Slik får du en stressfri og billig vinterferie - privatøkonom Eldar Rønning sine beste tips

Fast eller flytende rente på boliglånet?

I formiddag meldte Norges Bank at de lar styringsrenta ligge uendret på 0,75 prosent på dagens rentemøte. De står fast på at renta skal opp i mars. Rentenivået er uansett historisk lavt. I den forbindelse er det mange som spør oss om det er smart å binde renta på boliglånet nå. Svaret er både ja og nei.

-Det er ikke særlig mange som har spart penger på å velge fastrente, men så er det ikke mange som har tapt mye, heller. Det skyldes at merkostnaden med å binde renta er blitt lavere og at rentenivået har vært stabilt lavt de siste årene. Valgte du derimot rentebinding for ti år siden ville du hatt betydelig høyere rentekostnad enn de som valgte flytende rente på boliglånet, sier Finansrådgiver Eldar Rønning.

Forutsigbarhet med fastrente

I et stigende rentemarked, som vi kanskje ser starten på nå, kan det være mer aktuelt å tenke på å binde renta – enten på deler av eller hele lånet. Velger du fastrente har du mer forutsigbarhet på renteutgiftene og vet hvilke kostnader du vil ha. Bedre nattesøvn har helt klart en verdi.

– Det å velge fastrente kan derfor være en billig forsikring mot økt rente. Det er ofte slik at i en etableringsfase er det mange kostnader å ta hensyn til, og usikkerheten rundt renta er da gjerne en ekstra bekymring, sier Rønning.

Alternativet til å prøve å regne ut hva man tjener eller taper på fastrentelån er å begynne å spare det du i verste fall tror kan få i renteøkning. På den måten bygger du opp en ekstra buffer.

Les også: Økonomiske nyttårsforsetter for hele familien

Et enkelt regnestykke for rente på boliglånet

Hvis du har tre millioner kroner i lån og renta øker med ett prosentpoeng det neste året vil det utgjøre en forskjell på ca. 1950 kroner i måneden inkludert rentefradrag på skatten. Det vil merkes på kontoen.

I tidligere år, da fastrenta og de flytende rentene var høyere, så var også risikoen med å ta fastrentelån større. I dagens lavrentemarked har denne risikoen mye mindre og mange banker har gode fastrentetilbud.

Les også: NA24 hadde nylig en oversikt over de billigste fastrentelånene.

Prøv denne enkle boliglånskalkulatoren