Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal

Kan penger påvirke hvordan vi har det med oss selv?

Jeg har fått det ærefulle, og viktige oppdraget, med å holde innlegg til unge i anledning «Verdensdagen for Psykisk helse». Hvorfor det? Fordi hvordan vi har det, dessverre, kan ha alt for mye med økonomi å gjøre.

Det er mange som går rundt med en knute i magen, store bekymringer, og kjenner på en byrde. Følelsen av å vite at du ikke har nok penger til det du, og kanskje familien din, trenger.

Konstante bekymringer gjør noe med deg

Det er en ting å kjenne på hvordan du har det i forhold til alle andre, alt du ikke kan gjøre, bli med på, unne deg, eller sørge for at barna dine får, som «alle» andre har. Enda verre er det å ikke vite hvordan man skal komme i mål til nesten lønn. Å kjenne på at regnestykket ikke går opp, uansett. 

Hvordan skal jeg betale inkassosaken som kom, når jeg ikke har penger til mat? Barna mine skal på bursdag neste uke, og jeg har ikke penger til gave. Jeg har blitt invitert med på noe, men har ingenting å rutte med – hvordan skal jeg lyve meg ut av det? 

Dette er noen av tankene mange går rundt med når de sliter med økonomien. Jeg er sikker på at slike tanker og bekymringer kan bidra til at selvbildet svekkes, nattesøvnen forstyrres, og at energinivået fortere brukes opp. Blir vi ikke alle en litt «dårligere» utgave av oss selv når ting er tøft? 

Vi tar valg hver eneste dag

Noen dager er det lett å ta gode valg, andre dager er det ikke så lett. Kanskje kaster vi oss ut i ting vi ikke helt har tenkt over. Hvordan vil dette valget påvirke livet mitt fremover?

Vi bor i verdens beste land, hvor vi i praksis ikke har arbeidsledighet. Her tjener vi godt, og har gode ordninger for de som faller utenom – i forhold til de fleste land i verden.

Hvordan kan det da ha seg at så mange i Norge sliter med økonomien , så mye at det sliter på psyken vår?  Jeg tror, at i vår streben etter å lykkes i det landet hvor vi har alle muligheter, så koster dette så mye, ikke bare i penger, men også psykisk , at vi kjører oss selv til grunne.

Umettelige fasadekrav gjør det umulig

Kan det være at vårt ønske om å framstå som fantastiske, på alle vis, havner oss i trøbbel? Er presset vi er under, om å oppfylle alle de «kravene» som instagram, media og samfunnet setter, for mye? Hva med alle de folkene rundt oss, som virker å ha funnet nøkkelen til både LYKKE OG SUKSSESS?

Det oppleves helt umulig å oppnå lykke og status om jeg ikke satser mer enn det jeg har. Hva vil andre tro om meg?

I dag er det mange som sliter med penger, selv om de egentlig har råd til det de trenger. Jeg møter jevnt folk gjennom jobben min, som man aldri skulle trodd hadde bekymringer som gikk utover helsa. Lønna står ikke i stil med fasaden.

Ingen er tjent med vann over hodet

Alt for mange barn mister sitt hjem i dag på grunn av penger. Voksne skiller seg etter at de har hatt alt for mange samtaler om penger. Noen klarer dessverre ikke løse pengetrøbbelet før de må selge huset sitt. 

Det vi snakker minst om når det gjelder psykisk helse og økonomi er de som velger å ta sitt eget liv på grunn av valgene de har tatt. Særlig blant menn er dette et problem. Årsakene er mange, men stolthet og ydmykelse over å ikke kunne være familiens redning – og det å måtte innrømme at man kanskje har spilt bort hjemmet til sine barn, er tung for mange. 

Jeg har ringt opp kunder etter samtaler hvor jeg er usikker på om min hjelp var nok , for dette må vi ta på alvor. Økonomi har en enorm makt i livet vårt. Selv om det finnes hjelp og veiledning for dette, er det alt for mange som er redd å søke hjelp. Ikke vær redd for det. BE OM HJELP.

Snakke med noen om økonomien din? Bestill møte med en rådgiver.

Penger er ikke alt – og ting er bare ting

Når ble det slik at mennesker ble verdsatt utifra hvordan de ser ut og hva de eier? Vi bør vite at det er mennesket bak fasaden som teller.

De som bygger fasade, vil leve med den konstante risiko av at den en dag kan falle. Og sjansen for at den gjør det er stor, særlig om den er bygd opp av forbruksgjeld og dårlige valg.

Hvorfor skal vi gå å føle at vi ikke er like bra som alle andre er?  Når det viktigste, faktisk, er at du selv vet at du kan sove godt. At du ikke trenger bekymre deg for å hente posten, eller være redd for at noen skal se deg for det du er. Ha kontroll på pengene dine. Si nei til forbruk – og vær stolt! En frisk økonomi gjør livet mye enklere å leve  – så velg det.

Mitt budskap på dagen i dag er: DU ER BRA NOK , og det er alle andre også – Vi trenger ikke late som.