9 ting du kan gjøre sammen med barna i påska

Gjør det litt vondt i kreativiteten etter vinteren? Kanskje er det fremdeles litt lite på kortet etter jul og vinter? Eller har dere rett og slett bare ikke rukket å planlegge så mye? Her er noen tips til ting dere kan gjøre sammen med barna i påska, som ikke krever mye av hverken det ene eller det andre, men som sørger for at dere kanskje koser dere litt ekstra i år også.

Ikke gråt over de perfekte bildene dere ser på instagram! Det er nemlig fullt mulig å få en knallpåske, som passer hele familien, selv i siste liten og på budsjett. Her får du gode tips til ting dere kan gjøre sammen med barna i påska som ikke koster skjorta eller ullgenseren.

9 ting å gjøre sammen med barna i påska:

1. Camp «Familienavn»

Alle i familien tar ansvaret for å lage en konkurranse de andre må være med på. Kanskje har man en dag med forberedeleser, og så den store konkurransedagen. Eksempel på ting man kan gjøre er å; se hvem som kaster lengst, løfter tyngst, treffer blink, skihopping i hagen eller parken, mimelek, løper flest ganger rundt en flaske uten å bli dårlig, eller natursti.

2. Opp av sofaen – ut i naturen!

I dette fantastiske været er det ingen grunn til å sitte inne. De beste familieminnene skapes bare av å være sammen, og vi kommer kanskje ekstra nær når vi skrur av skjermene og er ute på tur sammen. Med små barn er det mange som foretrekker å ikke dra så langt. Og det trenger dere ikke heller, en tur i fjæra, en dag i hagen eller parken, eller en rusletur til et nærliggende grøntområde kan være helt perfekt. Husk, at for barna, så er verden utenfor huset veldig stor, uansett hvor kort vei det er.

3. Ta med ungene inn på kjøkkenet

Enten det er pannekaker, baking, grønnsakssuppe eller annet, lag det sammen. Å bake boller er en fin aktivitet for alle, og så kan man også lage dem formet som kaniner eller annet. Boller er jo i tillegg veldig digg, og er langt billigere å lage, enn å kjøpe.

Baking er en perfekt påskeaktivitet som hele familien kan være med på

Baking er en perfekt påskeaktivitet som hele familien kan være med på.

4. Plukk gåsunger og hestehov sammen

I tillegg til å være en fin tur og en hyggelig familieaktivitet, så får dere pyntet hjemme til påske på den beste måten. Kanskje kan dere blåse ut egg og male de også, så blir det pynt på greinene med gåsunger dere har satt i vaser?

5. Ta en tur på biblioteket

Her kan dere låne bøker og lydbøker som dere kan lese sammen på kveldene. Det er dessuten veldig hyggelig å være på biblioteket, og det er ofte andre familier der med barn også.

6. Lag en grønnsaks-, urte- eller jordbærhage

Enten dere sår i små potter og setter i vinduskarmen, eller dere ordner noe i hagen eller på verandaen, så er dette en morsom aktivitet, som kan bringe glede og fine øyeblikk utover våren også, etterhvert som det spirer og gror. Samtidig kan barna (og kanskje du?) lære litt om planter og maten vi spiser. Et tips her er å klippe av bunnen på plastflasker eller kopper, bruke gamle blomsterpotter, eggekartonger eller annet. Hvis dere trenger å gjøre litt innkjøp så er Plantasjen og flere gartnerier åpent også på helligdagene.

Så planter sammen med barna i påska - og bruk våren på å se dem spire og gro

Så planter sammen med barna i påska – og bruk våren på å se dem spire og gro.

7. Spill brettspill og yatzy!

Det er ikke foruten grunn at denne påskeaktiviteten er en klassiker. Dette er jo en perfekt måte å tilbringe tid sammen på etter en dag ute. Mangler dere spill? Sjekk ut Fretex, Finn, bokhandler eller andre steder. Det skal være lettvint å skaffe seg et brukt eller rabattert spill for familien. Kortstokker selges også vanligvis på bensinstasjoner om alt annet er stengt. Er dere ordentlig kreative, så kan man kanskje lage noe selv også?

8. Gjør avtaler med venner og familie som også har barn

Er barna flere sammen, så er det utrolig hva de kommer opp med aktiviteter selv.

9. Bestill underholdning til kvelden

Gi barna muligheten til å sette opp et show! Eller kanskje skal dere alle ta ansvar for å forberede et nummer til familieshowet? Her kan hver enkelt velge om de vil danse, synge, ha skuespill, sketsj, dukketeater, balltriksing, magi, eller annet. Gøy for alle, og alle er med!

La barna planlegge å underholde de voksne

La barna planlegge å underholde de voksne i påska.

Ikke undervurder gleden over å ha ingen plan

Det skal alltid skje noe! Og det er mange av oss, både voksne og barn, som drømmer litt om å ha en eller flere dager hvor det ikke er ting som må gjøres på avtalte tidspunkt. Tenk så deilig, å ikke vite hva som skal skje i morgen? Å kunne stå opp, spise frokost, og så bare la dagen utfolde seg?

Kanskje skal vi heller bruke påska til å ta det litt som det kommer, slik at vi kan gjøre det vi får lyst til å gjøre, når vi får lyst til å gjøre det? Og IKKE få dårlig samvittighet for at vi burde gjort mer? Det viktigste med fridager vi har sammen er at vi har det fint. Så kos dere, på deres vis.

Les også: Påskemaskerade? Eller ekte vare?

5 forslag til ting dere kan gjøre i Trondheim i påsken:

Det er fantastisk å være i byen sammen med barna i påska, og særlig når været viser seg fra sin beste side. Det er ikke vits i å ta på vei fordi man ser påskebilder fra perfekte hytter på nettet. Det er mer enn nok idyll å finne her.

  • Ta en tur til byen! Ta med sparkesykler, sykler, eller bena fatt, og sjekk ut de fine turstiene rundt midtbyen. Favoritter er å mate ender i Gåsaparken på Bakklandet, besøke lekeparken i Ila, se på båtene i Ilsvika, kaste steiner i fjæra eller havet langs nystien over Brattøra. Ta en tur til Nidarosdomen for å se på statuene, spill fotball på Marinen, rop i lydrøret som står langs stien mot Korsvika, eller se på kanonene på Festningen.
  • Utforsk Bymarka, Leinstrandmarka, Jonsvatnet, Malvikmarka og Estenstadmarka. Dere trenger ikke gå langt for å finne en sweetspot å henge opp hengekøya. Laster du ned SjekkUT-appen til DNT kan du også finne mange gode turforslag, samt sanke steder. Det er også veldig trivelig å besøke serveringsstedene Grønnlia, Elgsethytta, Lavollen (perfekt for de minste), Rønningen, Skistua og Estenstadhytta. Det er også fremdeles nydelig skiføre hvis du går fra Granåsen eller Henriksåsen.
  • Kos med søte dyr og geitekillinger på Voll gård på Moholt. Dette er gøy for både store og små. De har også grisunger der oppe nå, kaniner og mye mer. De har også deilige vafler og kaffe der. Det er åpen gård på søndager, også i påsken.
  • Bruk Ladestien! Her er det perfekt å ha piknik i fjæra, øve seg på å kaste flint, plukke hestehov, kaste ball, øve seg på å slå hjul, og mer. Det er mange steder å parkere, og du kan gå kort eller langt. Uansett får dere en ordentlig våropplevelse her nå.
  • Gå på museum! Ta en heldag på Sverresborg Folkemuseum for å lære trøndersk historie (ute i sola!), besøk Vitensenteret for å lære noe nytt, eller gå innom Trondheim Folkebibliotek for å se på ruinene eller finne bøker.
Trondheim er en nydelig plass å være sammen med barna i påska

Trondheim er en nydelig plass å være sammen med barna i påska.

Kjøp vinterutstyr til neste år – nå i påska

Storsalget av vinterutstyr er i full gang! Det betyr gode muligheter for å sikre seg kupp på vinterutstyr for både store og små, siden butikkene tømmer hyllene for å få plass til sommervarene. Men husk at du ikke bør kjøpe ting du ikke trenger, og at du ikke må bruke penger du ikke har. Men om du har råd, og det er noe du likevel vet dere MÅ ha til neste år, så er det smart å skaffe seg det nå.

Her er våre tre tips til billig vinterutstyrshopping i påska:

  1. Sett opp en liste over ting familien trenger til neste år. Ny skisko til poden, staver til Pia, og skøyter til tenåringen? Hva kan dere få tak i brukt eller arve, og er det MÅ ha, eller hadde vært kjekt å ha? Hva er budsjettet ditt?
  2. Sammenlign priser på nett – og sjekk prisutviklingen. Det er ofte stor forskjell fra butikk til butikk, og på fullpris og tilbudspris. Kanskje er ikke tilbudet så godt som du først trodde?
  3. Bruk kredittkort når du handler på nett. Skulle du bli svindlet, så er det i hvert fall godt å vite at du likevel kan betale husleie og å ha noe å leve for. Men husk å ha en plan for å betale det ned kjapt, sånn at du slipper renter. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.

Ha ei fantastisk påske!

Les mer om netthandel