Reddet av røykvarsleren

Familien Bjellvåg fra Averøy er en av familiene du har fått møte i serien Brente Minner. I desember for to år siden fikk de livet snudd på hodet. Midt på natta den 17. desember ble de vekt av røykvarsleren. Huset stod i full flamme og de var heldige som kom seg ut med livet i behold.

Det var kuling i kastene som kom inn fra Atlanterhavet denne natta. I eneboligen på Averøy rett ved Atlanterhavsveien bidro dette til at flammene spredte seg i et enormt tempo. Kjersti og Karl Magne Bjellvåg og to av deres barn kom seg ut med nød og neppe.

Den kraftige varmen hadde gjort at huset hadde begynt å stå skjevt og utgangsdøra hadde slått seg. De fire måtte ned i kjelleren for å komme seg ut.

Det tok en time før brannvesenet var på stedet. Da var det ingenting igjen av huset som Karl Magne hadde bygd selv på tomta til barndomshjemmet. Familien hadde mistet absolutt alt bortsett fra klærne de stod og gikk i.

– Det var jo mange ting som var vondt å miste. Bilder for eksempel, og ting man har arvet etter forfedre. Og vi oppdager jo stadig den dag i dag, at vi mangler noe. Verktøy for eksempel, ting som vi har hatt en gang, sier Karl Magne.  

Les også: Lite speil brente ned Heidis hus

Jul i lånt hus

– Det er klart at 2017 ble en veldig annerledes julefeiring, men vi fikk leid et hus og ordnet oss på beste måte selv om brannen var i tankene hele jula, forteller Karl Magne.

De trøstet seg med at de hadde kommet seg ut med livet i behold og ventet på hverdagen og møte med forsikringsselskapet.

– Det gikk jo over jul før vi fikk møte med forsikringsselskapet og man hører jo mye om at folk ikke får det de har krav på. Vi hadde heldigvis ingen problemer og både saksbehandler og takstmann har vært veldig gode, sier han.

Med forsikringene i orden stod de i alle fall ikke på bar bakke økonomisk. Karl Magne understreker både viktigheten av å ha forsikringene i orden og at man har de hos et selskap man kan stole på. Paret, som er kunder i SpareBank 1 SMN, var fullverdig forsikret. De hadde LOfavør innboforsikring gjennom Fagforbundet og husforsikring fra Fremtind (tidligere SpareBank 1 Forsikring).

– Vi fikk klar beskjed om at vi hadde de nødvendige forsikringene og at alt var i orden. Vi fikk både nytt hus og innbo og det er jo klart det er en trøst at man slipper økonomiske utfordringer, sier Karl Magne.

Varslingsutstyr og planlegging

Brannen hos familien Bjellvåg hadde mest sannsynlig en elektrisk årsak og familien kan takke røykvarsleren for at de berget livet. I tillegg til å sørge for at varslingsutstyr er på plass og i orden har Karl Magne også en annen oppfordring.

– Alle bør ha en plan for hva man skal gjøre om noe skjer. Man bør tenke over hva man skal gjøre om det begynner å brenne midt på natta, sier han.    

Karl Magne og Kjersti har nå bodd i sitt nye hus i snart et år. Utsikten mot sjøen er upåklagelig, i likhet med forholdsreglene som er tatt i forhold til brannvern. Deres nye hus er selvfølgelig utstyrt både med varslings- og slokkeutstyr, i tillegg til flere rømningsveier og overspenningsvern i sikringsskapet.

Fokuset til paret er fullt ut på fremtiden og takknemlighet over at alle kom seg ut av huset.

– Man må bare se fremover. Det er ikke noe vits i å sture, man må bare bli ferdig med det. Vi får være glad så lenge folket berget, avslutter Karl Magne.