17. mai for hele familien - på budsjett

17. mai for hele familien – på budsjett? Slik gjør du det!

Festdager har lett for å bli store pengesluk, og nasjonaldagen vår er intet unntak. Men du kan både se bra ut og hygge deg uten at det koster skjorta. Her får du finansrådgiver og mamma, Marit Jørpeland, sine beste tips til en rimelig, men topp 17. mai-feiring!

Marit Jørpeland er finansrådgiver i SpareBank 1 SMN i Verdal. I tillegg har hun tre barn, og vet at 17. mai fort kan heise både kaos og pengebruk til topps.

– Det er jo hele Norges bursdag, så rausheten må jo råde litt på 17. mai. Så barna skal selvsagt få litt pølser og is. Men totalsuummen for dagen trenger ikke bli så stor som mange tror, sier hun.

Det er penger å spare på antrekkene

For mange er nok antrekkene den største utgiftsposten i forbindelse med grunnlovsdagen vår. Slik trenger det ikke være, ifølge Jørpeland.

– Selve innledningen til nasjonaldagen er jo antrekkene til både store og små. Vi vil gjerne ta oss godt ut på 17. mai, og derfor legger mange mye penger og jobb i det å ha rett antrekk. I Norge er bunad det store, noe som koster flesk. En ny bunad kan koste flere titalls tusen. Men må den være ny? Det finnes minst like fine bunader som er brukt,forteller hun.

– I tillegg får du kjøpt flotte festdrakter til en brøkdel av prisen. Også disse kan selvsagt kjøpes brukt, hvis du vil spare inn enda mer. Eller du kan sjekke ut fine drakter som ligner litt som selges til en brøkdel på Coop eller andre steder. Her kan det være lurt å følge med gjennom året, slik at du finner en som passer deg. Eller så kan du ta på deg noe du allerede har, i rødt hvitt eller blått. Du er fin som det er!

Les også: Er det lurt å binde renta på boliglånet?

Kjøp – og selg!

Har du barn, trenger du ikke kjøpe nytt antrekk til dem hvert år.

– Bunadssko er for eksempel helt ypperlig å kjøpe brukt. Det er ingen som ser det, og i alle fall ingen som bryr seg. Og er klærne blitt for små, selg dem! Da får du inn noen kroner også. Kanskje går du i 0 med antrekket i år, råder Jørpeland, og legger til:

– Husk at det ikke er noen plikt med bunad eller dress. Du bruker det du føler deg bra i. Kanskje er du finest i kjolen du kjøpte til den sommerfesten i fjor. Kanskje blir det dårlig vær og ingen ser deg uansett. Så ikke blås av for mye penger på klær.

Ha 17-maifesten hjemme

Det er lett å tenke at dere «må» ut og spise på 17. mai. Det behøver dere selvsagt ikke. Alternativene kan både være billigere – og vel så bra.

– Nå skal det være champagnefrokost og alt det der, gjerne etterfulgt av middag på restaurant. Det kan jo være hyggelig det, men hva med en fest i egen hage? Inviter folk på hageparty! Det er mye billig 17. mai-moro du kan finne på hjemme. Og folk kan ta med seg mat til grillen, du trenger ikke spandere alt på alle, sier Jørpeland.

Hun er opptatt av at vi tenker på hva barna egentlig synes er morsomst. Det er gjerne ikke det som koster mest penger.

– For unga er det nok minst like artig hjemme i hagen som på restaurant. Her kan du kaste på stikka, ha sekkeløp og kose deg. Be folk hjem, ha hjerterom og skap noe for alle! Dette er ikke din eller min dag, det er vår dag. Det handler om å feire sammen. En hagefest kan dessuten vare helt til kvelden, og det setter nok barna pris på.

Les også: Bolig, bil og BSU – ette er LOfavørfordelene Fredrik (29) nyter godt av

Ro ned med effektene

Hvor hen du går i li og fjell, er butikkene i mai stappfulle av røde, hvite og blå effekter. Alt fra fløyter til pyntegjenstander for både borddekking og opphenging.

– Husk at når du kjøper dette, så er det til én dag. Er det penger du kanskje trenger i slutten av måneden, er det meningsløst å bruke dem på dette. Som regel har du et eller annet, og helt sikkert et norsk flagg i garasjen. For ikke å snakke om alt du kan pynte med som finne gratis i naturen. Hvitveis og bjørk for eksempel, sier Jørpeland.

Og hun har et klart råd dersom du planlegger å kjøpe inn noen 17.mai-effekter:

– Skal du gjøre et innkjøp, så legg alt i en kasse etterpå. Ha en dedikert 17. mai-eske, så ligger det klart til neste gang. Det er ingen grunn til å gå på samme smellen hvert år.

Les også: Opplevde marerittet på 6000 meters høyde

La barna styre sine egne penger

Det er ikke alltid lett å ha oversikten over hvor mye ungene faktisk får på en slik dag som 17. mai. En femtilapp her og en tjuekroning der kan fort bli mye penger totalt i løpet av dagen.

– Bli enige om en sum på forhånd, og sett inn denne til dem på morgenen. Så kan de selv betale for og bestemme hvordan de vil bruke pengene i løpet av dagen. Og blir det tomt, så er det kanskje en god læring i det og, smiler Marit.

De kan også spare litt til slike dager selv, i forkant. De har jo full oversikt over pengene sine i mobilbanken Spink, og de kan til og med sette opp sparemål – til for eksempel 17.mai. Jørpeland nikker og avslutter:

– Når dagen kommer – la menneskene være festen. Ha en god 17. mai alle sammen!

Bankkort for barn og mobilbanken Spink