Er bunaden din godt nok forsikret?

17. mai nærmer seg med stormskritt og champagnefrokoster, potetløp, pølser og is står for døren.

I mai er det høytidsdager og vi pynter oss med dyre bunader. Hva skjer hvis du blir frastjålet bunaden din? Eller om hele eller deler blir ødelagt, for eksempel ved at du får skadet stakken av sigarettglo i 17. maitoget?

Hvilke forsikringer dekkes bunaden av?

Avhengig av hvor den brukes og hvilken skade som inntreffer kan den dekkes under både innbo-, reise-, bil- og verdisaksforsikring.

Det er viktig å se på bunadens verdi opp mot hva som dekkes under de ulike forsikringene. Er det ikke høy nok forsikringssum på disse forsikringene bør du vurdere en egen bunadsforsikring. En annen ting som må vurderes er hvilken egenandel som er avtalt på de ulike forsikringene. Dette må ses opp mot om eventuelle småskader ønskes dekt.

Les også: 17. mai for hele familien – på budsjett? Slik gjør du det!

Uheldig på reise

Tenk deg du er på konfirmasjon hos familie på annen kant av landet og du har bosatt deg på hotell i denne sammenheng. Hvis du er så uheldig å få tyveri fra hotellrommet er det viktig å ha undersøkt om du får dekt hele verdien av bunaden på reise- eller innboforsikring.

Bunaden i seg selv har ofte høy verdi, og det er nok ikke bare den som blir stjålet? Er man på reise med mye bagasje, eventuelt flere bunader, vil forsikringssummen på reiseforsikring “gå i taket”. Den totale erstatningssum bli ikke høy nok til å dekke tapet. Da er det lurt med en egen verdisaksforsikring på de dyreste gjenstandene.

Egen bunadsforsikring

Vi anbefaler å ha egen verdisaksforsikring for de dyreste bunadene. En verdisakforsikring er tilpasset kunder med verdifulle eiendeler som de er ekstra redde for og som ofte tas med ut av boligen. Fordelen med en verdigjenstandsforsikring er at den dekker nesten alle typer skader inkludert skader som oppstår når gjenstanden er i bruk. Forsikringen gjelder i hele verden – også når du er på reise. Denne forsikringen har i tillegg en lav egenandel på kun 1000 kroner.

Eksempler på skader som dekkes:

•Hvis bunad og eller bunadssølv blir stjålet

•Hvis bunaden ved et uhell blir ødelagt

•Hvis man faller og skader bunaden

Eksempler på skader som ikke dekkes:

•Skader som skyldes elde og slitasje

•Skader som skyldes mangler ved gjenstanden

•Skader som skyldes manglende vedlikehold

•Skader i forbindelse med reparasjon, rensing eller restaurering

•Skader i forbindelse med utleie eller utlån til andre enn familiemedlemmer

•Skader ved grov uaktsomhet. Da kan erstatningen settes ned eller bortfalle

Verdt å vite

•Forsikringen gjelder i hele verden

• Dersom du ønsker å forsikre enkelte verdifulle gjenstander, krever vi fabrikatnummer, type, serienummer, alder og verdi

•For enkeltgjenstander med verdi over 25 000 kroner kreves det takst utført av fagfolk i Norge eller kjøpskontrakt/kvittering

•Gjenstander som befinner seg i motorkjøretøy over natten dekkes med inntil 10 000 kroner

Best i test på skadeforsikring og skadeoppgjør

Tusen takk til alle våre kunder! Norsk kundebarometer (2019) har nok en gang kåret SpareBank 1 til bransjevinner i kategorien skadeforsikring, med 5 av 5 stjerner i testen. Vi har de mest fornøyde og lojale forsikringskundene for tredje året på rad. Våre kunder er også de mest fornøyde kundene etter skadeoppgjør for fjerde året på rad, ifølge EPSI 2018.

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no