Matprodusenter fra Rørostraktene smarbeider under merkevaren Rørosmat

Rørosmat setter lokalmat på kartet

Matprodusenter i Røros-traktene jobber sammen og inspirerer hverandre gjennom Rørosmat. Resultatet er et moderne mateventyr som får oppmerksomhet langt utenfor regionen.

– Vi er Norges lokalmathovedstad, ferdig snakka, sier Marit Evanger fra Rørosmat SA, medlemsorganisasjonen som på produsentenes vegne tar seg av markedsføring, salg og distribusjon av produktene fra varemerket RØROS mat fra Røros-traktene.

Tradisjoner tilpasset det moderne matbordet

Regionen er rik på ressurser fra fjell, vidde, skog og innsjøer. Legg til godt samarbeid, stolte tradisjoner og dyktige produsenter og du har vinneroppskriften til Røros-regionen.

– Produktene våre tufter seg på tradisjoner, og de råvarene som finnes her bruker den historien og de verdiene som ligger her. Det er noe med å søke det gamle og så skape noe nytt, sier Evanger. 

For å kunne være medlem av Rørosmat er det også en rekke krav den enkelte aktøren må tilfredsstille. Røros er Norges lokalmat-hovedstad, ferdig snakket.

Les også: Slik skal innovasjon gjøre landbruket mer bærekraftig

Rørosrein ville satse

Rørosmat består av rundt 30 medlemsbedrifter og ble opprettet tidlig på 2000-tallet. En av bedriftene er Rørosrein som blir drevet av en sørsamisk familie med lange reindrifttradisjoner. I tillegg til reindrift og produksjon av reinsdyrkjøtt driver de også med turisme og har eget utsalg.

– Å være same er selvsagt for meg det å være knyttet til reinen. Det er jo det viktigste. Reindrift og den samiske kulturen henger jo sammen, sier Eva Nordfjell fra Rørosrein.

Selv om reindrift lå i blodet hennes var det først da hun mistet jobben at familien bestemte seg for virkelig å satse på rein. De søkte og fikk støtte fra Innovasjon Norge til å sette i gang. Responsen har ikke latt vente på seg.

Miljøvennlig og økologisk

– Hvis du er opptatt av klima og miljø så finnes det ikke noe mer miljøvennlig å spise enn reinkjøtt, hvis du vil ha kjøtt. Jeg tror ikke det finnes noe kjøtt i verden i dag som er like næringsrikt som reinkjøtt, sier Nordfjell.

Inn i bedriften har de tatt med seg de gamle samiske tradisjonene og respekten for dyr og miljø. Dette har de brukt det som grunnlag for utvikling av nye produkter og tilbud.

I tillegg til kvaliteten på produktene de tilbyr trekker Nordfjell frem én viktig årsak til at de har lyktes; samarbeidet matprodusentene imellom, og spesielt gjennom Rørosmat.

Les også: Hva kan vi tilby deg som driver i landbruket?

Lokal stolthet er nøkkelen

For å ha videre vekst er det viktig å ha en bank på laget som forstår bedrift og landbruk. Vi er naturligvis stolte av at Rørosrein har valgt oss som sin lokalbank.

– Rørosrein har fått til veldig mye og det er spennende jobbe med dem. Vi gleder oss til å bli med dem på reisen. Det er også kjempeinspirerende å se hvordan produsentene og Rørosmat har jobbet sammen for å sette regionen vår på kartet, sier landbruksrådgiver på Røros, Ivar Egil Aas.

Både Rørosrein og andre lokale produsenter har mottatt priser og utmerkelser for sine produkter. Mattradisjonene til verdensarvbyen Røros blir lagt merke til ihele landet. Produsentene og Rørosmat har i fellesskap skapt interesse og engasjement som ikke ser ut til å dale med det første. 

– Sammen skaper vi nye verdier i matproduksjonen vår. Vi i Rørosmat er stolte av det vi holder på med og vi er stolte av å representere de produsentene og de produktene som medlemmene har, avslutter Evanger.

Kjøp lokalt på Trøndersk Matfestival

Når du handler lokal mat, så får du rene og trygge matvarer, som du vet hvor kommer fra. Samtidig støtter du verdiskapninga i lokal matproduksjon, og bidrar til det rike mangfoldet av matproduksjon og håndverk her i Midt-Norge.

Rørosmat feiret 20-årsjubileum sommeren 2019. Du finner dem i telt A på matfestivalen.

Kart og fullstendig oversikt over matfestivalen finner du her.

Sammen får vi ting til å skje

Når det går godt med regionen vår, så går det godt med banken. Og motsatt. Derfor ligger det i ryggraden på bedriften vår å bidra til næringsutvikling i Midt-Norge. Da er det viktig å bidra til gode samarbeid, og å støtte opp om tiltak som kan gjøre en forskjell.

Vi er stolt partner av aktører som NTNU DiscoveryOi! Trøndersk mat og drikkeTrøndersk MatfestivalØkt verdiskapning i midtnorsk kjøttproduksjonMatriket Midt, og mange fler. Og det skal vi fortsette med.