Jørn Ulvik collage - vant sofakampen

Jørn (38) vant kreftkampen – og sofakampen

Før han ble syk hadde Jørn Ulvik (38) ingen motivasjon til å trene. Nå deltar han i motbakkeløp, hinderløyper og halvmaraton. Seieren i sofakampen og vendepunktet skyldtes kreftdiagnosen.

– Før tenkte jeg, som så mange andre, at jeg fikk nok trening gjennom jobben. Men jeg gjorde jo ikke det. Jeg forsøkte likevel et par ganger, men datt raskt av.

Slik var Jørn sitt gjenkjennelige forhold til trening for ni år siden. Alt endret seg da legene fant en kul som viste seg å være testikkelkreft.

Utmattende behandling

Etter at han fikk diagnosen gikk livet hans i fortfilm. Han ble operert og satt på cellegift. I 5 timer hver dag måtte han sitte med nålen i armen.

– Det var utmattende. Du får en rar følelse i kroppen som ikke kan beskrives. Det brøt kroppen helt ned, forteller han.

Uka før julaften var han ferdig med cellegiftkuren. Immunforsvaret var i kjelleren. Han skulle ha samvær med to av barna den jula, men slik ble det ikke. Legene fortalte Jørn at han ikke kunne risikere bakteriefloraen.

– Jeg fikk bare så vidt truffet dem den jula, sier han.

Les også: Søk støtte til Sofakampen-aktiviteter

Fikk beskjed om å trene

I 5 år etter behandlingen ble han sjekket to ganger året. Legene fant aldri noe mer. I 2017 ble han erklært kreftfri. Men kroppen er fremdeles ikke det den en gang var.

– Cellegiften sliter på kroppen. Legen sa at fordi jeg har gått gjennom dette, er jeg mer sårbar enn andre til å legge på meg. Jeg ble oppfordret til å være mer aktiv for ikke å utvikle fedme, sier han.

Jørn begynte i det små, falt av noen ganger, men kom alltid sterkere tilbake igjen. Etter noen år kom han til slutt inn i en god stim. Nå er formen bedre enn den noen gang har vært.

– Jeg trente aldri i 20-åra, men nå er jeg i mitt livs beste form. Det handler bare om å komme seg ut, sier 38-åringen.

I slutten av mai deltok Jørn på Forbordsfjellet opp. Det ble en kamp først og fremst mot trøndervåren…

Motiveres – og motiverer

Jørn deltok tidligere i sommer på motbakkeløpet Forbordsfjellet, som arrangeres av Idrettslaget Fram på Skatval i Stjørdal. Han ser nå frem til flere utfordringer. Sommeren blir fylt med mer løping, og til høsten har han siktet seg inn på Trondheim maraton. Et halvmaraton – i alle fall denne gangen. For han gir seg ikke:

– Overhodet ikke. En ting er at det er artig å jobbe mot et spesifikt mål, men jeg merker også at hverdagen blir så mye lettere når du er i form.

Det prøver Ulvik nå å hjelpe flere til å kjenne. Samboeren hans har gått ned over 20 kilo siden de begynte å motivere hverandre. I tillegg er frostingen blitt trener for en gruppe barn med fysiske og psykiske utfordringer.

– Jeg har ingen bakgrunn som trener, men jeg kunne ikke si nei til det. Det var for gæli at de ikke skulle ha noen. Det er veldig artig for unga, sier Ulvik, som også selv foretrekker å trene sammen med andre.

– Lite er så motiverende for trening som det gode samholdet.

Søk om støtte til sofakampen

Vi ønsker å bidra til prosjekter og tiltak som løfter og styrker Midt-Norge. I år prioriteres støtte til aktiviteter som fremmer folkehelse og får flere opp av sofaen. Både IL Fram og Trondheim maraton er blant organisasjonene som fikk støtte i vår.

Les også: Her er 500 prosjekter som skal få folk i Midt-Norge opp av sofaen

Ønsker din organisasjon å bidra til at flere vinner sofakampen? Vil dere sørge for et lavterskel treningstilbud? Lag og foreninger kan søke om støtte innen 1. oktober 2019.