Studentbudsjett helt enkelt - slik lager du det

Slik lager du et enkelt studentbudsjett

I januar kommer et av årets to «storstipend», og det kan være fristende å skeie ut. Men sjekk hvor mye du faktisk har å rutte med dette semesteret før du legger kortet til varming. Slik setter du enkelt opp et studentbudsjett for deg selv.

– Du som er student får et større beløp i starten av hvert semester. Men det mange ikke tenke over er hva de pengene faktisk skal gå til. Sett av til viktige innkjøp, slik som bøker og skoleutstyr, og posjoner ut resten der de trengs. For du blir å trenge dem, sier finansrådgiver Marit Jørpeland.

Hvert år reiser Marit rundt på skoler i Nord-Trøndelag for å lære ungdom gode pengevaner på vegne av banken og Ungt Entreprenørskap. Det mange unge spør om, er hvordan de enkelt kan holde styr på pengene sine.

Les også: Her er våre beste sparetips til deg

Slik setter du enkelt opp et studentbudsjett

Enten du setter opp i regneark, i word, på et ark eller på annen måte så handler det i bunn og grunn om to ting. Hvor mye som kommer inn, og hvor mye som går ut i det neste semesteret.

– Studenter går stort sett i minus på budsjett om de sammenligner med SIFOs referansebudsjett. Det betyr at du uten jobb må være forberedt på å ha det stramt i hverdagen, og at du må være nøye på hva pengene går til, sier Jørpeland.

Les også: Nyttårsbrev til ungdommen

Her er et eksempel på et studentbudsjett for våren 2019:

Penger inn:
Lån og stipend: 54.125 kr

Engangsutgifter:
Bøker og Skolemateriell (brukt): 2.000 kr
Halvårskort på Sit treningsenter: 1.150 kr
Semesteravgift: 580 kr
Medlemsskap på Studentersamfundet for 2019: 600 kr
Total engangsutgifter: 4.330 kr

Penger inn – engangsutgifter = 49.795 kr
Fordelt på 5 mnd er det: 9.959 kr per mnd
OBS! Mindre penger i juni! Du får 8.119 i stipend i juni (tilsvarer 3 uker).

Månedsutgifter:
Husleie: 5.000 kr
Mat: 1.600 kr
Netflix: 100 kr
Spotify: 89 kr
Strøm: 500 kr (vinter)
Mobil: 210 kr
Busskort: 460 kr
Sparing/buffer: 1000 kr
Kosekonto: 1000 kr
SUM: 9.959 kr

Work work work work

Selv om budsjettet ser ut til å akkurat gå opp, så er det viktig å huske at det bare er akkurat. En plutselig ekstrautgift, som at man må ha ny sekk, eller at kjøleskapet går dunken kan være nok til at det hele kommer ut av balanse.

– Skaff deg en deltidsjobb du kan spe på med. Og gjerne en jobb du kan jobbe mye på i småferiene og om sommeren. For selv om man kan leve på studentbudsjett, så krever det stålkontroll og lite slingringsmonn, forteller Jørpeland.

Les også: Slik lander du din første jobb

Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal og er ofte ute i skolene for å lære unge om økonomi.

Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal og er ofte ute i skolene for å lære unge om økonomi.

Studenter har ikke råd til å spare?

Det er en tight hverdag pengemessig for deg som er student, og særlig om du ikke har jobb ved siden av. Men det mange ikke tenker over at det er nettopp derfor sparing er så viktig.

– Det krever mye disiplin å sette av litt hver måned når man har lite å rutte med, men så er det akkurat de pengene som kan redde deg om det plutselig dukker opp noe som koster, sier Jørpeland.

Klarer du å unngå plutselige ekstrakostnader i løpet av året. Så kan deler av de pengene fint gå inn på en BSU og sikre boligdrømmen, eller gi deg litt slingringsmonn på neste års budsjett.

Les også: Roy Håkon (29) kjøpte leilighet uten hjelp fra foreldrene

Det viktigste er å ikke bruke penger man ikke har!

Kommer du ut av balanse i budsjettet så gjelder det å leve deretter til du har fått igjen kontrollen. Om det går riktig ille, så snakk med foreldre, eller skaff deg en jobb med en gang.

– Ikke begynn å leve på kreditt når du allerede har havnet i uføre med pengene. Kredittene eller lånene kan oppleves lettvinte og tilgjengelige der og da, men de blir raskt en langdryg og kjedelig affære å betale tilbake. Ikke ødelegg for livet som venter, ta heller støyten nå for å bli ajour, avslutter finansrådgiveren.

Det finnes noen situasjoner hvor det kan være innafor å bruke kreditt. Men da er det superviktig at du har en plan for hvordan du betaler ned kreditten kjapt, og at du følger den. Her er alt du (og foreldrene dine) bør vite om kreditter og lån før du vurderer det. 

Få det meste ut av studentøkonomien