Lurer du på hvordan du skal få råd til ny bil?

Det er flere måter å finansiere et bilkjøp på. Her får du argumenter for fire ulike løsninger.

– Mange drømmer om ny bil, men er usikre på hvordan de bør finansiere det, sier Gunn Elin Lyng fra SpareBank1 Nord-Norge.

  1. Billån

Billån er et lån med pant i bilen som behandles raskt.

– Det er en god løsning for mange. Husk å sjekke betingelsene hos de ulike selskapene. Nedbetalingstiden bør minst følge verdifallet på bilen, slik at restgjelden kan innfris om du selger bilen, forklarer hun.

  1. Kaskofritt billån/forbrukslån

Om bilen har lav verdi (under 100 000 kroner) behøver du kanskje ikke kaskoforsikring. Da bør du vurdere kaskofritt billån eller forbrukslån. Er du under 34 år finner du hos flere selskaper egne rimelige produkter tilpasset deg.

– Unngå kaskofella. Vår tommelfingerregel er å droppe kaskoforsikring om du har råd til å kjøpe en tilsvarende bil, dersom noe skulle skje. Om du skal kjøpe en rimelig bil og ikke må ha den akkurat nå, kan det lønne seg å vente litt og heller spare opp penger på konto. Er du usikker kan det lønne seg å søke råd, sier Lyng.

  1. Lease bil

Dette passer best for de som ønsker å handle helt ny bil hvert fjerde år.

  1. Øke boliglånet

Er boliglånet lavere enn verdien på boligen kan du vurdere å øke lånet på boligen.

– Ledig sikkerhet i huset bør primært brukes til boligformål, som oppussing. Men har du mye ledig sikkerhet i huset kan du vurdere økning av boliglånet. Husk at du samtidig bør øke terminbeløpet, om det skal lønne seg. Kjøper du brukt bil privat må du også passe på at selger betaler sin gjeld på bilen, så ikke du overtar en bil med heftelser, påpeker Lyng.

Vil du vite mer om billån eller kaskofritt billån?

Sjekk dette om du skal kjøpe brukt bil: