Folk kalte det galskap. 23-åringens «påfunn» kan vise seg å være en genistrek

– Om jeg angrer, nei ikke i det hele tatt, sier Anthony Vågenes Rabeti.

Dersom man ser opp mot huset i Grønnegata er det vanskelig å tro ham. Rabeti kjøpte i oktober i fjor huset som på folkemunne kalles «rønna på hjørnet» for 1, 9 millioner kroner. Nå jobber han med å renovere huset selv.

– Jeg er maler og håndverker, derfor passer dette meg bra, sier han.

Blod på tann

Da 23-åringen kjøpte eiendommen ble kjøpet finansiert av egenkapital kombinert med et lån i banken, med hjelp fra kausjonist. Ettersom han i flere år hadde forsøkt å komme seg inn på boligmarkedet, anså han et skikkelig oppussingsprosjekt som et klokt alternativ til en nyere bolig.

LYS I ENDEN AV TUNELLEN: Det er vanskelig å forestille seg hvordan det blir seende ut i huset til Anthony, men han har en god plan.

– Folk sa jeg var gal som bega meg ut på et slikt oppdrag, men det gir meg blod på tann og motiverer meg til å jobbe hardere. Nå må jeg vise dem at jeg får det til.

I tillegg til å være i nokså dårlig stand er «rønna» verneverdig, som også byr på utfordringer. Etter dialog med Tromsø Kommune om hva han fikk lov til å rive er nå så å si alt revet innvending. Igjen står kun de ytre konstruksjonene.

– Rivningen er det verste og minst motiverende gjennom hele prosessen, spesielt når man også må ta hensyn til de verneverdige delene. Nå er jeg heldigvis snart ferdig så jeg gleder meg til å sette i gang å bygge og skape, sier Rabeti.

TOMT: Ettersom det kun er de ytre konstruksjonene og noen av vinduene som må bevares er så å si alt inventar revet og kastet.

God investering

Han har ambisjoner om å være helt ferdig med å renovere om cirka seks måneder.

– Det er et realistisk tidsperspektiv, men det er avhengig av at jeg får lån i banken slik at jeg får gjennomført planene mine.

Han anslår at verdien på huset vil stige til opp mot fire millioner kroner når det er ferdigstilt. For å oppnå det trenger han å låne cirka 500-600.000 kroner til.

– Da blir det akkurat slik som jeg og kjæresten min ønsker, det er også fint å tenke på at det er en god investering for fremtiden dersom jeg en gang ønsker å selge den videre.

MYE AVFALL: De første månedene brukte Anthony Vågenes Rabeti på å rive og kaste. Det ble derfor mye avfall til overs, blant annet flere gamle aviser slik som du ser her.

Smart investering

Linda Tofteng Eliassen, avdelingsleder for personmarked ved SpareBank 1 Nord-Norge, synes det er smart å velge investeringsobjekter, slik som Anthony har gjort, når man kjøper bolig.

– Å kjøpe noe for å sette det i stand selv kan være en svært klok beslutning. Det gjelder spesielt førstegangskjøpere, ettersom boligen ofte fungerer som en investering til man på et senere tidspunkt ønsker å kjøpe seg noe større, sier Eliassen.

Drømmer du om å kjøpe bolig? Her kan du sjekke hvor mye du kan få i boliglån! 

To lånealternativer

Dersom man investerer mye i boligen sin og bruker tid på oppussingen øker sjansene for at den blir mer verdt.

–  Nå er jo tilfellet med Anthony «ekstremt», da det er svært mye jobb som må gjøres. Likevel er den et godt eksempel på at man godt kan kjøpe noe man ser potensiale i og som mest sannsynlig vil gi en økt verdi på boligen. Har man tid og kunnskap så bør man absolutt vurdere å kjøpe boliger som kan oppgraderes og dermed bli et investeringsobjekt.

Det finnes to lånemuligheter for å kunne realisere et slikt prosjekt.

– Det ene er å søke om byggelån. Da skal banken ha kontroll på alt du gjør med boligen. Det er et dyrt lån ettersom banken ikke har noe sikkerhet. Det andre alternativet er å søke om boliglån hvor man tar sikkerhet i noen andres bolig.

Vurderer du å selge boligen? Her kan du få en gratis verdivurdering! 

SLITENT: Det har ikke vært gjort mye med «Rønna på hjørnet» siden lenge før andre verdenskrig, noe som resulterer i mye arbeid. Men det kan vise seg å bli verdt strevet.