Smarte sparetips til deg som er ung!

«Alle monner drar» er det noe som heter, men det er ikke alltid like lett å sette av penger til sparing. Her er våre smarte sparetips til deg som er ung!

Mange unge har drømmer og sparemål, det kan være ny PC, sykkel, bil eller bolig. Uansett som du studerer eller jobber, er det alltid lurt å spare penger. Selv om du kanskje ikke har så mye til overs, tenk at alle monner drar.

Det finnes mange ulike måter å spare på. For oss nordmenn er sparing i bank den mest populære spareformen viser en undersøkelse gjennomført av Response Analyse. Har du for eksempel ikke boligsparing for ungdom (BSU) får du nå dobbel rente hos oss på de 25 000 første kronene du setter inn.

– BSU er den beste spareordningen for deg som er ung. Du får markedets beste rente og får 20% av det du sparer igjen på skatten, sier Rønning.

Har du fylt opp BSU-en eller ønsker å spare enda mer langsiktig, er fondssparing en god løsning mener privatøkonomen.

– Ønsker du å tenke mer langsiktig kan spareavtaler i fond være en gunstig løsning. Å begynne som ung med sparing i fond kan være lurt og gir en god avkastning på lang sikt. Minsteinnskudd på spareavtaler er ofte ikke mer enn 100 kr og kan være en fin start på mer langsiktig sparing. Her kan man ta kontakt med banken og få et skikkelig rådgivingsmøte og få litt bedre oversikt over de ulike alternativene og sin egen økonomi, forklarer Rønning.

Privatøkonom Eldar Rønning synes det er best å være hjemme i vinterferien.

Privatøkonom Eldar Rønning.

Les også: Bør du som ung spare til pensjon eller bolig? 

Privatøkonomens sparetips:

  • Opprett et sparemål i mobil- eller nettbanken. I mobil eller nettbanken kan du opprette egne sparemål og gi dem valgfrie navn, som for eksempel «Ferietur 2020», «ny sykkel» , «bil», osv. Det er lettere å holde motivasjonen oppe når du sparer til et konkret mål. Det blir som med trening, mye enklere å komme seg ut på trening hvis man har noe å trene til. Og det er vanskeligere å røre sparepengene eller slutte med sparinga når de er avsatt til et sparemål du virkelig ønsker deg.
  • Betal til deg selv først. Legg inn et fast trekk til en sparekonto, på lik linje med en regning, så har du sikret deg sparing.
  • Et lite beløp du selv bestemmer settes inn på sparekonto hver gang du bruker bankortet. Dette er sparing du knapt merker, men pengene bygger seg likevel opp på konto.
  • Boligsparing for ungdom, BSU. Dette er den smarteste måten å spare på for deg under 34 år. Du får bankens beste rente på sparepengene dine. I tillegg får du inntil 5000 i skattefradrag hvert år, hvis du har inntekt og betaler skatt. Med penger i BSU sikrer du deg egenkapital til kjøp av bolig. Dersom du ikke har BSU fra før, får du nå dobbel rente på de første 25 000 kronene du setter inn å og ut hele 2019.
  • Skjul sparekontoen i nett– og mobilbanken. Du kan selv velge hvilke kontoer som skal vises. Skjul sparekontoen for å unngå å bli fristet til å bruke pengene. Ute av syne, ute av sinn!
  • Vurder å starte spareavtele i aksjefond. Dette er langsiktig sparing og gir en god avkastning over tid. Er du usikker på dette, men også interessert, ta en rådgivingssamtale med din bank.
  • Dersom du er redd fristelsen til å bruke pengene blir for stor, kan du eventuelt overlate pengene til mor eller far. Da sitter det enda lengre inne å ta pengene ut igjen.

Uansett hvordan du sparer, så kommer du garantert ikke til å angre. Jeg har i hvert fall aldri hørt om noen som har angret på at de har spart penger!

Opprett sparekonto i dag