Så mye bør du pusse opp før boligsalg

Så mye bør du pusse opp før boligsalg

Vurderer du å pusse opp boligen før du skal selge? Da bør du lese disse gode tipsene før du finner frem malerkosten. Det er ikke alltid at oppussing øker verdien, men mye kan gjøres med enkle grep og stramt budsjett.

Tommy Myrland fra Harstad er en av dem som vurderer å pusse opp huset før salg. To av barna har flyttet hjemmefra, mens Agnete på ni år bor i huset sammen med pappa. Nå føles det litt for stort og han vurderer å selge. Men hva skal prioriteres? Skal han bytte ut den store peisen med en mindre og mer moderne vedovn, som samtidig medfører at gulvet må skiftes? Eller er det nok å male veggene?

Det kan være vanskelig å se sitt eget hjem med nye øyne, og derfor er det godt å få hjelp utenfra. Runar Bjørkelund og Trine Solheim fra EiendomsMegler1 Harstad har lang erfaring og deler gjerne sine tips og råd.

Gi et godt førsteinntrykk

Det første man møter på visningen er inngangspartiet og entreen. Har du rekkverk med avflasset maling eller mye ugress er dette en kjapp sak å ordne.

– Pynt inngangspartiet etter sesongen. Store lykter passer veldig godt om høsten og på vinteren, mens om sommeren ser det innbydende ut med blomster og krukker, sier Trine Solheim.

Skrap og mal slitt rekkverk for et bedre helhetspreg. Det kan bety flere interessenter ved salg.

Skrap og mal slitt rekkverk for et bedre helhetspreg. Det kan bety flere interessenter ved salg.

I entreen bør man rydde vekk sko og tunge jakker, samt skifte til lyspærer med hvitt lys. Dette gir et friskt uttrykk i inngangspartiet og rommet virker større. Speil er også naturlig å plassere her og vil bidra til å øke romfølelsen.

Se for deg denne gangen uten alle klærne! Rydd unna sko og jakker og bytt ut personlige bilder med mer nøytral kunst.

Se for deg denne gangen uten alle klærne! Rydd unna sko og jakker og bytt ut personlige bilder med mer nøytral kunst.

Prioriter tak og vegger

Fra stuen til Tommy er det en fantastisk utsikt over byen. Men på grunn av alt sollyset har han hengt opp innvendig solskjerming.

– Ta vekk alle rullegardiner og persienner, er rådet fra Trine. Her vil vi vise frem den flotte utsikten og gjøre stuen så lys som mulig. Dersom man vurderer å bytte ut en stor peis med en mindre og mer moderne vedovn er det en kostbar prosess, som ikke nødvendigvis gir den store uttellingen på salget. Derfor er rådet å friske opp den du har med et strøk maling, og heller fokusere på å gi veggene et finere uttrykk.

– Sparkle alle hull og mal veggene i en lys tone. Så snart du har malt veggene vil du nok se at også taket trenger et strøk, sier Runar.

Ser veggene for ille ut kan man vurdere nye veggplater, som for eksempel de ferdiggrunnede Walls2Paint.

Et godt tips er å fjerne innvendig solavskjerming. Tenk på at du vil ha mest mulig lys inn i boligen.

Et godt tips er å fjerne innvendig solavskjerming. Tenk på at du vil ha mest mulig lys inn i boligen.

Før boligfoto er det smart å rydde vekk store og tunge møbler. En stor puff som tar mye plass i stuen kan med fordel plasseres i en annen krok av huset, gjerne med et pledd og en bok.

– Hold det enkelt og lett, få inn lys og sett gjerne ut noen grønne planter. Ta også bort personlig bilder slik at flest mulig kan se seg selv i hjemmet, råder Trine.

La neste eier få sitt drømmekjøkken

Så kommer det store spørsmålet: skal man bytte ut det gamle kjøkkenet før salg?

– Det enkle svaret på det er nei. Det å ha en enebolig kan sees på som et livsløpsprosjekt hvor man setter opp en langsiktig vedlikeholdsplan. Når det kommer til kjøkken er det mange sterke meninger om utseende, funksjon og løsning. I tillegg har man ulike behov, noen elsker å lage mat, mens andre vil ha det så enkelt som mulig. Er kjøkkenet helt og i orden, anbefaler jeg å la det stå, så kan neste eier få bygge sitt drømmekjøkken, sier Runar.

Det anbefales å skifte ødelagte hengsler, skru inn løse knotter og flekkmale hvis nødvendig. Ser kjøkkenet ille ut er en typisk quick-fix å bytte fronter. Et kjøkken som lukter innbydende av hjembakt brød, er pyntet med et lekkert fruktfat og grønne planter er alltid hyggelig.

Ikke bruk tid og penger på å pusse opp kjøkkenet før salg. Det er ikke sikkert du får igjen investeringen, la heller neste eier få bygge sitt eget drømmekjøkken. Fra venstre: Tomme Myrland, Agnete Myrland og Runar Bjørkelund.

Ikke bruk tid og penger på å pusse opp kjøkkenet før salg. Det er ikke sikkert du får igjen investeringen, la heller neste eier få bygge sitt eget drømmekjøkken. Fra venstre: Tomme Myrland, Agnete Myrland og Runar Bjørkelund.

Hotellromfølelsen

Soverommet skal se friskt og innbydende ut med nytt sengetøy, nesten som på et hotellrom. Re opp til to på hovedsoverommet for å vise at det er god plass. En pen sengegavl og nattbord på hver side tar seg bra ut. Det vil også se bedre ut på foto med en sengekappe som når ned til gulvet.

På barnerommet kan gjerne noen store leker stå fremme, det gir farge til rommet og understreker funksjonen. På ungdomsrommet kan et pent klesplagg henge synlig, men hold det enkelt ellers.

Bytte gammelt dusjkabinett?

Badet skal dufte rent og også her gjør det seg med grønne planter. Personlige pleieprodukter ryddes vekk og i stedet kan en lekker krem eller såpe pynte opp ved servanten. Er dusjkabinettet veldig gammelt, anbefaler Runar å skifte det.

– Men ikke kjøp det dyreste på markedet, du får helt fine og funksjonelle dusjkabinett til 5.000-6.000 kroner, sier Runar. Har huset et vaskerom kan gjerne noen pent brettede klær ligge på benken.

Husk, gjør det enkelt og smart så slipper du å bruke mer tid og penger enn nødvendig. Ønsker du å få noen gode tips før du setter i gang, kan du rådføre deg med din megler. EiendomsMegler 1 tilbyr sjekklister og kommer gjerne med veiledning spesialtilpasset din bolig.

Trine Solheim fra EiendomsMegler 1 Harstad fyller ut sjekklisten. Det er mye å tenke på, så be gjerne din megler om gode råd.

Trine Solheim fra EiendomsMegler 1 Harstad fyller ut sjekklisten. Det er mye å tenke på, så be gjerne din megler om gode råd.

Fem kjappe tips!

  1. Tepper på gulvet er hyggelig, men minsker størrelsen på rommet
  2. Sengekappe ned til gulv ser lekkert ut på bilder
  3. Ta bort personlige bilder og gjenstander. Alle skal kunne se seg selv i hjemmet
  4. La store gjenstander som sykler og ski stå i boden, det illustrerer hvor god plass det er
  5. Bytt lyspærer – hvitt lys ser friskere ut enn gult lys

Les også: 10 tabber du må unngå ved boligsalg

Skal du kjøpe bolig? Les mer om dine muligheter for boliglån eller avtal et møte med en rådgiver på snn.no.