Sparer tusenlapper + unngår sjokkregning fra strømselskapet i vinter

Slik unngår du sjokkregning fra strømselskapet i vinter

De fleste har nok fått med seg at strømprisene og strømutgiftene har økt. Men det betyr ikke nødvendigvis at du må belage deg på sjokkregning fra strømselskapet. Fordi det finnes en rekke ting du kan gjøre hjemme for å minke strømbruken i vinter. Her er noen av dem.

– Strømmen har blitt dyrere, og da er det bra for lommeboka å se på hva du kan gjøre for å unngå å få sjokk når regningen kommer, sier privatøkonom Eldar Rønning.

Grunnen til at strømmen er blitt dyrere er den rekordtørre sommeren vi hadde. Regnet som ikke kom tilsvarer årsforbruket til 800.000 husstander. Samtidig bruker vi mer strøm enn før, og prisene på strømproduksjon i Europa har økt. Totalt sett er det lite som tyder på at strømprisene vil falle igjen med det første.

Privatøkonom Eldar Rønning har nylig skiftet strømselskap selv.

Privatøkonom Eldar Rønning har nylig skiftet strømselskap selv.

Frykter økte priser på strøm

At strømselskap øker prisene er noe mange nordmenn bekymrer seg for. I en undersøkelse Respons Analyse utførte for SpareBank 1 i vinter, svarte 3 av 10, nærmere 1,3 millioner nordmenn, at de frykter at økte strømpriser ville ramme deres privatøkonomi.

– Det er klart at vi som folk blir bekymret når noe vi er så avhengige av som strøm, blir dyrere. Men det er heldigvis mye vi kan gjøre for holde strømutgiftene i sjakk. Da må vi enten bruke mindre strøm, kjøpe billigere strøm, eller begge deler, sier Rønning.

Ett tiltak som raskt gir effekt er å senke temperaturen i boligen. Oppvarming krever mye strøm og med lavere innetemperatur på dagtid og ikke minst nattestid kan forbruket reduseres betydelig.

Les også: Fast eller flytende rente på boliglånet?

Ting du kan gjøre hjemme for å kutte strømutgiftene

  • Senk innetemperaturen
  • Skift til sparepærer og sparedusj
  • Slukk lyset i rom som ikke er i bruk
  • Steng av og dropp oppvarming i rom som ikke er i bruk
  • Etterisolering
  • Installere varmepumpe
  • Installere solceller

Å spare seg opp en buffer er lurt. Med en reserve som det står man klar til å kunne betale regninger man ikke var helt forberedt på, som for eksempel en mye høyere strømregning.

Spar litt hver gang du drar kortet

Velg et rimelig strømselskap

Det finnes flere tjenester på nett som du enkelt kan bruke for å sammenligne priser fra de forskjellige strømleverandørene. I følge Forbrukerrådet lønner det seg med en spotprisavtale, men vær obs på at prisen da kan endre seg raskt om det skjer endringer i markedet.

– Bare vær obs på at det er en del strømselskap som opererer med lokkepris på strøm. Det vil si at tilbudet er bra når du slår til på det, men at avtalen blir dyrere kort tid etterpå. Jeg skiftet strømselskap hjemme nettopp, og da så jeg på spot-prisen og påslaget, og at selskapet hadde et godt rykte, sier Rønning.

Les mer: Dette har Forbrukerrådet å si om strømavtaler

Tusenlapper å spare på å justere varmen

– De som har vedovn, men som til nå ikke har brukt den noe særlig, de bør begynne med det nå. I tillegg til å spare på strømmen, så er det jo ingen hemmelighet at varmen fra en vedovn er den mest behagelige, smiler privatøkonomen.

Varmepumpe og etterisolering vil også bidra til å holde kulden ute og varmen inne, samtidig som strømforbruket blir lavere. Dette er lønnsomme tiltak som krever en større investering, men som kan utløse støtte fra kommune, kraftselskap eller Enova.

Les også: Krangle om penger – eller snakke om det?

Nå er det billigere å ta i bruk solstrøm

De siste årene har prisene for solceller blitt dramatisk redusert. Solstrøm er i ferd med å bli et alternativ for de som vil lage sin egen strøm til priser som er forutsigbare. Gode støtteordninger, gunstige lån og muligheten for å selge overskuddstrøm gjør solenergi mer interessant.

– Solceller er helt klart et alternativ for stadig flere som ønsker å unngå fremtidige prisøkninger på deler av forbruket. Samtidig vet vi at de forbruker ren og fornybar energi, avslutter privatøkonomen.

Les også: Eldar Rønning er vår nye privatøkonom