1 av 5 i nord er blakk før lønning. Slik kan du planlegge bedre

18 prosent av nordlendingene opplever at kontoen er slunken før lønnen kommer inn. Her får du tipsene som gir deg kontroll igjen.

Sommerferien er for lengst over, og hverdagen og høsten er over oss. Da blir kontroll på kontobevegelsene fort en salderingspost på trange ettermiddager. Og når lønnen uansett alltid kommer inn på konto, er det lett å miste oversikt på veien. En konsekvens for mange er derfor at kontoen er tom før lønningsdagen kommer: Hele 1 av 5 nordlendinger – 18 prosent – sitter ikke igjen med penger, viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank1.

Alt håp er likevel ikke ute. I en hektisk hverdag kan det være små ting som skal til for å få tallene på plussiden. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank1 Nord-Norge gir deg disse fem tipsene for å få kontroll over økonomien.

 

  1. Sett deg mål

Drømmer du om ferie i Thailand neste år, eller har du lyst på elsykkel? Drømmen kan bli virkelighet, men da må du faktisk gjøre noe selv. Hvis du ikke setter av penger, kommer det ikke til å skje og det blir bare noe du snakker om. Kanskje har du lyst til å komme i gang med sparing til barna, eller pensjon til deg selv. Sett deg mål, og opplev at du kan bruke pengene på det du virkelig har lyst til.

 

  1. Få oversikt

Hvor mye kommer inn på konto, hvor mye går ut? Dette kan du enten skrive opp på et ark, eller sette inn i et budsjettskjema. Da ser du fort hvor pengene går. Det er viktig å ta med alle utgiftene, smått og stort. Da skal du få god oversikt og kan knipe igjen når det nærmer seg lønning.

– Et resultat er at du kan kose deg i helgen, selv om det går mot slutten av måneden, påpeker forbrukerøkonomen.

 

  1. Finn lommetyvene

Finn ut hvem som er lommetyvene dine – småsummene du ikke registrerer noe sted. Disse summene blir store når du legger dem sammen. Det er ofte kaffe fra kaffebar, snus, lunsj i jobbkantina eller abonnementet på Spotify. Når du har funnet dem, får du deg kanskje deg en overraskelse når du ser hvor mye lommetyvene utgjør. Da kan du også ta aktive valg om hvilke vaner du vil beholde.

– Jeg drikker for eksempel kaffe fra kaffebaren to-tre ganger i uka. Det er min sløsing, men det gir meg så mye glede og jeg kutter derfor ned på andre ting, sier Tofteng Eliassen.

 

  1. Vær smart når du handler mat

Vet du hvor mye du bruker på mat? Mat er ofte familiens største utgift, og mange vet ikke at det er mye penger å spare på å ta smarte valg. Først og fremst er det lurt å ha en matkonto der du setter inn et fast beløp, med et eget kort. Da vet du hvor mye familien har å rutte med, og for noen kan det til og med gå sport i å handle billigst. I dag finnes ulike app’er med mattilbud, og du kan spare mye på å handle i forskjellige butikker. Et annet tips er å legge en plan før du går inn i butikken, eller handle en dag du har bedre tid – gjerne én dag i uka. God planlegging er generelt et godt tips når det kommer til mat. En stor fryseboks er en god investering, da kan du handle i store kvanta, tipser forbrukerøkonomen, som selv handler smart:

-Jeg kjøper aldri den pakken med to ferske kyllingfileter. Jeg går tre skritt ekstra bort til frysedisken og tar med meg den med åtte fileter til halvparten av kiloprisen.

 

  1. Bruktkjøp er penger spart

Husk at når du kjøper brukt eller arver klær til barna, sparer du masse penger. Barna synes ofte det er stas med klær som eldre barn har brukt, og en ekstra gevinst er at det sparer miljøet. Prøv å sette av de pengene du hadde brukt på å kjøpe nye ting, og du ser fort at summen vokser. Disse pengene kan du bruke på å spare penger til barna og investere i framtiden deres.

– Jeg pleier å si at vi som kjøper brukt og arver, vi ler hele veien til banken, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen.