir deg samtidig økonomisk trygghet. Ønsker du å reise med familien på ferie? Kjøpe båt, hytte eller hus? Da må du sette av penger til sparing. Dette kan du gjøre i nettbanken din ved å sette et fast beløp som trekkes automatisk så fort lønna kommer inn på konto. Sparingen bør skje månedlig slik at det blir en struktur, og du får kontinuerlige resultater som følge av den.

Sjekk ut vår spareveileder!

Om undersøkelsen
Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 12.-19. desember 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.010 personer over 18 år.