– Skremmende med millioner i forbruksgjeld

I dag kom gjeldsregisteret hvor all kreditt du har blir synlig når du søker lån. Dette gjelder også all den ubenyttede kreditten på kredittkortene dine. Tallene er slående og viser blant annet at en del har millioner i forbrukslån med rente på 12 prosent. Skremmende lesning mener privatøkonom Eldar Rønning.

Som annonsert i lang tid kom gjeldsregisteret i dag, 1. juli 2019. Gjeldsregisteret synliggjør all kreditt du har når du søker lån. Dette gjelder også all den ubenyttede kreditten på kredittkortene dine. Det vil si at om du har kredittgrense på 100.000 kroner på et av dine kredittkort vil det regnes som gjeld på 100.000 kroner, selv om du kanskje bare har brukt 30.000 av dem.

– Dette betyr at flere er nødt til å ta stilling til hvor mye de har som beløpsgrense på kredittkortene sine. Tanken med gjeldsregisteret er god, og vil gjøre folk mer bevisste på gjelden sin, sier privatøkonom Eldar Rønning før han kommer med en anbefaling.

– Min anbefaling er å rydde opp i kortene dine. Klipp kortene du ikke bruker og meld fra til utsteder om at kreditten må slettes. Det hjelper ikke bare å klippe kortet i to, du må også melde fra til utsteder om at du ikke vil ha dette lenger. Deretter, sett ned rammen på de kortene du bruker til et nivå som gjenspeiler behovet ditt. Har du et drivstoffkort med god rabatt som du bare bruker til dette, trenger du kanskje ikke mer enn 5000- 10 000 i kredittramme, sier han.

Privatøkonom Eldar Rønning

Les også: Kredittkortene du ikke bruker blir nå regnet som gjeld

175 .000 nordmenn har forbrukslån

Nøkkeltallene til Every, gjengitt av NRK viser disse nøkkeltallene:

  • 175.000 nordmenn har forbrukslån, og noen har flere millioner i slike lån som i gjennomsnitt har ei rente på rundt 12 prosent.
  • 567.000 nordmenn har gjeld på kredittkort som det løper rente på, ofte med renter på opptil 20 prosent.
  • Det er flest menn som har gjeld, og de mellom 40 og 60 år har mest.

For å forklare omfanget: 175.000 personer har forbrukslån. Det tilsvarer nesten hele Trondheims befolkning.

– Det er skremmende å se hvor mange som har løpende rente på kredittkortene sine, og spesielt antall nordmenn som har høy forbruksgjeld. Tallene kommer ikke som noen overraskelse, men det er slående å se hvor mange som tar opp dyre lån de ikke har mulighet til å betale ned, mener Rønning.

117 milliarder i ubrukt kreditt

Det finnes i følge Rønning 322 ulike kredittkort i Norge idag, og samlet har vi 6,6 millioner kredittkort.

– Fordeler vi dette på 4,1 millioner innbyggere over 18 år, gir det 1,5 kredittkort per innbygger. Når vi vet at det er mange som ikke har kort, er snittet blant de som har kort trolig rundt to, sier Rønning.

Dersom det er 25 000 kroner i snitt på hvert kort, så har disse kredittkortene samlet en total kredittramme på 165 milliarder kroner. Vi bruker aktivt 51 milliarder av de 165 milliardene. Samlet ubrukt kredittramme er så mye som 117 milliarder kroner.

– Det betyr altså at det i lommebøkene rundt omkring i Norge er ubrukte kreditter på 117 milliarder kroner. Dette registres nå som gjeld, sier Rønning.

Kredittkort har flere fordeler

Privatøkonomen mener likevel at det er flere fordeler ved å ha kredittkort.

– Det er mange fordeler med å bruke kredittkort kontra vanlig debetkort. Har du utlegg gjennom jobb eller annet som du skal få dekket er det greit å bruke et kredittkort så slipper du å forskuttere utgifter du skal ha dekket. Du har en mye bedre sikkerhet i forhold til svindel og på de fleste kredittkort er det inkludert reiseforsikring hvis man betaler minimum 50 prosent av reisen med kredittkortet. Mange kredittkort har også ulike bonusordninger, sånn som på flyreiser og rabatt på drivstoff og du kan gjennom kredittkortet få gode tilbud på kjøp av varer og billetter til ulike arrangement, sier Rønning.