Hvordan spare når renta er lav?

Med dagens rentenivå taper du kjøpekraft om du sparer på konto. Her får du rådene til langsiktig sparing.

– Det er når det er finanskrise at det er best å spare. Det er basisteorien i sparing, sier avdelingsleder Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Hun er overrasket over hvor ubevisst forhold mange har til sparing. Sparer du 1000 kroner i måneden får du etter 15 år 200 000 kroner på konto. Sparer du i aksjefond kan du regne med 100 000 mer med snittavkastning.

– Dette viser hvor viktig det er å være bevisst på hvordan man sparer. Trenger du pengene om kort tid bør de stå på konto, men skal du spare i mer enn ti år får du mye mer igjen ved å sette dem i aksjefond, forklarer hun.

Hvor mye mer får du ved å spare i aksjefond? Sjekk vår sparekalkulator.

Hvor stor risiko?

Det finnes ulike typer fond. Lavest risiko har du i kombinasjonsfond med 25 % aksjer og 75 % renter. Du kan velge å øke aksjedelen, og dermed risikoen.

– Rene aksjefond gir historisk sett best avkastning over tid, men det er også her svingningene er størst. Derfor er det viktig å ha god tid når du skal spare her. Du bør velge den spareformen som passer deg, slik at du sover godt om natten. Velger du aksjefond uten å være forberedt på en nedtur, er sjansen stor for at du selger på bunn. Da får du ikke med deg oppturen, sier Tofteng Eliassen.

Les mer om kombinasjons- og aksjefond.

Det vil gå opp og ned

Over tid stiger aksjemarkedet, men man må tørre å være med på svingninger.

– Privatpersoner bør gå for et bredt forvaltet fond. Der er det mindre svingninger. Skal du spare i mer enn ti år bør du gå for høy risiko, men du kan gjerne ta lavere risiko når det nærmer seg tid for å bruke pengene. Da vil mange velge å ikke være med på berg-og-dalbanen lenger, forklarer Eliassen.

Betale lån eller spare?

Med et normalt boliglån og inntekt, bør du betale ned boliglånet eller spare?

– Jeg ville sagt ja takk, begge deler. Med dagens rentenivå lønner det seg å spare. Samtidig har du mye å hente på å betale ned på lånet raskere enn du hadde planlagt.

Lavt rentenivå har gitt mange bedre råd. Alt tyder på at vi dermed har økt forbruket.

– Dersom man ikke har råd til å spare bør man kanskje se over forbruket. Sjekk gjerne i nettbanken hva du bruker på mat, bil og annet forbruk. Nå har du muligheten til å bedre økonomien din på sikt, slik at du for eksempel kan hjelpe barna med leilighet eller sertifikat når den tid kommer. Eller kanskje vil du sikre deg bedre råd når pensjonsalderen er nådd?

  1. Tid: Hvor lenge skal du spare? Er det mer enn 10 år bør pengene du spare i aksje-/ kominbasjonsfond.
  2. Magefølelsen: Sørg for å velge en løsning som gjør at du sover godt om natten. Aksjefond vil gå opp og ned. Ikke selg på bunn.
  3. Økonomi: Lag en spareplan som passer din økonomi. Har du råd bør du sette opp langsiktig sparing til pensjon og eventuelle barn.
  4. Sparemål: Setter du et sparemål er sjansen størst for god sparing.