Leiligheter for studenter

Studentene gjør forsiktig inntog i leilighetsmarkedet

Sommer og studiestart er høytid for salg av leiligheter i Trondheim. Men mye tyder på at studentene – og deres foreldre – nå tenker seg ekstra godt om før de bestemmer seg for å kjøpe bolig.

At de nå tenker seg litt ekstra om kan være en utfordring for leilighetselgerne, men en mulighet for de som er på boligjakt.

Prisen har aldri vært høyere

Prisen for leiligheter i Trondheim har aldri vært høyere. Samtidig er det mye å velge i, og boliglånsrenten har blitt skrudd noe opp det siste året. Trolig gjør dette at mange studenter utsetter boligkjøp. Enten til fordel for nye visninger eller et midlertidig leieforhold som start på studietiden.

Erfaringen tilsier ironisk nok at det i perioder hvor boligprisene allerede har steget mye, så har studenter og deres foreldre vært svært ivrige budgivere på sentrumsnære leiligheter.

Tilsvarende ser vi at etter perioder med prisfall eller flat prisutvikling blir foreldredrevne studenter mer avventende. Det betyr at studenter som bød hals over hode i et opphetet boligmarked i 2016 kanskje må selge med tap i år. Mens de som nå ønsker seg inn på boligmarkedet kan gjøre et tilsvarende bedre kjøp.

Kan være lurt å tenke større

Det siste året har boligprisene i Trondheim steget med 1,1 prosent ifølge eiendomspriser per juli fra Eiendom Norge. I snitt kostet en leilighet omsatt i juli 53.000 kroner per kvadratmeter P-rom. Lavest kvadratmeterpris har leiligheter bygget på 70-tallet med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 35.000 kroner.

Leiligheter på mer enn 60 kvadrat har betydelig lavere kvadratmeterpris enn mindre leiligheter. Så det kan være god økonomi i å kjøpe en større leilighet og leie ut ett eller to rom til medstudenter.

I flere bydeler er det også slik at boligprosjekter som selges på prospekt, faktisk kan ha lavere pris enn brukte leiligheter i samme område.

Det er uansett mye å velge i for de som vurderer leilighetkjøp i Trondheim i høst. Og det er som alltid lurt å gjøre gode undersøkelser før man bestemmer seg.