Privatøkonom Eldar Rønning har gode tips til foreldre med barn om fritidsaktiviteter

3 tips til foreldre som tenker på fritidsaktiviteter for barna

Det er ikke bare skolesekken som koster. Foreldre punger ut stadig mer for barnas fritidsaktiviteter, og mange bruker penger de ikke har. Unngå å ramle i pengesluket! Her er privatøkonomens beste tips.

De fleste foreldre er forberedt på at både skolegang og SFO koster penger. Men når barna begynner med organisert idrett, kommer gjerne bakoversveisen.

– Jeg tror det er lett å bli tatt litt på senga. Plutselig må du forholde deg til høye avgifter på fotball, håndball, multisportuke og fotballskole. Skal ungen gå på musikkskole eller i korps i tillegg, blir det fort utrolig kostbart, sier Eldar Rønning, privatøkonom i SpareBank 1 SMN.

1. Ikke organiser dem i hjel med fritidsaktiviteter

Eldar observerer en generasjon der mange ikke er vant til å kjede seg. Han har selv aktive barn som gjerne vil være med på «alt». Han ser barn begynne tidlig med fritidsaktiviteter, allerede i 1. klasse.

– Det er ikke mange som vet hva de vil når de bare er 6 år. Hvis barnet i tillegg ikke spiller fotball på fritiden, så er det kanskje ikke det som er den riktige eller viktige sporten. I alle fall ikke helt ennå, sier han.

Privatøkonomen mener det er viktig å huske på at det alltid finnes billigere alternativer. Det er ikke nødvendig å sende barna rett inn i organisert idrett. Hvorfor ikke ta med ungen på løkka selv?

– Du trenger ikke organisere hverdagen helt i hjel. Ta med barna på egne aktiviteter, så får de både funnet ut hva de liker, og dere får kvalitetstid sammen. I tillegg er det mye billigere, sier han.

Les også: Eldar ble kretsmester på brukte ski

2. Ikke kjenn for mye på presset utenfra

Er det egentlig barna som insisterer på organiserte fritidsaktiviteter? Eldar ser ofte at det er foreldrene som gir etter for presset – på vegne av barna.

Privatøkonom Eldar Rønning
Privatøkonom og flerbarnspappa Eldar Rønning.

– Jeg ser stadig at det er foreldrene som egentlig vil mest, fordi de er redde for at barna skal falle utenfor. Det er mulig å forstå, men løsningen er ikke å sende barna på ting de kanskje ikke liker eller har forutsetninger for. Det blir fort bare en kostnad, både økonomisk og for ungenes trivsel, sier han.

Rønnings klare oppfordring er å roe ned. Barna har mange år på seg til å finne og utvikle interesser. Det beste er alltid at gløden oppstår naturlig.

– Noen er ikke interessert i for eksempel fotball som 6-åring, men blir det plutselig som 9-åring. Da var det kanskje verdt å vente. Og så er det selvsagt helt greit å ikke være interessert i fotball i det hele tatt. Akkurat det må synke inn hos både barn og foreldre.

Les også: – Æ bli itj syk æ

3. Sett grenser – og snakk om penger

Hvis barna insisterer, men alle fritidsaktivitetene deres blir for mye for lommeboka, er privatøkonomens beste råd å sette klare grenser.

– Noen ganger er det nødvendig å si at de må velge. Særlig hvis totalprisen blir for høy. Å måtte velge ligger det god læring i på mange måter. Samtidig vil færre aktiviteter kanskje gir barna tid til å kjede seg litt noen ganger også, og det kan være sunt, sier han.

Rønning legger til at det er viktig at barna forstår hvorfor de ikke kan være med på alt, og han mener at det bare er bra å inkludere barna i økonomispørsmål.

– De må få et forhold til hva penger er, og lære så tidlig som mulig at ting koster. I tillegg bør du snakke åpent med dem om bærekraft og gjenbruk. Gode spareholdninger bør inn tidlig.

Les også: Hvorfor skal barnet mitt tenke på penger? Er ikke det min jobb?

Privatøkonomens beste utstyrstips:

  • Kjøp brukt
    – Det er et kjempemarked for all slags utstyr på Finn.no. Ønsker ungen seg ski, fotballsko eller sykkel, legg opp et søk! Skal du selge noe, la gjerne barnet være med i salgsprosessen.
  • Bruk venner og naboer
    – Har du barn i en alder hvor de vokser fort, er det gode muligheter for å dele utstyr med venner. Et lurt tips her er å la barna «selge» og «kjøpe» for eksempel fotballsko av hverandre for en liten sum. Da får de også følelsen av å ha gjort en god handel.
  • Ingen arvesynd
    – Tvert imot. Har du har flere barn, er det gull å la dem arve av hverandre. Hvis du vil unngå «arvestrid», er det et godt råd å gjøre de yngre barna innforstått med at de kommer til å arve brorens eller søsterens utstyr. Når de er tidlig forberedt på det, går det som regel veldig bra, avslutter han.

Les mer om Byttehelgen for vinterutstyr her.