Har spart 13 millioner på ett år

Stadig flere ser nå behovet for sparing til pensjon og på ett år har folk i Nord-Norge spart 13 millioner kroner i pensjonskonto, bare hos SpareBank 1 Nord-Norge. Mange starter sparingen rett fra mobilen.

– Det er spesielt gledelig at det er litt flere kvinner enn menn som sparer. Kvinner fremstilles ofte som lite opptatt av egen økonomi, men vi ser av våre tall at det ikke gjelder unge voksne kvinner, sier Ole Jørgen Ørjavik, pensjonsekspert i SpareBank 1 Nord-Norge.

Blant de som har opprettet spareavtaler er 53 prosent kvinner.

De unge har tatt pensjonsbudskapet

Statistikken etter ett år viser at det er flest unge som oppretter spareavtaler til pensjon. Det er like mange unge under 30 år som har opprettet avtaler som det er hos alle mellom 31 og 66 år. 40 prosent starter sparingen rett fra mobilen og denne trenden er økende.

– Jeg tror årsaken til at pensjonskonto har slått an hos unge voksne er at de har fått med seg hvor viktig det er å spare til pensjon og at de har kunnet fikse dette enkelt og kjapt på mobilen. Altså en kombinasjon av kunnskap og tilgjengelighet, sier Ørjavik.

Ole Jørgen Ørjavik ved Sparebank 1 Nord-Norge. Foto: Marius Fiskum

DE UNGE SPARER: Det er moro å se at så mange unge har startet pensjonssparing, sier Ole Jørgen Ørjavik i SpareBank 1 Nord-Norge.

Siden levealderen har økt dramatisk for de yngre årskullene i Norge de siste 20 årene, er det flott at nord-norsk ungdom har skjønt at de må starte å spare til pensjon, alternativet er å jobbe til man er langt over 70 år.

Må spare

– Mange tror de er garantert 60-70 prosent av lønnen i pensjon. Men staten er ikke noen garantist for at folk flest kan leve det livet de ønsker som pensjonist. Derfor bør mange spare til pensjon eller jobbe lenger om ikke inntekten skal nær halveres som pensjonist, påpeker Ørjavik.

De siste månedene har de fleste aktørene i bank- og forsikringsbransjen lansert eller signalisert at de kommer med løsninger for enkel sparing. Det er også varslet nye regler for individuell pensjonssparing (IPS).

– De nye reglene rundt IPS innebærer at du får samme sats i skattefradrag på det du betaler inn som skatten du må betale når du starter å ta ut fra pensjonssparingen en gang i fremtiden. Blir de nye reglene en realitet vil vi tilby våre kunder samme enkle kjøpsløsning som vi har på dagens Pensjonskonto, sier Ørjavik.

ENKELT PÅ MOBIL: Hele 40 prosent starter sparing til pensjon via mobil

Les også: Slik starter du sparing til pensjon

Her er sparetallene

SpareBank 1 Nord-Norge har tilbudt enkel sparing i pensjonskonto i ett år og det er ungdommen som oppretter helt klart flest spareavtaler. I snitt sparer folk om lag 760 kroner hver måned.

  • Folk i Nord-Norge har per 31.mai spart 12.698.923 kroner i pensjonskonto.
  • Det blir spart like under 3 millioner kroner hver måned. Tallet øker naturligvis med antall avtaler.
  • I snitt sparer nordlendinger 760 kroner i måneden på pensjonskonto.
  • Av de som har opprettet avtale i SpareBank 1 Nord-Norge er 53 prosent kvinner og 47 prosent menn.
  • De som oppretter flest avtaler er de under 30 år, og her er kjønnsfordelingen balansert.
  • I Nordland sparer man til sammen 3,7 millioner kroner.
  • I Troms sparer man til sammen 5,2 millioner kroner.
  • I Finnmark sparer man til sammen 3,8 millioner kroner.

Her kan du sjekke hva du får i pensjon (krever innlogging med Bank ID)

Snakk med oss om dine muligheter

Sjekk SpareBank 1 Nord-Norge sine alternativer for pensjonssparing på snn.no. Du kan også ta kontakt på telefon 915 02 244 for å avtale en rådgivningssamtale med en av våre høyt kvalifiserte finansielle rådgivere.