Her er vinnerne av SpareBank 1 SMN Talentstipend 2019

Lørdag 30. mars delte vi ut talentstipend til 23 inspirerende, fremadstormende og unge talenter fra Midt-Norge. Sjekk ut vinnerne – vi garanterer  at du kommer til å se mer til denne gjengen fremover! 

Talentstipend – Vinnere fra Møre og Romsdal

Ragnhild Valle Dahl, håndballspiller

Foto: Svein André Svendsen/NHF

Ragnhild har drevet med idrett siden hun var 5–6 år gammel, og frem til 2014 kombinerte hun både fotball og håndball. Men da 21-åringen fra Fræna måtte gjøre et valg, ble det håndballen som vant. Allerede i 15/16-sesongen ble det eliteseriespill for Molde HK Elite. Ragnhild debuterte som 17-åring. Per 15. mars 2019 er hun toppscorer i eliteserien. Målet er Champions league-klubb – og A-landslag.

Louise Engeseth, sanger


Louise begynte med klassisk sang da hun var 10 år gammel. Nå går 18-åringen fra Volda siste året på musikklinja ved Volda videregående skole. I tillegg er hun med i det nasjonale talentprogrammet (GUT) ved Griegakademiet i Bergen. Louise har fått 1.- og 2.-priser i UMMs henholdsvis regionale og nasjonale mesterskap, og har vært i semifinalen i Norske Talenter på TV2. Nå skal Louise videreutdanne seg innen klassisk sang – med masterspesialisering i opera.

Sivert Hole, telemarkskjører

Sivert er fra Åndalsnes, og brenner først og fremst for telemark. Som telemarkskjører har han vunnet både junior- og senior-NM. Nå sikter 23-åringen mot verdenstoppen, og har et mål om pallplass i VM allerede denne sesongen. Sivert er også opptatt av å være en god ambassadør for sporten. Ikke bare vil han gjøre den mer populær – han vil gjøre sporten til en OL-gren.

Knut Håland, frisbeegolf-spiller


Knut er 19 år og allerede Norges nest høyest rangerte frisbeegolf-spiller. Unggutten fra Sula ble beste nordmann i EM og «Årets spiller» i sin første sesong som senior. Knuts ambisjon er å kunne leve av frisbeegolfen – og nå satser han hardt. Neste sesong sikter han mot topprangering i Norge, og på lang sikt er målet pallplass i EM.

Sigrid Kleive, friidrettsutøver

19 år gamle Sigrid fra Ålesund har drevet med friidrett i ni år, og har vært på landslaget de fire siste. Hun er flere ganger norsk mester i mangekamp, senest i februar 2019. Da vant hun gull i innendørs-NM – på bursdagen sin. Kleive har også en rekke medaljer i enkeltøvelser. Sigrid er opptatt av å gi noe tilbake til klubben sin, og er trener for de yngste en gang i uken.

Tellef Raabe, stipendiat/sosiolog


Tellef er 28 år gammel, og kommer fra Ålesund. I 2017 kom han, som eneste student fra Norden, inn på masterutdanningen i mediesosiologi ved University of Cambridge. Tellef ønsker å være en tydelig stemme i den norske samfunnsdebatten, og han har hatt tekster på trykk i mange norske medier – blant annet om funnene fra sin masteroppgave. I dag tar Tellef sin doktorgrad ved Cambridge, og han håper å bidra til en forståelse for hvordan medier og medieteknologi påvirker samfunnet.

Malin Skulstad Sunde, fotballspiller

Foto: Trond Tandberg

Fotballtalentet Malin er 18 år og kommer fra Ålesund. Hun har spilt med flagget på brystet siden J15, og er nå kaptein på J19-landslaget. I dag er hun midtstopper for Trondheims-Ørn, og den hardtarbeidende sunnmøringen trives med mye spilletid i toppserien. Drømmen på lang sikt er selvsagt en proffkontrakt i utlandet – og fast plass på A-landslaget.

Malin ble hovedstipendvinner i kategorien idrett, og fikk dermed 50 000 kroner. 

Håkon Stavik, friidrettsutøver


Håkon er en ambisiøs 18-åring fra Sula. Fra han begynte å satse på friidrett for knappe 3 år siden, har han hatt en forrykende fremgang. I 2018 har han førsteplasser i terrengløp fra både U20-NM og nordisk U20-mesterskap. Håkon liker å gå «all in». Derfor er målet intet mindre: Han vil bli en av Europas beste på 5000 meter.

