Ekspert advarer mot utenlandsreiser uten reiseforsikring

Ekspert advarer mot utenlandsreiser uten reiseforsikring

Forsikringsekspert i SpareBank 1 Nord-Norge, Ingelin Friis-Dahl, kaller utenlandsreiser uten reiseforsikring for «risikosport». Fjoråret viste 200 prosents økning i krav etter utenlandsuhell.

– Selv om mange har blitt mer bevisste i sitt forhold til forsikringer, er det fortsatt mange som slurver. Vi opplever ofte at reisende går rundt og tror at de er reiseforsikret gjennom kredittkort eller fagorganisasjoner. I mange tilfeller stemmer ikke dette, eller så har forsikringene gjennom for eksempel et kredittkort langt dårligere dekningsgrad enn det en egen reiseforsikring gir, forteller forsikringsekspert Ingelin Friis-Dahl.

Husk reiseforsikring ved reise til utlandet

RISIKOSPORT: Sommeren er høytid for skader på reise, sier Ingelin Friis-Dahl, forsikringsekspert i SpareBank 1 Nord-Norge

Risikosport uten reiseforsikring

Hun oppfordrer alle som skal ut på tur om å lese gjennom betingelsene på forsikringen de har. Hva dekkes – og hva dekkes ikke? Det kan være store forskjeller i forhold til hva som omfattes av forsikringene. Visste du for eksempel at det er helt vanlig at det er begrensninger for hvor langt opp i høyden man kan oppholde seg?

– Det er rett og slett risikosport når så mange reiser og bare tror at de er dekket, uten å være helt sikker, mener forsikringseksperten.

I fjor betalte SpareBank 1 Forsikring ut 244 millioner kroner fordelt på 38.000 skadesaker i forbindelse med reiser. Den høyeste enkeltutbetalingen var på 6,9 millioner kroner, selv om millionoppgjør tilhører sjeldenheten.

Mange forsikringsselskaper tilbyr nå kun helårsforsikringer. Denne forsikringen trer i kraft fra det øyeblikket du er utenfor egen bolig, og man slipper å følge spesielt med på om reiseforsikringen er gyldig og i orden.

Norge er en reisende nasjon

– Dette har selvsagt sammenheng med at vi ikke lengre er begrenset av de vanlige ferieperiodene, men er på farten gjennom hele året. I tillegg er det viktig å understreke at en reiseforsikring også omfatter hendelser der man tradisjonelt ikke tenker det er naturlig, som for eksempel hytteturen, treningsturen i marka og lignende. Denne typen forsikring er dermed langt mer attraktiv å ha enn en forsikring som kun dekker utenlandsreiser, forteller Friis-Dahl.

Her er forsikringsekspertens råd før du reiser:

  • Sjekk at reiseforsikringen din faktisk er betalt og aktiv.
  • Om forsikringen har forfall i en periode du er på reise eller har spesielt behov for den, så påse at den blir betalt til forfall.
  • Les gjennom vilkårene for din reiseforsikring. Å ha kunnskap om spesielle betingelser eller begrensninger er viktig.
  • Ikke stol på at du er forsikret gjennom kredittkort, fagforening eller forbund.
  • Undersøk om og eventuelt hvordan du er dekket, og sørg for å tegne egne forsikringer for å dekke eventuelle mangler.
  • Om du legger ut på lengre reiser uten helårsforsikring, sørg for å forlenge reiseforsikringen din.

Les mer om reiseforsikring fra SpareBank 1 Nord-Norge.

Advarer mot å ordne legehjelp selv

På alarmsentralen hos SOS International i København har de lang erfaring med å hjelpe reisende i akutte situasjoner. Når en slik situasjon har oppstått, er det hit du som reisende bør rette din henvendelse.

– Det er veldig viktig å ta kontakt med oss så raskt som mulig. Gjennom vårt globale nettverk har vi oversikt over hvor reisende får skikkelig legehjelp. Og, ikke minst, vi har oversikt over hvilke klinikker og sykehus man absolutt ikke bør kontakte, forteller Karin Tranberg, direktør for Medical Division hos SOS International.

Karin Tranberg i SOS International

TRYGGE HENDER: Blir du syk på ferie bør du søke profesjonell hjelp via forsikringsselskapet ditt og SOS International, sier Karin Tranberg i SOS International

Hun er tydelig på at man løper stor risiko dersom man forsøker å håndtere uhell og skader på egen hånd i utlandet.

– Om du spør etter legehjelp i hotellresepsjonen, kan du være temmelig sikker på at hotellet får penger for å henvise til en klinikk de har avtale med. Det innebærer slett ingen garanti for at du får ordentlig hjelp. Har du derimot kontaktet oss, vil du være i trygge hender. SOS International står for alle praktiske nødvendigheter, og sørger for at alt forløper som det skal, inkludert hjemtransport, ledsagende helsepersonell ved behov, hotellkostnader og flykostnader, avslutter Tranberg.

I fjor hjalp SOS International over 26.000 nordmenn med medisinsk assistanse. Omtrent 10.000 av disse fant sted i sommermånedene.

Dette visste du kanskje ikke:

  • Barn under 20 år dekkes av foreldrenes reiseforsikring.
  • Reiseforsikring omfatter også situasjoner der det har skjedd noe hjemme.
  • Reiseforsikring er rimelig forsikring. I snitt koster en frittstående helårs reiseforsikring under tusenlappen for single og rundt 1.200-1.500 kroner for familier.
  • Følg UDs reiseråd. Reiseforsikringen gjelder ikke dersom du med overlegg oppsøker steder som ansees som spesielt risikofylt.

Les også: 6 smarte forsikringstips før ferien.

Skal du på reise i sommer? Les mer om dine forsikringsmuligheter på snn.no eller kontakt en av våre rådgivere på 915 02244.