Norges Bank tror at rentetoppen er nådd

Tror renten legger seg flatt ut 2019 før den faller litt.

I dag satte Norges Bank opp styringsrenta med 0,25 prosent slik at den nå ligger på 1,5 prosent. Samtidig legger de frem anslag for hvordan de tror den skal utvikle seg fremover. Sentralbanken tror at renten skal ligge flatt ut 2019 før den muligens skal falle litt.

– Styringsrenten er hevet fra 1,25 til 1,50 prosent, og prognosen tilsier at renten vil være nær dette nivået fremover. Svakere vekstutsikter og lavere renter ute har bidratt til nedjusteringen. Den betydelige usikkerheten ute og risikoen for at utviklingen blir svakere enn vi nå ser for oss, har i seg selv trukket renteprognosen ytterligere ned. Svakere krone har isolert sett trukket i motsatt retning, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank.

Fortsatt historisk lavt

Fortsatt er rentene på et historisk lavt nivå, selv om styringsrenta har beveget seg fra 0,5 prosent til 1,5 prosent det siste året. Inntil høsten i fjor var det sju år siden den forrige renteøkningen. Renteøkningene siden den gang merkes naturligvis på privatøkonomien til folk med boliglån, men signalene tyder nå på at trenden vil snu.

Privatøkonom Eldar Rønning

– At renta settes opp kommer neppe som noen overraskelse på boliglånskundene, men det nye signalet nå er at dette mest sannsynlig er den siste renteøkningen på lang tid, sier privatøkonom Eldar Rønning i SpareBank 1 SMN.

Privatøkonomens tips til å tilpassing av renteoppgangen:

  • Sett opp budsjett: Få oversikt over alt forbruk, faste utgifter og sparing tatt i betraktning at renten går opp. God oversikt gjør det lettere prioritere hvordan pengene skal brukes.
  • Planlegg innkjøp: Det er ikke noe nytt at det lønner seg å handle all mat én gang i uken, men legg en plan for andre innkjøp også.
  • Kutt unødvendige utgifter: Kanskje tiden er inne for å kutte ut støttemedlemskapet på treningssenteret, skifte til et rimeligere mobilabonnement eller droppe småutgiftene på café, kiosk eller bensinstasjonen?

SpareBank1 SMN vurderer løpende hva vi skal gjøre med våre renter som en følge av økt styringsrente og økte innlånskostnader for banken