Malin Dahl Ødegård, jazzmusiker


Malin er oppvokst på Åndalsnes, og studerer nå ved NTNUs jazzlinje. 22-åringen synger blant annet i bandet JUNO, som allerede har rukket å bli «festivalyndlinger». I 2019 kommer deres første album. Malin har mange jern i ilden, hvorav flere består av egenkomponert musikk. I tillegg til å kunne jobbe som frilansmusiker, drømmer Malin om å være en ressurs for lokalmiljøet – både der hun kommer fra, og der hun skal bo.

Malin ble hovedstipendvinner i kategorien kultur, og fikk dermed 50 000 kroner.

Talentstipend – Vinnere fra Trøndelag

Marcus Bomann, gründer


Marcus har hatt gründerånden hele livet. Allerede som 11-åring visste han hva han ville med livet: Han skulle lansere et produkt som gjorde verden til et bedre sted. Som 15-åring startet han sitt første aksjeselskap. I dag har 19-åringen fra Steinkjer to prototyper klare for kommersialisering. Firmaene hans har hittil sysselsatt over 40 personer. Marcus har et mål om å gjøre Steinkjer til Norges teknologihovedstad – og jobber aktivt med å inspirere andre unge gründere.

Marcus ble hovedstipendvinner i kategorien samfunn, og fikk dermed 50 000 kroner.

Aksel-Dev Dhunsi, fotograf

Som liten ble han kalt «gutten med kameraet». Noen år senere skulle 22-åringen fra Trondheim bli aktuell med utstillinger og portfoliovisninger i Finland, Sverige og Portugal. Dev ble uteksaminert fra Norsk fotofagskole i 2018, og håper nå å komme inn på et av de norske eller europeiske kunstakademiene. Dev jobber også med produksjon av en fotobok, og ønsker å etablere seg i et eget studio. I mai skal han delta med separatutstilling på Nordic Light – Norges største fotofestival.

Nora Eek, danser


Nora begynte å danse som 6-åring, og det gir henne like mye glede nå som da. 21-åringen fra Malvik har lenge visst at hun vil bruke livet på å kommunisere og skape kunst gjennom dansen. Etter å ha gått danselinja ved Trondheim Katedralskole, har hun studert samtidsdans både i København og Spania. Nå er hun en del av det ettårige treningsprogrammet til Jasmin Vardimon. Ved siden av studiene har hun startet dansekompaniet Kunstorain.

Timon Haugan, alpinist


Timon var bare 3 år da han forelsket seg i skibakkene på Oppdal. Han visste allerede da at det var alpinist han skulle bli. Siden den gang har han vunnet Norges Cup U18, tatt sølv i Junior-VM – og har 7 NM-medaljer. I skrivende stund leder han Europacupen sammenlagt. 22-åringen er også godt inne blant verdens 50 beste i slalåm, men det holder ikke for Timon: Nå er målet topp 15 innen to år.

Sophia Johansson, gründer


Sophia lever og ånder for kultur, arrangementer, gjenbruk og nyskaping. I 2014 startet hun Prisløs, et eventbasert gjenbrukskonsept som selger vintage- og secondhand-klær. Senere har 29-åringen utviklet konseptet, og har åpnet Prisløs-butikk for både redesign og klesfiksing. Videre er målet å kurse flere folk til å skape og fikse selv – Prisløs skal være en komplett møteplass for folk som vil ta bærekraftige valg. Sophia jobber mye med ungdommer, og er opptatt av å inkludere dem som har falt utenfor skole og jobb.

Tara Kvarving, sirkusartist


Siden hun var 7 år har Tara vært aktiv i ulike sirkusgrupper landet rundt. 18-åringen fra Trondheim kan ikke tenke seg å gjøre noe annet. Nysirkus lar henne kombinere kropp og kreativitet, og Tara har opptrådt både under Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival og i Olavshallen. Hun bruker blant annet dansetrapes, pyro og akrobatikk til å uttrykke seg. Tara gleder seg til å fortsette utdanningen og karrieren – som sirkusartist og sirkuspedagog.

Ola Lauvås, jazzmusiker

23 år gamle Ola fra Stjørdal har spilt trompet sammenhengende i over 19 år. Han er bachelorstudent ved prestisjeskolen Leeds College of Music, der han studerer utøvende jazzmusikk. Ola har gitt ut fire album med forskjellige band, stått på store scener med kjente navn – og spilt på en rekke festivaler. Stjørdalingen er opptatt av å ta vare på yngre trompetister, og har et sterkt bånd til hjemplassen sin. Ola brenner for å formidle at blåseinstrumenter er like kult som gitar og sang.

