25-åringen fra Bodø vier livet sitt til å gi de eldste økt livskvalitet

– Det er Liv Grete. Det er datteren min, smiler demenssyke Anne Martha (88) mens hun peker ned på nettbrettet.

Gjennom app-en «MinMemoria» får Anne Martha hjelp til å huske vitale hendelser og personer i livet hennes.

Verktøyet er utviklet av 25 år gamle Johanne Viksaas fra Bodø. Inspirasjonen fikk hun gjennom sin opplevelse med å se bestefaren bli syk.

– Jeg savnet en plass hvor man kunne ha et utgangspunkt for samtaler, sier gründeren Johanne Viksaas.

Hylles av Høie

Den første demoversjonen av den digitale minneboken ble lansert allerede i 2014. Siden har appen tatt Helse-Norge med storm. 46 ulike sykehjem har tatt i bruk appen, og helseminister Bent Høie lovpriser produktet.

– For en god idé. Johanne fant opp en digital minnebok! Familien kan bruke appen til å dele beboernes livshistorie i bilder med helsepersonell. Da kan de ansatte snakke med de eldre om det som er viktig for dem. Det skaper trygghet og mindre ensomhet. Dette er en inspirasjon til vårt arbeid med reformen «leve hele livet», skrev Høie på sin Facebook-profil i vinter.

Utviklet app: Johanne Viksaas (25) har utviklet den digital minneboken MinMemoria – som hylles av helseminister Bent Høie. 

Sikter internasjonalt

Nylig er appen blitt tatt i bruk av Trondheim kommune, og 17 ulike sykehjem i den regionen. Viksaas lever av virksomheten, som teller totalt fem ansatte.

Samtidig som de jobber med å vokse i Norge, har de begynt å se ut over landegrensene.

– Vi var i forrige uke i Finland, og det er et veldig spennende marked. Det er veldig mange private sykehjem der, og da blir innsalgsprosessen litt annerledes. Vi kom i kontakt med mange personer som hadde positive tilbakemeldinger, forteller Viksaas.

– Hvordan tjener dere penger på produktet, og hvordan er inntjeningen foreløpig?

– Man abonnerer på profilen sin. Vi tjener ikke så mye penger enda, vi er jo i oppstartsfasen, men vi har fått investorer – så vi klarer oss foreløpig bra, svarer Viksaas.

«Livsglede-prosjektet»

Humøret til Anne Martha stiger når hun får prate om gode minner. Selv om hun ikke gjenkjenner alt, er det mange ting hun drar kjensel på. Smilet sitter løst.

– Anne Martha husker ikke så mye, og da er det å bruke bilder en fin måte å få i gang gode samtaler på, forteller sykepleier Anita Kristensen.

På Mørkved sykehjem i Bodø er de nå i gang med å kvalifisere seg til å bli et såkalt «livsgledesykehjem».

– Alle skal ha individuelle opplegg og aktiviteter. I Anna Marthas tilfelle er MinMemoria en del av oppfølgingen hennes, sier Kristensen.

Engasjert: Anne Martha (88) har aktivitet med MinMemoria knyttet til sitt individuelle oppfølgingsprogram.

Fikk støtte fra Innovasjon Norge

Nylig var Johanne Viksaas hjemme i Bodø og fortalte om idéen bak appen under Opplyst-konferansen – hvor hun på samme tid fikk prisen for årets oppstartsbedrift. Under Agenda Nord-Norge-konferansen ble hun også hedret, og fikk et stipend på 20.000 kroner fra Trond Mohn.

– Det er veldig lagt til rette for muligheten til å prøve her i Norge dersom man har en god idé. Jeg fikk støtte fra Innovasjon Norge og fikk tidlig bekreftet at det fantes behov for produktet. Derfor var jeg heller aldri redd for å prøve, sier Johanne Viksaas.

En 25 år gammel nordnorsk gründer som har viet starten av sitt voksne liv til å gi våre eldste en verdig avslutning på sitt.