Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal, og tilbringer mye tid ute på skoler eller på besøk hos lærlingebedrifter for å lære unge om økonomi.

– Kjære ungdom, dropp fasaden i år!

Jeg vil bare så gjerne få sagt at det presset du som ung lever i nå er tøft og vanskelig. Jaget som går på kropp, utseende, karakterer, riktige klær og en fritid det lukter svidd av.

Dette er et nyttårsbrev til unge, først skrevet i januar 2019 av finansrådgiver i SpareBank 1 SMN på Verdal, Marit Jørpeland.

Det finnes dessverre en uoffisiell valuta i Norge. Jeg kaller den fasade. Fasaden koster mye penger og krefter å holde ved like, og den har lite verdi på sikt. Og det er et massivt press på deg for at du både skal bygge opp og holde på en. Et press som vil gi deg vaner du ikke trenger, ting som ikke egentlig betyr noe, og som koster penger du ikke har. Og i tillegg får den deg til å føle at du ikke er bra nok som du er.

Her burde jeg kunne skrive at presset og fasadejaget går over av seg selv når du blir voksen. Men det gjør det ikke, det bare endrer seg. Senere møter du nemlig  presset om å ha det perfekte hjem, den perfekte barnevogna og presset om å være en perfekt forelder og arbeidstaker som skinner på tross av alt slitet. Senere skal du realisere deg, reise, og koste på deg selv og dine barn og barnebarn. Det går ikke over av seg selv.

Les også: Få stålkontroll på pengene dine

Fordi presset og jaget varer så lenge du lar det presse og jage deg. Og det kan bli dyrt. Fordi pengene dine klarer ikke å henge med på alt det du må kjøpe for å holde på fasaden. Ei vanlig lønn strekker ikke til, og det gjør ikke energien din heller. Fordi det er utmattende for både deg og kontoen å drive fasade. Og det trengs ikke! Vi har stort sett råd til det vi virkelig trenger. Dessuten er både du og jeg mer enn bra nok – akkurat som vi er.

I Norge øker inkassosakene og forbruksgjeld for hvert år. Og i jobben min i banken ser jeg dessverre alt for mye av fine mennesker som har knelt helt i forsøk på å holde fasaden de har bygd. I avisen leser vi senest i dag om foreldres bekymring for at barna deres skal vokse opp med dårlige pengevaner, og at unge livnærer seg på kreditt og forbrukslån. Og hva går pengene til?

Min bønn til dere ungdommer er: Slå et slag for en fasade-fri start i året som kommer! Bli den generasjonen som lar kronene på konto og fornuften styre hva dere velger å kjøpe. Vær den første i flokken din som står fram å sier «det vil jeg ikke bruke penger på», «det har jeg ikke råd til», «kan vi ikke heller møtes hjemme hos meg i stedet?» eller «La oss dra på hytta i stedet for til syden – for det viktigste er å være sammen!» Fordi fasade er kunstig, og livet bør være ekte!

Riktig godt nyttår alle sammen, håper vi treffes – med alt det ekte vi har å by på!

BSU er den beste sparemåten for unge -->