Jonas Ledang, artist

23-åringen fra Skage i Namdalen er blitt beskrevet både som en komet og et stortalent. Jonas spiller gitar, synger og skriver låter. Han startet 2019 med en braksuksess på Trondheim Calling, og har høstet gode kritikker for singlene sine. En ny EP er like rundt hjørnet – og dette er bare starten for namdalingen. Nå skal Ledang videreutvikle det kunstneriske mens han sikter mot Europa.

Ida Gløtheim Rambraut, tegner/makeupartist


19 år gamle Ida fra Røros har tegnet og malt hele livet. I dag er ansiktet hennes lerret. På Instagram har hun nær 30 000 som følger med på at hun sminker og maler kunstverk på seg selv og andre. Ida satser fullt og helt på Instagram og YouTube, og drømmer om å flytte til USA for å gå på sminkeskole.

Erik Resell, skøyteløper


Erik er en 18 år gammel skøyteløper fra Trondheim. Han satser på sprint og har allerede oppnådd imponerende resultater. Den siste sesongen har Erik vært Norges klart raskeste junior på 500 meter. Sprinteren er på Norges Skøyteforbunds juniorlandslag «Team OL 2022», men ikke bare OL er målet for den ambisiøse unggutten: Han skal bli verdens raskeste skøyteløper.

Hans Kristian Ven Røstad, pianist

talentstipend

Foto: Lars Bryngelsson

Hans begynte å spille piano som 12-åring. Han forstod raskt at dette var noe han ikke kunne leve uten. I dag er 22-åringen fra Meråker bachelorstudent ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Den klassisk skolerte pianisten ble tildelt Drømmestipendet i 2014 og 2. pris i Ungdommens musikkmesterskap i 2017. Hans er lidenskapelig opptatt av musikk, og ser det som sin plikt å bidra gjennom musikkglede. Han tror musikere som spiller fra hjertet, bidrar til et varmere samfunn.

Mafalda Séneca Cardoso da Silva, skuespiller


Mafalda er 22 år gammel og kommer fra Trondheim. I dag er hun avgangsstudent ved Nord Universitets skuespillerlinje. Hun har både produsert egne forestillinger og vært medskapende i andres. Det å ha mange baller i luften passer Mafalda godt – hun har nemlig spesialisert seg på klovnen som form og verktøy. Mafalda tror historiefortelling er avgjørende for å skape forståelse, og vil bruke teater som verktøy for sosial utvikling.

Paul Sirum, orienteringsløper

Foto: Fritjof Sandstad

24-åringen fra Levanger begynte tidlig med fotball, langrenn og skiskyting. Men for Paul var det noe eget med kompleksiteten i å ta seg frem i krevende terreng. Det gav mersmak, og siden har han satset på orientering. Paul har satt seg stadig høyere mål – og nådd dem. Med NM-gull i både junior- og seniorklassen under beltet, er VM-medalje neste milepæl. Selv om han satser internasjonalt, glemmer Paul aldri hjembygda, hvor han også er opptatt av å bidra.

Håkon Skaanes, langrennsløper


Håkon er en 19 år gammel langrennsløper fra Trondheim, som allerede er en merittert junior. Håkon vant junior-NM som 18-åring, og startet 2019 med bronse i junior-VM i Lahti. En måned senere ble han U23-norgesmester. 19-åringen er toppmotivert for å bli en skiløper i verdensklasse: På kort sikt er målet rekruttlandslaget – deretter har unggutten både elitelandslaget og OL i kikkerten.

 

Gjennom vårt stipendprogram har over 500 talenter fått muligheten til å virkeliggjøre drømmer, nå sine ambisiøse mål og samtidig kjenne at de er verdsatt. Vi gratulerer årets vinnere av SpareBank 1 SMN Talentstipend, og ønsker talentene LYKKE TIL VIDERE!

 

Om SpareBank 1 SMN Talentstipend

  • SpareBank 1 SMN deler av sitt overskudd med Midt-Norge og allmennyttige formål i vår region. I 2019 er det satt av 80 millioner kroner til gaver.
  • I tillegg til å støtte gode formål innen idrett, kultur, nærings- og samfunnsutvikling og humanitært arbeid, deler banken også ut talentstipend til unge talenter fra vår region.
  • SpareBank 1 SMN Talentstipend deles ut i tre kategorier; idrett, kultur og samfunn. Vinnerne mottar 20 000 kroner, invitasjon til inspirasjonsdag med etterfølgende prisutdeling/festmiddag, tilbud om bankrådgivning og profilering gjennom at banken blir talentenes nye heiagjeng. Det kåres også en hovedvinner i hver kategori, som får 50 000 kroner.
  • Neste søknadsrunde vil annonseres i våre kanaler og på smn.no/talentstipend.