folkehelse sofakampen

Hvordan få folk opp av sofaen? Her er studentenes idéer

Ville du gått oftere i fjellet om du samtidig kunne fange troll med mobilen din? Eller ville du brukt føttene mer om du kunne veksle skritt om til kinobilletter? Vinnerlaget tenkte i helt andre baner…

Fem jenter fra Bygg og miljøteknikk stakk av med seieren da NTNU-studentene konkurrerte om å komme opp med de beste forretningsidéene for å bedre folkehelsen.

Denne uken var 130 studenter fra NTNU samlet da Start NTNU inviterte til SoPro 2019. Her fikk studentene lære mer om sosial profitt og entreprenørskap, og konkurrere i en case-konkurranse. I år var temaet for konkurransen folkehelse, og hvordan man kan bidra til å få flere opp av sofaen.

– Folkehelse er en sosial utfordring og et svært dagsaktuelt tema som er lett å relatere seg til. Da vår samarbeidspartner SpareBank 1 SMN i tillegg startet Sofakampen, syntes vi det var spennende å få til en case-konkurranse om folkehelse, sier Marie Sibbern, i Start NTNU.

Hun har i år vært ansvarlig for SoPro-arrangementet, der målet er å finne løsninger på sosiale- og samfunnsmessige problemer.

Kreative studenter gjorde jobben tøff for juryen

folkehelse casekonkurranse

Her konkurrerer 130 studenter for folkehelsen, med klokken tikkende ubønnhørlig mot innlevering.

Juryen fikk presentert mange app-idéer som spant rundt prinsippet om å registrere aktivitet med mobilen, men det var også forslag om leasing av elsykler, innføring av siesta med treningsplikt, utvikling av briller for aktivitet på mørke vinterkvelder og utlånsbu for sportsutstyr.

Akkurat det siste er en idé Kirkens Bymisjon allerede har utviklet. Les også: Klarer vi å fylle Skattkammeret? Gi alle barn en aktiv fritid. 

I juryen satt Steinar Krokstad fra HUNT (Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag), Jonas Hyllseth Ryen fra Spark NTNU og Siri Borthen Flatås fra SpareBank 1 SMN.  De hadde en spennende oppgave med å gå gjennom alle case-besvarelsene, og kåre en vinner.

– Vi i juryen er veldig imponert over hvor mange gode idéer som kom opp på så kort tid som studentene hadde til rådighet, sier Siri Borthen Flatås. Nå håper hun at mange av studentene velger å arbeide videre med sine idéer, selv om det bare var én vinner som ble kåret denne kvelden.

Marie Sibbern i Start NTNU bekrefter at fremtidig gründerskap er ett av målene med arrangementet.

– Målet vårt er at studenter skal se på det å starte en egen bedrift som en attraktiv og spennende karrierevei. På SoPro får mange studenter for første gang høre og lære om hva sosialt entreprenørskap er. På den måten får de øyne opp for nye muligheter og idéer, som kan prege være med på å prege deres karrierevalg videre i livet, forteller Marie.

Vil fremme folkehelse gjennom «Evig Sommer»

case-konkurranse

Her er et overrasket og lykkelig vinnerlag på scenen for å ta imot premien.

Vinnerlaget ble Synne Høyås, Karoline Brosge, Christine Berger, Ane Volla og Karen Andreassen fra 2. året på Bygg og miljøteknikkstudiet ved NTNU. De fem studievenninnene ønsket å bruke sin kompetanse fra studiet, og vil bygge et innendørs park- og fritidsanlegg med aktivitetstilbud for folk i alle aldre.

– Om vinteren kan man drive innendørs aktivitet i idretts- eller svømmehaller.  Nå ønsker vi å skape et lavterskeltilbud med fokus på grønne omgivelser og aktiviteter som f.eks. turstier, bordtennis, treningsmuligheter og lekeplass, sier gjengen bak konseptet «Evig Sommer».

Premien ble gavekort på en turopplevelse i Sylan, der Trondhjems Turistforening i samarbeid med SpareBank 1 SMN byr på kost, losji og mulighet for flere toppturer.

Studentene har fortsatt noen år igjen på NTNU før de er klar for arbeidslivet, men hvem vet? Kanskje vi i fremtiden får et alternativ til Leos lekeland, Ikea eller svømmehallen, som får hele familien i aktivitet året rundt?

 


Har du en god idé som fremmer folkehelse og får folk opp av sofaen?

Hvert år deler SpareBank 1 SMN sitt overskudd med allmennyttige formål i Midt-Norge. I år prioriterer SpareBank 1 SMN å støtte aktiviteter og prosjekter som får flere opp av sofaen, og har derfor startet Sofakampen.

Søk om støtte innen 1. april.