Slik takler du eksamen på studentbudsjett

Slik takler du eksamen på studentbudsjett

Studentbudsjett er gjerne stramme nok allerede. Så hva gjør du når tiden og pengene ikke strekker til før eksamen? Her er privatøkonom Eldar Rønning sine beste tips.

Du er ekstra sliten, selv om du kanskje har tatt fri fra jobb. Dagene på lesesalen er mange og lange. Noen irriterende medstudenter har tatt sommerferie allerede, og vil gjerne ha deg med på feiring. Hvordan balanserer du fornuftig pengebruk, pugging til eksamen og en sunn fritid?

– Det finnes heldigvis rimelige måter å leve på som student, også i eksamenstiden, sier privatøkonomen vår, Eldar Rønning.

Les også: Tryggere reise med Mastercard Ung

Prioriter i god tid før eksamen

For det første må du prioritere nøye hva du bruker pengene på.

– Det dyreste du kan gjøre, er å gå på byen. Det er uansett noe som gjerne er en dårlig idé hvis du skal være fokusert på studiene. Matbudsjettet er også en stor post, så her bør du prioritere billige alternativer. Havregryn og brød er både sunt og rimelig, råder han.

Samtidig bør du selvsagt ha øynene oppe for gode tilbud.

– De fleste av oss blir jo overrasket over hvor dyrt for eksempel ost er. Men det er samtidig ofte på tilbud. Så bruk anledningen til å kjøpe inn for en tid, og legg gjerne i fryseren. Eksamensperioden er et godt påskudd for å planlegge matinnkjøpene dine et stykke fremover. Det er mye penger å spare på storinnkjøp, sier privatøkonomen, og legger til:

– Og ikke glem bruktmarkedet. Trenger du noe som ikke er mat, sjekk Finn før du går i butikken.

Les også: Klar for å skaffe deg egen bil?

Sett av til velfortjente avbrekk fra jobb

Har du en fleksibel deltidsjobb og vurderer å ta deg mer studiefri i eksamensperioden, må du være forberedt på at det kommer mindre penger inn.

– Det beste er å jobbe mye når du kan, og å legge av penger til slutten av semesteret. Eksamenstiden består av nok bekymring i seg selv. Du trenger ikke økonomiske laster som tapper deg for energi på toppen av det, sier Rønning.

Hans råd er å ha en egen sparekonto for eksamensperioden, som du sparer litt i hver måned. Det gjelder spesielt dersom du har en deltidsjobb – da er du gjerne vant med et høyere forbruk.

– Spar litt hver måned i tiden frem mot eksamensperioden, hvis du tenker å gire ned jobbingen. Det gir deg fleksibilitet til å ta den lunsjen og den kafépausen. Det er gode avbrekk i en hektisk tid.