– En konfirmasjonsdress kan du kanskje bruke én eller to ganger

Da privatøkonom Eldar Rønning la ut sin OL-dress for salg var det en konfirmant fra Åfjord som kjøpte dressen. Det å kjøpe brukt er både økonomisk, bærekraftig og smart mener privatøkonomen.

I vinter valgte privatøkonom Eldar Rønning å legge dressen sin fra OL i Sotsji ut for salg på finn.no, i håp om at noen skulle bite på.

– Det er en utrolig fin dress, men den lå bare nede i kjelleren og støvet bort. Da tenkte jeg at den er nok litt for ungdommelig for meg, og at det er bedre om noen andre får glede av den, forteller Rønning.

Etter noen dager fikk han en henvendelse fra ei mor som ønsket å kjøpe dressen til sin 14 åring. Sigve Syltern Gilde skulle konfirmere seg i juni, og trengte en fin dress til anledningen. At dressen tilhørte en tidligere verdensmester var ikke så nøye.

– Jeg tenkte at en dress vokser gjerne en konfirmant ut av i løpet av sommeren, så da tenkte jeg at Finn.no kunne være en smart løsning, forteller mor Kristin Syltern Gilde.

Les også: Slik blir konfirmasjonskalaset billigere

Kan spare mye på enkle grep

I Åfjord er det en stolt konfirmant som viser fram konfirmasjonsdressen sin. Privatøkonomen er ganske kry selv, og mener at dette er et godt eksempel på smart gjenbruk.

– Konfirmasjon er en stor dag for konfirmanten og familien, og det skal ikke spares på noe. Lokale, mat, pynt, gaver, bunad og dress – alt skal være tipp topp på selve dagen. Med noen enkle grep kan du få til en like fin konfirmasjon, for en mye billigere penge, forklarer privatøkonomen og utdyper.

– Ved å selge dressen har jeg fått noen kroner igjen for en fin dress jeg ikke har kommet til å bruke igjen. Samtidig har konfirmanten fått en fin dress for en billigere penge enn om han skulle hatt en helt ny dress – en dress som kanskje hadde passet han i et par måneder. Viktigheten av å tenke gjenbruk og bærekraftig har aldri vært viktigere. Vi kjøper og kjøper, selv om vi ofte kan velge billigere og smartere løsninger, mener Rønning.

Privatøkonom Eldar Rønning synes det er best å være hjemme i vinterferien.
Privatøkonom Eldar Rønning.

Vær ute i god tid

Et av privatøkonomens beste tips er å begynne planleggingen allerede et år i forveien. På den måten slipper man dyre utgifter i siste liten.

– Mange steder blir rimelige lokaler booket lang tid i forveien. Da må man tenke kreativt. Har dere for eksempel tilgang til lokaler på arbeidsplassen? Kanskje dere kjenner noen som har en storslått hage dere kunne lånt? Ta dere en runde og se etter gode og rimelige løsninger. Har man det hjemme hos seg selv, vil man selvfølgelig spare aller mest, sier privatøkonomen.

Også når det kommer til dekor og catering mener Rønning det er enkelt å spare mye penger.

– Å bestille mat til x-antall gjester kan være en dyr affære. Hvis en i huset mestrer de kulinariske kunster så sett personen i jobb. Lager dere mat selv vil prislappen på konfirmasjonen synke betraktelig. Det er også en god idé å spørre venner og bekjente om de kan bidra med noe godt til matbordet.