Slik realiserte de drømmen om et økologisk hus

Svein Anders Noer Lie og familien bygget et økologisk hus på Bakkan i Kaldfjord. Går du med en drøm om å bygge bolig? Her får du fire tips på veien. 

Tomten ble kjøpt sammen med en kamerat på 1990-tallet, og noen år etter bygde Svein Anders Noer Lie og kona nytt hus på Kvaløya. Boligen ligger et par minutters gange fra der veien slutter ytterst i fjorden, og er inspirert av de spisse fjellene i området.

– Drømmen var å bygge et miljøvennlig hus, der tak, gulv og interiør skulle resirkuleres. I dag er det mange som tenker at hus skal være funksjonelt og kun tilpasset våre menneskelige behov, men vi var inspirert av andre som hadde forsøkt å bygge noe som var tilpasset naturen og på naturens premisser. Vi ønsket å fange omgivelsene og føye oss inn i stedets helhet på en eller annen måte. Vi bor i et alpint miljø med spisse fjell rundt oss, og noe av formen på huset er inspirert av dette, sier Svein Anders Noer Lie.

Vi sitter ved kjøkkenbordet i boligen, og bordplaten er laget av en gammel dør som de hentet i Skjomen utenfor Narvik. Dørene i huset kom en ivrig bussjåfør med, han hadde sansen for parets gjenbruksplaner. Enn helt ny sofa har fått plass i stua, men ellers er alt interiør enten resirkulert materiale eller gjenbruk. Det aller meste har de laget selv.

Miljøvennlig isolasjon

Veggene er isolert med papirmasse, og i kjøkkenet er de laget av siporex, som er kalkblokker med luftporer inni. Energien hentes fra en luft til vann-varmepumpe, som gir varme i tillegg til vedfyring. Taket er sibirsk lerk.

– Det er holdbart i flere generasjoner og nedbrytbart etterpå. Det er hentet litt for langt unna, så i dag hadde jeg nok heller brukt kjerneved fra furu. Veggene er kledd med vanlig furu og så lenge veden i treet ikke utsettes for for mye fuktighet, så tåler de å stå i vær og vind uten å males like godt som malt panel. Maling er oppskrytt merarbeid, mener Noer Lie.

 

Sofaen er ny, men ellers er alt interiør i huset bygd av resirkulert materiale eller gjenbruk av gamle ting. Foto: Trond Tomassen, iNord

Lager nedgravd drivhus

Familien komposterer alt matavfallet og blander det med hønsegjødsel. Sammen med naboene dyrker de nok poteter og gulrøtter til å klare seg gjennom vinteren. Det siste prosjektet er et nedgravd drivhus, som gjør at sesongen forlenges i lang tid på grunn av jordvarme.

– Drømmen er å være selvberget, men vi har vel innsett for lenge siden at det er langt frem både hva gjelder fine vaner og muligheter til å dyrke det vi trenger.

Fire tips til boligbyggeren

Drømmer du om å bygge selv? For mange kan drømmen bli virkelighet, men det er likevel noen økonomiske ting som må være i orden. Kristian Haubakk i SpareBank1 Nord-Norge gir deg gode tips på veien.

  1.  Ta kontakt med banken din tidlig. Vi gir deg råd om hvordan du skal gå fram, gjør beregninger og setter opp et budsjett sammen med deg.
  2.  Spar opp en egenkapital, det kommer du ikke utenom når du skal bygge selv. Du trenger minimum 10 prosent av byggesummen, i tillegg til at lånet må være innenfor 85 prosent på lang sikt.
  3.  Følg med på markedet selv når du er i drømmefasen. Plutselig dukker tomten du har ventet på opp, og da må du være klar.
  4.  Sjekk tidlig ulike entrepenører eller byggeaktører. Skal huset være nøkkelferdig eller tenker du på å gjøre mye selv? Det er lurt å bestemme seg for det før du begynner.