Påske: Marit Jørpeland drømmer om sol og perfekt skiføre

Påskemaskerade? Eller ekte vare?

Snart er det påske! Den mørke og kalde vinteren er endelig ferdig, og vi har hatt planene klare om å kose oss i månedsvis. Vi gleder oss veldig, men samtidig ligger det litt sånn uggen følelse av redsel for at den ikke blir som vi har gledet oss til.

I flere uker nå har jeg blitt spurt, og har selv spurt folk om de har planer i påskeferien. Det jeg kan si er at det er mange som kjenner på press og forventninger om at man skal gjøre store ting når det er ferie. Men hva er egentlig en fin ferie og gode minner bygd på? Jo, fellesskap og opplevelser.

Så hva trenger vi (ikke) for å lykkes med påska?

Jeg trenger ikke nye ski og klær for å gå den påsketuren sammen med gode venner, og jeg trenger ikke fancy mat og masse godt. Alt jeg trenger er fri fra jobb og tid med de jeg er glad i. Påska skal handle om «ekte» innhold og glede, om å være sammen, det vet jeg jo veldig godt!

Drømmen er den perfekte påsken på hytta.

Drømmen er den perfekte påsken for både store og små – på hytta.

Men så er jeg også en drømmer. Når jeg fryser og er drittlei snø og kulde, så er det alltid strålende sol og 10 varmegrader inne i  hodet mitt når jeg ser for meg påsken. Og de minnene jeg vil skape for mine barn i påska er en drøm. En drøm som er en blanding av barndomsminner som er mine egne, og mine venners minner, alt blandet med det som jeg druknet i av nydelige bilder og fortellinger på nett for hvert år. Men er denne drømmen jeg har realistisk?

Hver eneste påske, og egentlig ferier for øvrig, opplever jeg at de fleste har bedre opplevelser og har det gøyere enn oss. Hvordan går det an? Er vi kjedelige, eller har vi bare gjort det feil hvert år? Hva om vi hadde hatt mer penger? Da kanskje? Eller settes bare lista for høyt?

Les også: Her er vinnerne av SpareBank 1 SMN Talentstipend 2019

Sånn er den ekte påska vår

For første gang i hele mitt liv har jeg en hytte å dra til, noe jeg har ønsket meg det hele mitt voksne liv!

Det perfekte påskescenarioet i år må være: Idyll med masse god mat og drikke på hytta. Det kommer besøk både på overnatting og de som stikker innom av hyttenaboer når vi sitter ute å soler oss. Ungene leker gledesfylt i snøen, sammen, og alt jeg hører er latter. Hele familien går lange turer på ski, i strålende påskesol, ingen klager, og jeg er så brun at jeg føler jeg må forklare at jeg ikke har vært i syden når jeg kommer tilbake på jobb. ALT ER BARE HELT FANTASTISK!

Hyttedrømmen til Marit er endelig i boks - så nå blir vel påska helt perfekt?

Hyttedrømmen til Marit er endelig i boks – så nå blir vel påska helt perfekt?

Virkeligheten er en annen: Sannheten er at jeg har en sønn på 17 som ikke vil bli med på hytta sammen med de kjedelige foreldrene og masete småsøsknene. Det betyr at jeg og min mann må dra på fjellet i en slags skift-ordning. Jenta vår på 6 år liker ingenting av det jeg har å tilby av mat, og siden jeg er ikke flink å lage mat, så det blir stort sett det samme som hjemme. Gutten vår på 9 vil i tillegg helst bare spille playstation og være med venner. Alle vi kjenner har dessuten en plan for sin egen påske, så det er ikke veldig mange som stikker innom oss på hytta. Og været? Det får jeg faktisk ikke gjort noe med heller.

Legger jeg opp til å feile påskedrømmen? Nå som jeg endelig har hytte burde ikke påsken være perfekt?

Les også: LO-medlem? Ikke gå glipp av disse fordelene

Påske er hva du gjør det til

Perfekt, schmerfpekt. Jeg tar ekte opplevelser og minner over drømmer når som helst, og vi kommer til å få det fint. Det finnes ingen fasit, den måten DU nyter påskeferien på er den perfekte, akkurat som du gjør den!

Idyll er det du sier er idyll, også i påsken.

Idyll er det du sier er idyll, også i påsken. Gjør det på din måte!

Jeg har uansett tenkt å lage en stor kylling av snø med mine barn. Denne som jeg skal spraymale gul og rød, og så kan de kan bruke den som hest. Vi skal ta en stor kopp med snø og helle saft i, så vi kan ha «slush» på hytta. Får vi lyst til å møte folk så inviterer vi venner over for å spille yatzy og spise vaffel. Det blir gøy å lage eggejakt for barna, samle kvist og pynte med malte egg. Så får vi vel sykle en tur i fjæra og grille pølser, rydde hage og sette ut hagemøbler, eller ta en tur til svømmehallen. Jeg har tenkt å lære meg å strikke i mange år, kanskje dette er den tiden jeg endelig kan lære meg det? Jeg kan dra til «utstyrsbua» og leie gratis utstyr, eller lage et eget skirenn og juble i galskap.

Det er så mange måter å skape minner og opplevelser, til og med godt nok for å legge ut på instagram (uten at det er et mål!), helt uten at det koster noe annet enn bryet med å finne det på.

Jeg ønsker dere alle en helt fantastisk påske, hvor enn dere måtte ende opp på veien. La det du sitter igjen med være gode minner, ikke en stor faktura som gir bismak. Ikke la påskefeiringen bli en utgiftspost som gjør at du må betale for den til over sommeren. Det å bare være sammen er mer en godt nok! Denne uka bør handle om «ekte» innhold og glede, ikke ting eller opplevelser som kjøpes med bismak.

GOD PÅSKE alle sammen!

Tenker du på å kjøpe hytte? Sjekk her -->