Hva skjer om inntekten forsvinner?

Som de fleste andre trodde ikke Marianne Wik Kolstad sykdom skulle ramme henne.

I august 2016 ble Marianne Wik Kolstad rammet av ulcerøs kolitt, en betennelse i tykktarmen.

– På to måneder gikk jeg fra å stå i full jobb til å bli helt sengeliggende. Først presset jeg meg selv til å bli frisk, for jeg har jo ikke råd til noe annet. Da jeg ble påminnet at jeg hadde uføreforsikring følte jeg at flere kilo lettet fra skuldrene, forteller hun.

Det var over ti år siden hun hadde vært i banken i Alta, og fikk rådet om å kjøpe uføreforsikring.

– Den gang tenkte jeg at det hadde jeg jo slett ikke bruk for, og følte at jeg ble solgt noe jeg ikke trengte. Men det var så billig at jeg likevel kjøpte den. I dag er jeg veldig glad for det!

Rammer mange

Nesten hver tredje person blir ufør før de går av med pensjon. Statistikken forteller at det skjer med 40 prosent av kvinnene og 35 prosent av mennene i alderen 35-65 år.

– De fleste tenker at det ikke skjer dem, men dette er hva fakta forteller oss. Det bør være nok til å våkne. Sørg for å ta en skikkelig gjennomgang av egen økonomi, så du kjenner konsekvensene og vurderer hva du kan gjøre for å sikre inntekten for deg og dine, råder Gunn Elin Lyng i SpareBank 1 Nord-Norge.

Tapt inntekt

Selv om boligen kan være verdt millioner, hjelper det lite dersom du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller ulykke. NAV dekker ikke hele inntekten, kanskje må du klare deg med bare 66 prosent.

– Alle bør spørre seg selv: Med så mye mindre inntekt hver måned, får jeg det livet jeg ønsker?, påpeker rådgiveren.

Svarer med stillhet

Ved inngåelse av boliglån er dette vanligvis en prat rådgiverne har med kundene.

– Når vi ser på hva som skal til for å opprettholde dagens økonomi i slike tilfeller, blir de vanligvis stille. Det kan vare i opptil to minutter. Det er nesten så man kan se at de tenker, kalkulerer og vurderer, forteller Lyng.

– Som finansiell rådgiver er det avgjørende for oss at folk forstår sin egen økonomiske situasjon. Med boliglånet har banken sikkerhet i boligen. Derfor vil en situasjon med tapt inntekt gå hardest utover den enkelte.

Bestem selv

Det viktigste er å vurdere egen situasjon, og ta stilling til hvordan økonomi man ønsker å ha – også dersom uhellet er ute.

– Hvis det verste skulle skjer og en blir igjen alene med ungene. Hva vil dere skal skje da? Skal dere beholde økonomien som i dag, eller holder det å selge og flytte i leilighet, spør Lyng.

Hun understreker at hver enkelt må vurdere selv. Det viktige er å vurdere hva som skal til for å få det slik man ønsker.

– De fleste aner ikke hva konsekvensene av ulykke eller sykdom er. Om det er viktig å beholde huset må man vurdere hvor mye man tåler å gå ned i inntekt. Mange mener de bare tåler et inntektstap på 5 000 kroner. Da bør de ha både uføre- og livsforsikring, sier rådgiveren.

Forsikring fra jobb?

Noen kan ha gode forsikringer gjennom jobb. Uansett bør du sjekke betingelsene i disse, for å vite hva som skjer dersom nettopp du rammes.

– Husk at en standard yrkesskadeforsikring bare dekker deg dersom det skjer noe på arbeidsplassen. Den hjelper vanligvis ikke om du blir ufør, påpeker Lyng.

Tydelig mål

Marianne Wik Kolstad møtte seg selv i døra, og er glad for rådene hun fikk da hun kjøpte uføreforsikring for over ti år siden.

– Når jeg går over på arbeidsavklaringspenger får jeg kun 66 prosent av lønna fra NAV. Da vil jeg merke godt de ekstra pengene jeg får fra uføreforsikringen, forteller hun.

Men på sikt har hun et helt annet mål.

– Jeg skal tilbake i jobb. Det er bare å trene seg opp og komme i drift, sier hun.

Les mer om forikringene du bør ha på snn.no.