SpareBank 1 åpner mobilbanken for alle

Nye EU-regler for betaling blir en game changer for digitale banktjenester i Norge i 2019. SpareBank 1 vil gå lenger enn kravene, og har besluttet som første bank å åpne mobilbanken sin for alle – også konkurrentenes kunder.

Med 150 utviklere om bord, huser SpareBank 1 et av de største fintech-miljøene i bransjen. I tett samarbeid med brukerne, jobber de med å utvikle løsninger som gjør hverdagsøkonomien enklere for folk. Nå vil det som er rangert som Norges beste mobilbank i App Store, snart kunne brukes av alle – også de som ikke er kunder hos SpareBank 1.

– De fleste nordmenn er kunde i minst to banker, og må derfor forholde seg til flere ulike mobilbanker og apper. Snart åpner myndighetene for at man kan samle alle sine kontoer på ett sted – både i helt nye verktøy og apper, men også i andre bankers mobilbanker. Det unike med Sparebank 1s løsning vil være at man ikke trenger å være kunde hos oss for å ta den i bruk, sier ansvarlig for digitalbank i SpareBank 1, Thomas Allan Nygaard.

Last ned mobilbanken!

Hvorfor er dette nyttig?

Det nye EU-regelverket, kalt PSD2, trer i kraft i norsk drakt i løpet av 2019. Det regulerer betalingstjenester, og skal bidra til å fremme konkurranse, samt tilrettelegge for enklere og mer sømløse betalingsløsninger.

– For deg som bankkunde betyr dette først og fremst at det vil bli enklere å få oversikt over økonomien din. Du vil for eksempel kunne bruke mobilbanken til én bank, til å utføre betalinger og se saldo og transaksjoner fra kontoer i en annen bank, forklarer Nygaard.

Les også: Nå kan du se S’banken kontoer i vår mobilbank

Populær mobilbank

De siste årene har det vært en eksplosiv økning i bruk av SpareBank 1s mobilbank. I desember bikket den flere unike brukere enn nettbanken. Antall innlogginger i mobilbanken økte med 30 prosent i 2018.

Nygaard forklarer at de åpner mobilbanken fullt og helt for ikke-kunder så fort PSD2 trer i kraft, men vil allerede nå gi konkurrentenes kunder en smakebit.

– Vi ønsker selvsagt at flest mulig skal få øynene opp for mobilbanken vår, også før PSD2. Derfor lanserer vi allerede nå en løsning som blant annet lar SpareBank 1-kunder dele tilgang til sine kontoer med andre som ikke er kunder i dag. Dette er kun starten på mulighetene og nyhetene som vil komme fremover, forteller han.

Slik fungerer den nye tjenesten, steg for steg:

  1. Logg inn i mobilbanken, velg en konto og trykk på «del kontoinformasjon»
  2. Du taster inn fødselsdatoen og telefonnummeret til personen du ønsker å dele kontoinformasjonen med. Den andre personen vil så motta en link på SMS
  3. Vedkommende kommer inn mobilbanken til SpareBank 1 i nettleseren og logger inn med fødselsnummer og telefonnummer for å bekrefte at de er den personen som du ønsker å dele kontoen med.
  4. Etter vedkommende har logget inn, får de se SpareBank 1 sin mobilbank og kontoen som ble delt med dem. Videre kan de trykke på kontoen for å sjekke saldo og inn- og utgående betalinger.
  5. Personen du deler kontoen med får ikke mulighet til å overføre eller betale med kontoen.
Last ned mobilbanken!

Om PSD2

PSD2 er et EU-direktiv som regulerer betalingstjenester i EUs indre marked. Intensjonen med regelverket er å legge til rette for økt konkurranse i markedet for betalingstjenester, fremme innovasjon, styrke sikkerheten for nettbetalinger og tilgang til konto, samt bedre samhandlingen mellom ulike typer aktører og ytterligere harmonisere regelverket i EU.

Med PSD2 må bankene tilpasse sine konto-tjenester, slik at kunden kan benytte andre tilbydere av betalingstjenester for å utføre sine betalinger eller sammenstille sine kontodata. De nye aktørene vil legge til rette sine tekniske løsninger slik at disse kommuniserer med bankenes systemer. Det betyr at de må innfri alle kravene i PSD2s med hensyn til sikkerhet, rapportering, ansvarsregulering, og forbrukerrettigheter.

I Norge forventes det at PSD2 vil bli tatt inn i lovverket i løpet av 2019.

Kilde: Finanstilsynet