Vinterdekk-guide: Unngå dobbel bremselengde 

Med sommerdekk på snø risikerer du både dobbel bremselengde og politianmeldelse. Det må byttes til vinterdekk. Men hva slags dekk bør du bytte til, og hvor farlig er det egentlig?

– I 40 kilometer i timen vil du bruke 60 meter på nedbremsingen med sommerdekk, mot 30 meter om du har byttet til vinterdekk, sier Siri K. Johnsen, forsikringsspesialist i banken.

5 tips for å unngå ulykker på vinterføre

  1. Bruk vinterdekk med god mønsterdybde (minimum 3mm).
  2. Sjekk at du har riktig trykk i dekkene for å sørge for godt grep.
  3. Hold god avstand til bilen foran. Det er betydelig lenger bremselengde på vinterføre enn tørr asfalt.
  4. La mobilen ligge under kjøring. Sett på musikk og plott inn adresse på navigasjonen før du kjører, ikke mens du kjører.
  5. Som alltid, sjekk underlaget med en bremsetest, og avpass farten.

Har du riktig forsikring på bilen? Sjekk her

Det er både dyrt og farlig å ha feil vinterdekk

Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep risikerer en reaksjon fra politiet, i form av en anmeldelse.

– Vi forholder oss til det som har med veigrep å gjøre, i hovedsak mønsterdybde. Det er per definisjon ikke ulovlig å kjøre med sommerdekk på vinteren, men så fort det skjer noe som skyldes dårlig veigrep så vil du du bli anmeldt, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent ved Trafikkorpset i Oslo Politidistrikt.

Kravet til mønsterdybde er 3 millimeter i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag. Dette gjelder også sommerdekk, selv om politiet på ingen måte anbefaler å bruke sommerdekk vinterstid.

Vinterdekk med eller uten pigg?

Velger man å kjøre piggfritt blir det mindre dekkstøy enn om man kjører med pigg, spesielt på delvis bar veibane. Det sparer miljøet og slitasjen på veien er mindre.

Å kjøre uten pigger betyr også at man slipper piggdekkavgiften som ble gjeninnført i Trondheim fra 1. november 2016. De eneste som trenger vurdere å kjøre med pigger er de som ferdes veldig ofte på veier med blank is, og kanskje i tillegg med vann på isen.

Ha med deg veihjelpsbeviset i lomma? Last ned mobilbank.

Alt om bilen i mobilbanken

Motorstopp? Veihjelpsbeviset har du lett tilgjengelig i mobilbanken, slik at du har det med deg uansett hvor du drar. Du kan også melde skade, og ringe skadetelefonen.