Brenner det egentlig mer i julen?

Hvert år fokuserer forsikringsselskapene på bruk av stearinlys og hektisk kjøkkenaktivitet når de gir brannforebyggende råd før julen. Men hjelper det?

– Vi registrerer flere brannskader i august og juli enn i desember. Men brannskadene i desember er de dyreste og sannsynligvis de mest alvorlige. Det er jo også i førjul- og juletider at disse skadene er ekstra krevende og traumatiske, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

De siste tre årene, 2016-2018, har Fremtind registrerer flest brannskader i august (1858 skader), juli (1766 skader) og desember (1370 skader) blant kundene i SpareBank 1 og DNB. Det registreres mange brannskader i august fordi det da normalt er høysesong for lynnedslag.

Levende lys forårsaker mange branner i desember

Stearinlys har de tre siste desembermånedene forårsaket nær 30 branner hos forsikringskunder i SpareBank 1 og DNB. Det utgjør om lag 3 prosent av alle brannskader i desember, noe som er dobbelt så mye som i en gjennomsnittlig måned.  

– Levende lys bør bare brukes under oppsyn og lysmansjetter bør unngås. Og pass på husdyrene – en katt på bordet kan raskt forårsake brann, sier Nielsen.

De tre hyppigste årsakene til brann i norske hjem er branner forårsaket av feil i elektriske anlegg og apparater, lynnedslag og branner som starter på kjøkkenet.

Forebygging fungerer

– Selv om det er en liten overvekt av skader forårsaket av spesielt stearinlys og tørrkoking på kjøkkenet i desember i forhold til andre måneder, er det ikke spesielt mange flere brannskader i desember enn i en gjennomsnittlig måned, sier Nielsen. 

Antall brannskader forårsaket av tørrkoking har gått gradvis ned siden 2016.

–  Jeg mener det viser at det betydelige fokuset på brannforebygging rundt jul fungerer. Særlig når vi tar i betraktning at det er høyere aktivitet på kjøkkenet, større trykk på el-anlegg, og mer bruk av stearinlys og åpen ild i desember, sier skadeforebyggeren.

De siste tre årene (2016-2018) har Fremtind utbetalt nær 1,8 milliarder kroner i erstatning for brannskader blant forsikringskundene til SpareBank 1 og DNB. Det gir en årlig utbetaling på omlag 600 millioner kroner. I snitt koster en brannskade litt over 120.000 kroner.

– Vi har et ansvar for å hjelpe folk å unngå skader, og det skal vi fortsette med, forteller Nielsen.

Skadeforebygger Thereses råd for å unngå brannskader

 • Pass på peisen
  Skal du fyre i peisen bør du bruke tørr ved. Det kan være lurt å anskaffe tennbriketter. Ikke benytt tennvæske.

 • Vær varsom med levende lys
  Levende lys bør bare brukes under oppsyn. Farmors lysmansjetter bør unngås og bruk lysestaker slik at stearinlyset ikke velter. Vær også oppmerksom på husdyrene. En katt på bordet kan raskt forårsake brann.
 • Ha rømningsveiene klare
  Hold brannøvelse for barna. Avtal møteplass utenfor huset. Sikre også at du har brannstige eller branntau, hvis det er langt ned til bakken. Informer besøkende overnattingsgjester om hvor de skal komme seg ut av boligen.

 • Sørg for røykvarsler og slukkeutstyr
  Alle må bytte batteri og teste røykvarsleren jevnlig og minst en gang i året. Det er krav om minst en røykvarsler per etasje. Det anbefales å ha røykvarsler på soverommet.

Les også: De mistet hjemmene sine i brann

Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig. Overnattingsgjester bør få vite hvor sikkerhetsutstyret er plassert.Det anbefales å ha brannslukkingsapparat på soverommet. Da kan du sikre deg fri passasje ut av et brennende hus. På tradisjonelle apparater skal nåla stå på grønt, og det skader ikke å snu apparatet opp-ned en gang for mye.

 • Følg med på matlagingen
  Ikke gå fra komfyren. Selv ikke for en kort stund. Du bør også sette deg inn i hvordan du skal slukke fett- og smultbranner. Vær forsiktig med å kombinere alkohol og matlaging. Brannvesenet rykker veldig ofte ut til folk som sovner fra mat. Ha slukkeskum tilgjengelig på kjøkkenet.

 • Kontroller sikringsskapet
  Har du skrusikringer må du gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig.

 • Skru av om natta
  Det er stor brannfare forbundet med å lade mobil og nettbrett om natten. Bruk også originale ladere. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natta.