Tapte 1400 kroner på å bli belastet i norske kroner

Ble belastet med 22% i overkurs på reise i Tyrkia.

I en ideell verden hadde det ikke spilt noen rolle hva du valgte. Men det riktige svaret, om du ikke vil kaste penger ut av vinduet, er lokal valuta. Alltid. Også i Norden.

Nå som mange pakker kofferten og reiser utenlands, kan vi ikke få sagt nok hvor viktig det er å bruke lokal valuta. Husk at det alltid vil lønne seg å betale i lokal valuta, og med våre kort har du også gebyrfritt kontantuttak når du er i utlandet.  

Les også: Slik unngår du kortsvindel i utlandet

Alltid velg lokalt

Når du velger lokal valuta, enten det er euro, dollar eller tyrkiske lire, veksler Visa og MasterCard for deg. De har den beste vekslingskursen på markedet. Banken vil alltid legge på et valutapåslag på 2 %, men likevel lønner det seg å betale i lokal valuta, noe en kunde av oss nylig fikk erfare.

Han gjorde et minibankuttak på 4000 tyrkiske lire første dag på ferie, og ble belastet i lokal valuta. Dette utgjorde ca. 6000 norske kroner. Da han noen dager senere skulle ta ut samme beløp, ble han belastet i norske kroner, som gjorde at uttaket kostet kunden hele 1.400 kroner ekstra! Dette utgjorde en overkurs på 22%! Historien viser hvor viktig det er å bruke lokal valuta, og nettopp derfor oppfordrer også Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) nordmenn på reisefot til å droppe de norske kronene.

Derfor er det dyrere å betale i norske kroner

Velger du å betale i norske kroner, er det restauranten eller butikken du handler i som bestemmer vekslingskursen. Noen spekulerer i dette, i tillegg til at de vil sikre seg mot valutatap. Da drar de gjerne på litt og setter et høyt påslag, slik at de tjener noen ekstra kroner på kjøpet. Vær obs på det, for ofte kan du få spørsmålet «Want to pay in norwegian kroner?», som om det er det eneste valget du har. Det er det ikke.

Den enkle huskeregelen du ikke glemmer

Du har kanskje stått der, og visst at det ene valget er smartere enn det andre, men ikke klart å komme på hvilket? Neste gang husker du det. Du pleier sikkert å ta ut litt kontanter når du er på tur. Se for deg at du skal betale for en flaske vann på en kiosk i Spania. Ville du lagt norske kroner på disken da? Nei, så hvorfor skal du gjøre det når du drar kortet?

Tenk som om du skulle betalt cash, og gjør det samme med kortet. Ergo, velg lokal valuta – alltid. Enkelt og greit.