Flere nordmenn bruker feriepengene på sparing og nedbetaling av gjeld

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og snart kommer feriepengene og skattepengene på konto. Flere planlegger å bruke pengene på sparing og nedbetaling av gjeld.

Feriepengene kommer i juni og mange får også igjen penger på skatten i samme måned. Mange tenker selvfølgelig å bruke disse pengene på ferie, men trenden i år er at flere skal bruke pengene til sparing sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse Response analyse har gjort for SpareBank 1. Mange planlegger også å bruke feriepengene og skattepengene på å nedbetale gjeld og ubetalte regninger.

– Det er gledelig å se at flere tenker å bruke feriepengene og skattepengene på sparing og nedbetaling av gjeld. Nordmenn har blitt mer bevisste rundt sin egen økonomi med den økte boligrenten og svakere norsk krone. Mange gjør grep fordi man ser en endring i den norske økonomien, sier privatøkonom Eldar Rønning.

Les også: Skattepengene brukes til gjeld, sparing og reising

Bruker 16.713 kroner i gjennomsnitt på ferien

I gjennomsnitt vil nordmenn bruke 16.713 kroner på årets sommerferie, mot 17.866 kroner i fjor. Det er en nedgang på 6 prosent eller 1.153 kroner fra i fjor. De som legger hele eller deler av ferien til utlandet bruker nærmere tre ganger så mye penger.

– Flere velger å feriere i Norge, og det er egentlig ikke så rart. Ja, vi har hatt to renteøkninger siden i fjor høst, og det er forventet at det vil komme flere, men folk flest har ingen problemer om renten øker et halvt prosentpoeng. Den gode sommeren vi hadde i fjor med dager på 30 grader og svakere krone gjør at norgesferien kan være fylt med like godt vær og være mye rimeligere enn utenlandsferien, mener privatøkonomen.   

Privatøkonom Eldar Rønning synes det er best å være hjemme i vinterferien.
Privatøkonom Eldar Rønning.

Les også: Ingen rente-panikk blant låntakere

Unn deg litt ekstra

I år er Spania er vippet av tronen som feriefavoritten (19%), mens naboene våre i øst, Sverige er vår nye favorittdestinasjon (20%). Nesten halvparten, 46 prosent skal til utlandet i sommer, noe som tilsvarer 1,9 millioner voksne nordmenn.

– Det er deilig å være norsk i Sverige! Den norske kronen står fortsatt sterkt sammenlignet med den svenske krona, og man får fortsatt feriefølelsen av å være i utlandet. Liseberg og kötbullar slår aldri feil, sier Rønning med et smil.

3 av 10 sier at de sløser mer om sommeren enn ellers i året. Det mener privatøkonomen ikke er noe problem, så lenge forbruket ikke går over stokk og stein.

– Sommerferien skal være en tid der man kobler av og lader batteriene til høsten, og da er det viktig å kunne kose seg med både mat, drikke og opplevelser. Så lenge man har spart pengene i forkant eller er edruelig i forbruket sitt, ser jeg ingen grunn til at man ikke kan kose seg litt ekstra, avslutter Rønning.