– Lyngården er et ledende bærekraftig bygg

Den 8. april flytter vi inn i Lyngården på Moholt. Bygget er et bærekraftig, miljøvennlig og smart bygg som gjør det gunstig for kunder, arbeidstakere og omgivelsene.

Du har kanskje sett det nye signalbygget fra Omkjøringsveien på Moholt? Bygget går under navnet «Lyngården» og er et nytt kontorbygg på 10.000 kvadratmeter og vil huse ca. 450 arbeidsplasser. Bakgrunnen for navnet «Lyngården» er sikksakk-formen i grunnplanen, og bygningen minner mye om et lyn i utformingen. Men bygningen er så mye mer enn bare et kult konstruert kontorbygg. Lyngården er nemlig bygget med ekstremt fokus på bærekraft i hver minste detalj.

– Vi skal bygge miljøvennlige bygninger for å redusere belastningen på miljø og klima, og følger Global Compact og FNs prinsipper for ansvarlige investeringer. Hele KLP skal i tråd med konsernets klima- og miljøpolicy fokusere på egne aktiviteter som påvirker miljøet når bygget er i regulær drift, samt søke og påvirke kunder, leverandører og andre eksterne til å redusere sin belastning på miljøet, forklarer Ulf Vebjørn Isaksen Haugen, prosjektleder i KLP.

Les også: – Vi gleder oss til å flytte inn i Lyngården

Bygget kan endre farge

Beliggenheten byr på flott utsikt nordover mot fjorden og Fosen, men også mot nærområdene. Det vil bli flott opparbeidet park på framsiden av bygget mot Brøsetveien og gode parkeringsmuligheter for alle besøkende. Det er også lagt opp metrobusstopp like utenfor bygget, og vil være godt tilrettelagt for syklister å ta turen til det nye kontoret på Moholt.

– Det har vært viktig for oss å gjøre det så enkelt som mulig for folk flest å ta turen til Lyngården. Det er lett å komme seg til bygget både med de nye metrobussene og gode parkeringsmuligheter, forteller Isaksen Haugen.

Bygget har mange kule funksjonaliteter kan til og med endre farge fra dag til dag.

– Jeg tror mange vil synes det er moro å se at bygget har humør. Fargen på fasaden vil variere med utetemperaturen, sesongen etc. Du skal ikke se bort fra at det blir rosa på rosa sløyfedager eller regnbuefarget på pride dager, sier Isaksen Haugen med et smil.

Ulf Haugen i KLP er prosjektleder for Lyngården.

Kundevennlig, attraktivt og miljøbevisst

Lyngården er miljøsertifisert med BREEAM-NOR, som måler byggets bærekraft. Ordningen er markedsdrevet og frivillig, og har blitt en viktig kvalitetsreferanse for norsk bygg- og eiendomsnæring.

– Et BREEAM-NOR-sertifikat betyr dokumentert kvalitet, og setter folks helse og trivsel i sentrum. Blant annet er takpappen av såkalt NOx papp, som kjemisk binder utslipp fra biler. Takflaten er også dekket med 1000m2 med sedum (grønt tak) for artsmangfold og fordrøyning, samt 500m2 med solceller, som gjør det mulig å tilby el-ladning til 25 biler. All belysning i bygget er LED basert, som er den mest energigjerrige belysningen vi har i dag. Kantina er lagt i toppetasjen, for at alle leietakerne skal kunne dra nytte av byens beste utsikt, og få tilgang på den store takterrassen. Denne blir ypperlig om somrene til en rekke arrangementer. Dette er bare noen av de mange kvalitetene til bygget, forklarer Isaksen Haugen.

Summen av alle disse kvalitetene og det sterke fokuset på bærekraft har vært viktig i valg av nytt kontor i Trondheim Øst.

– Sammen med KLP og NCC har vi hatt stort fokus på å skape et kontorlandskap som gjør det så kundevennlig, attraktivt og miljøvennlig som overhode mulig, sier leder for eiendom og innkjøp i SpareBank 1 SMN, Jan-Eilert Nilsen.